Отидете към основна версия

4 548 47

Цветелина Пенева пред ФАКТИ: Ромите масово гласуваха за ГЕРБ и ДПС (ВИДЕО)

  • цветелина-
  • пенева-
  • избори-
  • роми-
  • герб-
  • дпс

Усещането ни - като наблюдатели, беше, че полицията я нямаше на тези избори в ромските квартали, казва тя

Снимка: Факти.бг

За пореден път наблюдавахме в Ихтиман изборна секция 30 - в училище „Кирил и Методий“. Това е място, където ние традиционно наблюдаваме избирателната активност, а там тя отиде към 50%, което е доста на фона на общата избирателна активност, като гласовете бяха разпределени равномерно между ГЕРБ и ДПС. Масово ромите гласуваха за ГЕРБ и ДПС. И това е разлика от предходни избори, в които не беше така. Статистиката я има на сайта на Централната избирателна комисия. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ Цветелина Пенева, член на Обществения съвет към ЦИК.

„По-важното е друго. Усещането ни - като наблюдатели, беше, че полицията я нямаше на тези избори в ромските квартали. При предходните избори освен на местните полицейски управления, имаше и бусове на жандармерията. Такива бусове сега не видяхме никъде. Вътрешният министър явно беше разпоредил да няма очевидно присъствие на полицаи. За първи път се почувствахме несигурни и по време на нашето наблюдение, въпреки че не сме били ние и нашите наблюдатели непосредствено заплашени. Все пак ние правихме избори „2 в 1“ и привлякохме много международни организации. Очакваме техните доклади, но споделиха, че това, което виждат в ромските общности, не кореспондира по никакъв начин с това, което може да се види в други избирателни секции“, добави Пенева.

„ЦИК не съставя и не проверява избирателните списъци, а това е задължение, което е вменено на МРРБ чрез ГРАО. Те са тези, които съставят списъците. Трябва да се вземат мерки, за да се обновят списъците“, каза още гостът.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.

Свързани новини