Отидете към основна версия

4 016 10

Нова батерия за електромобили, която се зарежда за 10 минути

  • електромобили-
  • батерия-
  • бързо зареждане

Иновацията е дело на Forge Battery

Компанията Forge Battery започна да доставя прототипи на нов вид литиево-йонни батерии от типа 21700, които впечатляват със специфична енергия от 300 Wh/kg. Това съобщава изданието Electrek.

Компанията вече произвежда своите Gen. 1.1 Supercell за клиенти и партньори, отбелязвайки навлизането на пазара на серийното производство на новите батерии. Любопитното е, че батерията 21700 има по-висока енергийна плътност.

Капацитетът ѝ, в сравнение със стандартната 18650 батерия, също е значително по-голям, осигурявайки по-дълъг пробег за електрически превозни средства. Дизайнът на батерията пък позволява по-ефективно охлаждане и опаковане.

Всичко това води до повишение на производителността и издръжливостта на новата батерия. Благодарение на нанопокритието Atomic Armor, разработено от Forge Nano, клетките Gen 1.1 Supercell постигат енергийна плътност от 300 Wh/kg.

Това позволява на електрическите превозни средства да изминават по-големи разстояния с едно зареждане, без да увеличават теглото на батерията. Forge Battery планира да достави хиляди такива клетки през 2024 година.

Компанията получи поръчки за 24 GWh годишно, след като обяви новата си гигафабрика в Северна Каролина. Но истинското, масово производство се планира да започне през 2026 година.

Представител на Forge Battery обясни, че Forge Nano прилага Atomic Armor към акумулаторните блокове, като след това се произвеждат клетки с тези подобрени материали, което им позволява да се зареждат за рекордно време от за 10 минути.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 15 гласа.

Свързани новини