Last news in Fakti

30 Септември, 2021 17:27 8 182 41

Зам.-министър Шишков за ФАКТИ: Никой не си е и мислел, че 2024 г. "Хемус" ще бъде построена (ВИДЕО)

  • арх. иван шишков-
  • мррб-
  • ам хемус

Властта ще е изправена пред прецедента да търси начин да узаконява незаконно построеното

Зам.-министър Шишков за ФАКТИ: Никой не си е и мислел, че 2024 г. "Хемус" ще бъде построена (ВИДЕО) - 1

Само за 3 от ЛОТ-овете на АМ "Хемус" има разрешения и се строят. За тях се надяваме да се спази оповестявания срок 2024 г. 3 от останалите 6 са проблемни дотолкова, че е констатирано незаконно строителство, няма разрешение за строеж, има одобрени ПУП-ове, има трасе и проекти, които обаче не могат да бъдат одобрени преди да бъде извършено отчуждаването. В 4-и ЛОТ има разрешение за отчуждаване на МС, в момента се финализират преписките. 5-и ЛОТ до другата седмица предстои да се внесе предложение за отчуждаване, след това ще бъде внесен и 6-и. Може да се приеме, че в началото на следващата година ще има готовност за одобряване на проекти и издаване на решения за строеж. Това съобщи в студиото на ФАКТИ зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство арх. Иван Шишков.

"В цялата история обаче има много странни неща. Вече има констатирано строителство, което на практика е незаконно и което би трябвало да бъде държавно т.е. държавата е построила част от магистралата незаконно. Има и още един момент - имотите не са отчуждени, това започва тепърва. В други неотчуждени някой строи и никой не протестира. Държавата си позволява да строи незаконно, частните собственици на имотите не протестират. Това за първи път се случва. По-интересното е, от няколко дена проучваме колко възражения ще има оценките за 4-и ЛОТ, как един собственик на голяма част от имотите е една фирма. Това ни кара да направим един по-сериозен анализ как така и кои са собствениците на тези имоти. На някои от имотите пък собственикът пуска на някои от оценките възражения, а на други - не. Ще изследваме случая, за да може максимално бързо да финализираме отчуждаването.

Незаконното строителство, където вече е факт, обаче по закон не може да бъде узаконено. Изправени сме пред друг феномен - да узаконяваме незаконното строителство на държавата, без да имаме законови методи. Ще трябва да предложим в НС някакво специално изменение на закона и с това да спасим построеното в полза на държавата. Това обаче може да се случи, само ако построеното отговаря на нормата, защото моето лично убеждение е, че голяма част от некачественото строителство е извършено по сходен начин.

При ЛОТ-ове 7,8 и 9 няма одобрено трасе. За 7 и 8 е имало проекти, оказва, че оттам не може да мине път, никой не се е поинтересувал как ще се коригира това. В момента имаме парадокс: имаме два ЛОТ-а, които колкото повече ги доближаме от Варна и София един към друг, толкова по-сложно ще стане определянето на трасето между тези проблемни ЛОТ-ове. 7-и ЛОТ минава през свлачище, 8-и минава през ловно стопанство, което е абсурдно, после близо до склад за боеприпаси. Тези проекти са от 2015 г. През това време, където нещо е могло да се прави, се е правило много шумно рекламирано. Строежът на практика е представлявал една сцена и нищо повече. Строи се на едно малко място - всички се снимат там и филмът си продължава. И за тези ЛОТ-е без рарешение за строеж има раздадени аванси от 720 млн. лева.

Когато министър Нанков говореше по телевизията, че това не е незаконно строителство, а подготвителни работи. Според мен те изобщо не са вярвали, че могат да свършат магистралата в тези срокове, по начина, по който го рекламираха. Никой не си е и мислел, че 2024 г. е реалистичен срок да бъде построена магистралата", обясни арх. Шишков.

"На АМ "Струма" също констатирах парадокс. Там, където свършва магистралата при Благоевград, се е появило свлачище преди година и половина. То е принудило да бъде спрян строежа. И оттогава допреди седмица не е внесъл проект в АПИ за укрепване на свлачището. Загубен е период от година и половина, сега след това свлачище се строи тунелът, за който ме увериха, че ще бъде спазен срока април 2022 г. И какво от това, че ще имаме тунел и мост, като нямаме път до тях. Изключително безотговорно поведение на всички институции.

