Отидете към основна версия

1 336 29

Нов вид литиево-сярна батерия с рекордна енергийна плътност

  • литиево-сярна батерия-
  • електромобили

Иновацията е дело на китайците от General New Energy

Китайската компания General New Energy (GNE) представи прототип на перспективна литиево-сярна батерия с рекордна плътност на съхранение на енергия от 700 Wh/kg. Това е повече от три пъти повече от възможностите на средната литиево-йонна батерия. Литиево-серните батерии също са безопасни за употреба и съдържат по-малко редки суровини. Остава само да изчакаме масовото производство на чудодейните батерии, но кога ще се случи това, все още не е известно.

General New Energy е основана през 2022 г. на базата на международна група учени, ръководена от изследовател от Китай. Компанията разполага със собствени производствени мощности и възнамерява сама да произвежда обещаващите батерии. Заявената рекордна енергийна плътност на прототипа на литиево-сярната батерия от 700 Wh/kg бледнее в сравнение с перспективите му за постигане на енергийна плътност от 2600 Wh/kg, което е особено важно за развитието на електрическата мобилност.

Литиево-серни батерии се разработват от много известни компании и старъпи. Това обаче са трудни за изработка батерии за изследователите. Серните съединения имат ниска проводимост и това намалява мощността на литиево-серните батерии. Също така серните и литиевите съединения повишават вискозитета на електролитите, което намалява електрическата проводимост и дори води до свиване на батериите, което заплашва тяхното физическо унищожаване.

Учените от GNE обаче работят усилено, за да създадат компенсиращи сярата добавки за електролити и покрития за катоди, които използват сяра, докато анодите на литиево-серните батерии все още се правят от метален литий. За щастие вече има напредък. Литиево-серните батерии представляват интерес за много производители на електромобили, но като всяка нова технология, тя все още е скъпа, но новият тип батерии има перспективи.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.

Свързани новини