16 Март, 2022 15:44 5 542 18

Арх. Шишков пред ФАКТИ: От оставката на Фандъкова зависи развитието на София (ВИДЕО)

  • арх. иван шишков-
  • столична община-
  • ин хаус процедури-
  • ам хемус

На практика общината не участва в развитието на града, каза бившият зам.-министър

Арх. Шишков пред ФАКТИ: От оставката на Фандъкова зависи развитието на София (ВИДЕО) - 1

Ако АМ "Хемус" е строителна илюзия, то според мен управлението на Фандъкова се превръща вече в управленска илюзия. От едната страна имахме една илюзия как ще построим магистралата, а сега в София общо взето имаме една илюзия, че имаме управление. Моделът при АМ "Хемус" и "Автомагистрали" ЕАД се повтаря и при Столична община, където една и съща фирма поема поръчките. За 2020 г. тя е имала 15 млн. лева, от които над 12 млн. са върнати на подизпълнители т.е. налице отново е "ин хаус" процедура Това заяви в студиото на ФАКТИ арх. Иван Шишков, бивш зам.-министър на регионалнато развитие и благоустройство в служебния кабинет на Стефан Янев.

"Последните 4 г. не се решават проблеми, а само се отлагат. Единият е Борисовата градина, стои и проблемът с липсата на концепция за предвидените озеленявания, почти никаква концепция за детските градини. С одобрението на ОУП през 2006 г. има механизъм как този план на практика да се превърне в реалност. 15 г. по-късно, когато изтекоха всички срокове за отчуждаване на всички публични мероприятия, говорим как тепърва ще правим нещо. Това е провалът на цялостната политика. В момента единственото, което интересува кмета на София и приближените ѝ, е в рамките на следващата година и половина да говорят за концепции, да говорят за това какво ще се случи. Ако загубим и тази година и половина, всеки ден е загубен за София", коментира арх. Шишков.

Той заяви, че Йорданка Фандъкова трябва да бъде помолена най-настойчиво да си подаде оставката.

"Градът се развива, но общината не пое никакъв курс да участва в това развитие, на практика общината не участва в това развитие. Инвеститорите са тези, които изграждат инфраструктурата, общината почти нищо не изгражда. Наистина не знам какво прави общината - управленска илюзия. От оставката на Фандъкова зависи развитието на София. Боли ме, че градът започва много да изостава. Парадоксът е, че имаме частни инвеститори, имаме инвеститорски интерес и общината се опитва да пречи на инвеститорите, а не да ги използва, за да развие града. Вместо това общината се опитва да ги изкара виновни, че строят. Ами вземете част от парите на инвеститорите и направете инфраструктура, но с ясни механизми", призова той.

Арх. Шишков обясни още, че оставените от екипа им в напреднала фаза на придобиване разрешение за строеж IV,V и VI лот на "Хемус" все още нямат такъв. Не е одобрен и ПУП-а за АМ "Европа", която се строи изцяло с европейски пари и всеки ден на забавяне означава загуба.

Целия разговор с арх. Иван Шишков гледайте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 28 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дебил

    36 22 Отговор
    Фандъкова действа по най-добрия начин за развитието на София.
  • 2 София

    23 28 Отговор
    става все по-грозна ,благодарение на фандъчката.Нея я действа Толупа.Освен това много зависимости от вълка,тигъра,знайни и незнайни политически герберастки олигарси.Те се знаят фирмите и всички,но прокурата е на мафията,прави се на луд Гешев,като подчинен на Тиквата и си мисли с бойковите скечове да продължава,крепен от мафията.Гешев не само оставка,а и затвор.
  • 3 шоп

    35 2 Отговор
    Кмета си го избират Софиянци.

    Коментиран от #15

  • 4 Оня

    18 1 Отговор
    Този не е на център
  • 5 Шишков

    26 18 Отговор
    , млъкни с бълвоча си. Данчето сме си я избрали и никой псевдо архитект не може да и иска оставката.
  • 6 Аман от лъжи

    16 8 Отговор
    Що плещите глупости.
  • 7 инж ут сйелу

    18 16 Отговор
    Нима някой е очаквал една копачка, доведена от къра да управлява адекватно европейска столица?
  • 8 Димбел

    18 7 Отговор
    Вие оправихте България сега оправете и София
  • 9 Не пипай ГЕРБ

    18 7 Отговор
    А от твоята оставка зависи развитието на България
  • 10 Тома

    10 14 Отговор
    На бате бойко най сигурното чекмедже остана от йорданка
  • 11 7,62

    6 15 Отговор
    Кой (коя) герберска калинка е подал(а) оставка досега ? Кой-шишо , каскет , тиква , мутра .. .?
  • 12 Уаууу

    14 4 Отговор
    Този Муньо откъде се появи ?
  • 13 Даката

    17 4 Отговор
    Всички архитекти ли са като този и Комитова - злобни, некадърни и крадливи?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ФЕН

    5 8 Отговор

    До коментар #3 от "шоп":

    Кмета конкретно на ГЕРБ-Бойко и после Фандъкова е избран с купен вот от малцинствата и криминалния контингент + Стакмистиката на ЦИК и Мишо шашмата дето щети докаже ,че 500 000 софиянци гласът им е ПО-МАЛКО от 50 000 купен вот защото са против ГЕРБ и не се отчитат бюлитини те ! Е така ГЕРБ печели винаги с ИЗМАМА и против хората и държавата
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 3 Отговор
    Aрхитeктитe нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тoзи тулуп нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Фандъкова е качи на Асансьора нейния

    2 0 Отговор
    Селски Пешов!! ГБС! И той почна да "печели обществените поръчки" в София и Страната! Затвори се Триъгълника Пешов, Борисов, Фандъкова и Заиграха"аз на тебе, ти на мене" та много години!!