Има директиви до 2030 г. и 2050 г. за България да направи пътища по определени коридори. Доникъде сме, част от тези пътища дори не са планирани. Предстои в следващите няколко седмици да изчистим проблема с тези коридори и на един следващ редовен кабинет да предложим стратегия, с която наистина да помогнем", каза зам.-министърът.

За проблемите с отсечките Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново, промените в Наредбата за достъпна среда, поправката "Фандъкова" и казуса "Златен век" подробности от арх. Иван Шишков вижте във видеото:


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 троен тулуп

    63 25 Отговор
    Бацо тулупа си правеше сметка 2024 да прави вече ремонт на Хемус, на тройна цена!

    Коментиран от #38, #41

  • 2 Сестра Галева

    38 75 Отговор
    Абе охлюв като спряхте строежа как ще се довърши 2024 мунчо юмручето как ще обикаля като няма магистрали да се движи охраната му на тоя зелен чорап

    Коментиран от #28, #34

  • 3 Барека много ме разсмя

    30 12 Отговор
    Николай Бареков с нов пост за резултатите от последните социологически проучвания- "Неистово важно за Слави става да хваща микрофоня и Годжи под ръка и да почва кючеците по площадите, че простаците му залитнаха към кирчовците. Скъсаните дънки на задниците на Филип Станев и на Ива Митева от ИТН вече не ловят шараните."
  • 4 Две димящи дула

    50 27 Отговор
    Под управлението на мафията от герб сме живяли в някакъв пълен абсурд подобен на филм на ужасите! Погромът върху държавата е пълен!!!

    Коментиран от #7, #8, #39

  • 5 Сомалийския пират

    54 29 Отговор
    Абе то и за Тракия никой не вярваше,ама баце я направи по рано от срока.А и направи отсечката която ВИЕ с бсп-дпс УЖ направихте, а че за Хемус откраднахте парите и за децата в първи клас е ясно.

    Коментиран от #35, #40

  • 6 0001

    19 8 Отговор
    КрадлИвецо, стига лъга
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Ама

    36 23 Отговор

    До коментар #4 от "Две димящи дула":

    Ти продължаваш ли да вярваш на всичко каквото ти говорят.Те търсят начин да спрат строителството на всичко,което е започнато от ББ.Никой не бил протестирал,че строят на нивата му,ама те зорлем ще го накарат.Пак казвам --иди да видиш магистрала"Европа",пък се порадвай.Виж за какъв трафик на българи и чужденци става дума.КАК ББ намери начин да я свърши?!Сега ЗАЩО спират "Хемус".На инат!Бюрократи!

    Коментиран от #27

  • 9 Мунчо Радев

    32 17 Отговор
    Защо служебното правителство спря строежа на магистрала Хемус. Защо откраднаха заделените пари от предишното правителство...
    Защо???
  • 10 гошо

    26 12 Отговор
    Има ли на власт скапани крадливи комунисти има и бедност. Ако зависи от това същество на снимката никога няма и да има магистрала. Ще се промъкваме нощем по кози пътеки заради торбичките под очите му.
  • 11 гошо

    25 7 Отговор
    Комунистически некадърен крадливец.
  • 12 ИМПЕРИАЛИСТ

    18 7 Отговор
    Aрхитeктитe като Шишков нямaт пoдгoтoвкa пo cпeциaлнocттa "Пътнo и жeлeзoпътнo cтрoитeлcтвo"...a пък пo "Икoнoмикa и организация нa cтрoитeлcтвoтo" ca пълнa cкръб...Тoзи тулуп нe e нaяcнo c бaзoви пoлoжeния в cтрoитeлcтвoтo нa мaгиcтрaли.
  • 13 Behemoth

    8 17 Отговор
    Баце е за тричане....тя рибата от главата се усмърдява...и сега калинките му саботират служебното правителство щото знаят какви са ги вършили...

    Коментиран от #14

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 6 Отговор

    До коментар #13 от "Behemoth":

    Това "служебно правителство" са едни некадърници и лаладжии, нищо друго... Само се саботира от некадърност, слагачество пред фърчилото и АЛЧНОСТ!!!
  • 15 Държавата,

    6 4 Отговор
    Н случаят Б.Б . Не искат да плащат реалната цена на земята! Виж южната дъга, в София!
  • 16 Стилът и методите,

    2 10 Отговор
    На обезсщетяването, в България , е просоциялистически, дори по-несправедлив! Няма разлика от Б.Б . И Радев няма! Искат да вземат земята, на хората, за без пари! Дори и собствениците да дадат, пари, на администрацията!

