Отидете към основна версия

8 189 41

Зам.-министър Шишков за ФАКТИ: Никой не си е и мислел, че 2024 г. "Хемус" ще бъде построена (ВИДЕО)

  • арх. иван шишков-
  • мррб-
  • ам хемус

Властта ще е изправена пред прецедента да търси начин да узаконява незаконно построеното

Само за 3 от ЛОТ-овете на АМ "Хемус" има разрешения и се строят. За тях се надяваме да се спази оповестявания срок 2024 г. 3 от останалите 6 са проблемни дотолкова, че е констатирано незаконно строителство, няма разрешение за строеж, има одобрени ПУП-ове, има трасе и проекти, които обаче не могат да бъдат одобрени преди да бъде извършено отчуждаването. В 4-и ЛОТ има разрешение за отчуждаване на МС, в момента се финализират преписките. 5-и ЛОТ до другата седмица предстои да се внесе предложение за отчуждаване, след това ще бъде внесен и 6-и. Може да се приеме, че в началото на следващата година ще има готовност за одобряване на проекти и издаване на решения за строеж. Това съобщи в студиото на ФАКТИ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков.

"В цялата история обаче има много странни неща. Вече има констатирано строителство, което на практика е незаконно и което би трябвало да бъде държавно т.е. държавата е построила част от магистралата незаконно. Има и още един момент - имотите не са отчуждени, това започва тепърва. В други неотчуждени някой строи и никой не протестира. Държавата си позволява да строи незаконно, частните собственици на имотите не протестират. Това за първи път се случва. По-интересното е, от няколко дена проучваме колко възражения ще има оценките за 4-и ЛОТ, как един собственик на голяма част от имотите е една фирма. Това ни кара да направим един по-сериозен анализ как така и кои са собствениците на тези имоти. На някои от имотите пък собственикът пуска на някои от оценките възражения, а на други - не. Ще изследваме случая, за да може максимално бързо да финализираме отчуждаването.

Незаконното строителство, където вече е факт, обаче по закон не може да бъде узаконено. Изправени сме пред друг феномен - да узаконяваме незаконното строителство на държавата, без да имаме законови методи. Ще трябва да предложим в НС някакво специално изменение на закона и с това да спасим построеното в полза на държавата. Това обаче може да се случи, само ако построеното отговаря на нормата, защото моето лично убеждение е, че голяма част от некачественото строителство е извършено по сходен начин.

При ЛОТ-ове 7,8 и 9 няма одобрено трасе. За 7 и 8 е имало проекти, оказва, че оттам не може да мине път, никой не се е поинтересувал как ще се коригира това. В момента имаме парадокс: имаме два ЛОТ-а, които колкото повече ги доближаме от Варна и София един към друг, толкова по-сложно ще стане определянето на трасето между тези проблемни ЛОТ-ове. 7-и ЛОТ минава през свлачище, 8-и минава през ловно стопанство, което е абсурдно, после близо до склад за боеприпаси. Тези проекти са от 2015 г. През това време, където нещо е могло да се прави, се е правило много шумно рекламирано. Строежът на практика е представлявал една сцена и нищо повече. Строи се на едно малко място - всички се снимат там и филмът си продължава. И за тези ЛОТ-е без рарешение за строеж има раздадени аванси от 720 млн. лева.

Когато министър Нанков говореше по телевизията, че това не е незаконно строителство, а подготвителни работи. Според мен те изобщо не са вярвали, че могат да свършат магистралата в тези срокове, по начина, по който го рекламираха. Никой не си е и мислел, че 2024 г. е реалистичен срок да бъде построена магистралата", обясни арх. Шишков.

"На АМ "Струма" също констатирах парадокс. Там, където свършва магистралата при Благоевград, се е появило свлачище преди година и половина. То е принудило да бъде спрян строежа. И оттогава допреди седмица не е внесъл проект в АПИ за укрепване на свлачището. Загубен е период от година и половина, сега след това свлачище се строи тунелът, за който ме увериха, че ще бъде спазен срока април 2022 г. И какво от това, че ще имаме тунел и мост, като нямаме път до тях. Изключително безотговорно поведение на всички институции.

Има директиви до 2030 г. и 2050 г. за България да направи пътища по определени коридори. Доникъде сме, част от тези пътища дори не са планирани. Предстои в следващите няколко седмици да изчистим проблема с тези коридори и на един следващ редовен кабинет да предложим стратегия, с която наистина да помогнем", каза зам.-министърът.

За проблемите с отсечките Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново, промените в Наредбата за достъпна среда, поправката "Фандъкова" и казуса "Златен век" подробности от арх. Иван Шишков вижте във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.

Свързани новини