Отидете към основна версия

2 237 20

BYD инвестира 1 милиард долара в изграждането на автомобилен завод в Турция

  • byd-
  • завод-
  • турция

BYD Türkiye Otomotiv ще заработи през първото тримесечие на 2026-а

Китайската марка BYD ще инвестира един милиард долара в изграждането на огромен автомобилен завод в Турция. Според Алберт Сайдам, президент на Асоциацията на доставчиците на автомобилни части (TAYSAD), това е първият път от 27 години, когато чуждестранен инвеститор навлиза в турския автомобилен сектор.

Изграждането на завода е планирано в западната провинция Маниса. Строителните работи ще започнат в началото на 2025 година с помощта на китайски специалисти. Пускането на първия конвейер е планирано за първото тримесечие на 2026 г. Очаква се капацитетът на обекта, наречен BYD Türkiye Otomotiv, да бъде около 200 хиляди автомобила годишно.

При реализирането на проекта ще бъдат осигурени работни места за 12 000 души. Припомняме, че от лятото на тази година представители на концерна BYD водят преговори с турски доставчици на седалки, пластмаса, ламарина, както и други части и гуми. В същото време ръководството на китайската марка вече подписа споразумение с турското министерство на индустрията и технологиите за строителство и бъдещия завод.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 13 гласа.

Свързани новини