    Коментиран от #19

  • 17 Частната собственост ,

    5 5 Отговор
    Е неприкосновена, но в България , не е…
  • 18 Радеви цървули,

    18 8 Отговор
    ходете пасете овце, че за друго не ставате ! Колкото и да плюете Борисов при него имаше пари за всичко и за всички !
  • 19 Ехооо

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Стилът и методите,":

    много ти куца граматиката бе, ходи учи не се излагай публично .

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Две димящи дула

    7 15 Отговор

    До коментар #7 от "dmxl":

    Кажи бе герберски дри$ък, разстройство ли имаш? Нещо май не ти понася новото управление?! Свиквай!!!

    Коментиран от #23

  • 22 Факти

    16 5 Отговор
    Радев спря всичкото строителтво,и взема парите!!!
  • 23 Тъпотии

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Две димящи дула":

    от некомпетентни трудно се понасят, особено ако заемат мястото на кадърен човек !!!
  • 24 Калко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ехооо":

    Грешки, имаш, бе, в непълно изречение?! Позор, срам , наглост, чинизъв …
  • 25 Минаващ

    2 0 Отговор
    Ако изгледате разговора, е още по-тежко...
  • 26 незнайко

    6 2 Отговор
    Мижетурките в управлението се хващат за сламките защото не могат да плуват !!! Построено изделие а те търсят начин КАК ДА ГО ПОСТРОЯТ !!! Гавра с БЪЛГАРСКИЯ НАРОД !!! Хайде сега да съборите двореца на ДОГАН !!! И той нама разрешителни !!!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Мехди

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Сестра Галева":

    Сестро, ще пуснеш ли някой да ти опърди коридора, да ти бетонира лехата и да събира кинти без да има право? Цтц ! Няма как да се случи!
  • 29 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор
    някой си е правил сметката без кръчмар
  • 30 Северна България

    8 1 Отговор
    ИСКА магистрала Хемус.
  • 31 Нещастни некадърници

    5 2 Отговор
    От служебното на зелените чорапи- Радев разграждате държавата по комунистически, каква магистрала от вас, за нищо не ставате
  • 32 Важното е да има...

    0 0 Отговор
    Път към Азия в душата на Бай Ганя патрЕотара... той без това не му се налага да пътува, по-долеч от мазата за шише ракия.
  • 33 Аззз

    2 0 Отговор
    Говорят за незаконно строителство, което се извършва от държавата. Представете си в каква анархия живеем. Ще правят изменение на закона за устройство на територията за да може да се узакони незаконното. Щом държавата строи незаконно, гражданите в нея как да стоят - добър пример на престъпност от страна на държавността. Да навлиза в неприкосновена собственост, съгласно конституцията и да извършва незаконно строителство. За кого да гласуваме?
  • 34 Бунтата

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Сестра Галева":

    Как ще стане всичко,за което питаш,ще питаш тиквун от Банкя!!!!
    Той взе парите,извика други фирми да работят и сега се крие като мишка зад оня каскет Гешов !!!!
  • 35 Бунтата

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сомалийския пират":

    Откраднаха парите твойте боклуци от герб!!!!!!А тиквун изчака да минат 11 год и веднага след като отпадна гаранцията на аутобана,започна ремонт на най-здраеата отсечка!!!
    Та за кражби не говори против служебното правителство и президента а вашия боклук от Банкя!!!
  • 36 Бунтата

    1 0 Отговор
    Четете и си правете сметка,тези боклуци герб,каква подготовка за кражба са си направили!!!!
    Ама им секна всичко!!!!
    Онзи каскет,колкото и да ги крие ще бъдат вкарани в затвора или народната власт може да ги осъди!!!!!
  • 37 PE6O

    0 0 Отговор
    само дрънкане и никакви действия
  • 38 Строител

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "троен тулуп":

    Сега магистралите се строят по нов начин и не се ремонтират Защото остават на чертеж Пълни некъдърници един метьте не са построили А заплатите се вземат / така да работите как-то по студията говорите/ На крива ракета космоса е крив Кажете какво сте свършили
  • 39 Така беше

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Две димящи дула":

    Поне имаше живот а сега и това няма Сега се радваме всеки ден на нови хубави цени
  • 40 Разбоиник

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сомалийския пират":

    Сега не крадат не строят а пари няма Явно тези го удариха през нивата При борисов за пандемията пари имаше за увеличение на пенсии и заплати за самолети за магистрали за нефтопровода и за кражби 10-12 милиарда А сега няма кражби няма корупция НЯМА ПАРИ?????????
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.