12 Септември, 2024 15:29 1 592 28

Отсечени дървета и строеж на ул. „Опълченска“ - ето какви документни проблеми има… Тома Белев пред ФАКТИ (ВИДЕО)

  • тома-
  • белев-
  • еколог-
  • строеж-
  • опълченска-
  • дървета-
  • сеч-
  • отрязани

Общината предприема политика на свършения факт, казва екологът

Отсечени дървета и строеж на ул. „Опълченска“ - ето какви документни проблеми има… Тома Белев пред ФАКТИ (ВИДЕО) - 1
Снимка: Факти.бг

Разбрах за проекта на ул. „Опълченска“ чак сега, въпреки че живия на 100 метра по-нагоре на улицата. През юли месец стана ясно, че ще се махат дървета, ще се разширява булевардът. Попитах къде да го намерим проекта, но се оказа, че проектът не е публичен, и трябваше да го изтегля от документите на Обществената поръчка. Проектът е правен през 2021 година. Когато го разгледах, разбрах, че има проблеми. Стана ми още повече ясно, че ако обикновен гражданин или бизнесмен тръгне да реализира по този начин проект, всички държавни и общински институции ще скочат върху него. А сега понеже се прави от общината, всички държавни институции си правят пас. Това обяви пред Лили Маринкова в студио „ФАКТИ“ и предаването „Разговор“ екологът Тома Белев от „Зелено движение“.

„Когато граждани видяха, че се маркират дърветата за сеч, веднага пуснаха жалби в Столична община и в съда, което би трябвало да спре подобно решение за сеч. Вече има решение на съда, че е било задължително да се спре сечта. От общината спряха за два дена, а на третия ден ги отсякоха дърветата. И едва след това от общината депозираха част от жалбите в съда. И какво излиза – от общината предприемат стъпки, които не би трябвало да предприемат, само и само да могат да постигнат някакви свои цели. От общината ясно показаха, че не уважават правовата държава. Проблемът не е в 39 отсечени дървета, а в начина на работа. Общината предприема политика на свършения факт“, добави гостът.

„Има и нередности около проекта за строителството, защото в него няма посочен Подробен устройствен план (ПУП), който този инвестиционен проект изпълнява. Това не е случайно. Причината е, че инвестиционният проект, който се изпъл-нява, се различава от ПУП-а, а това е абсолютно забранено според Закона за устройство на територията и е достатъчно основание да се обяви този строеж, който е втора категория, за незаконен. Също така в разрешението за строителство по много странен начин не е посочено къде се извършва строителство, не е посочен номер на кадастрален имот. Това е така, защото има неуредени спорове по собствеността в момента на ул. „Опълченска“. И разрешението за строителство не би трябвало да бъде валидно, след като не е изчистен въпросът с вещите права и собствеността. Това са две основни неща, които никой не коментира, но те са факт“, добави Белев.

Още от разговора вижте във ВИДЕОТО.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    12 5 Отговор
    Скрийте го този милионер
  • 2 На съвестта

    16 5 Отговор
    на този зелен нпо рекетьор кажат загиналите по трасето на автомагистрала Струма което той е забавил с почти 10 години. Всички загинали там през този период са негови жертви.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Госあ

    8 7 Отговор
    Тома е единствения пич от целата шайка седесари, въпреки че зелен капиталист е оксиморон. И все пак, евала че спря безобразията на Витоша. По добре с разбита инфраструктура, отколкото обезобразена от строителство и отново недостъпна за младежта заради цените. Са, който иска да ходи пеша, да върти нагоре с байка и да панти. Даже по-добре зимата, че има повече неразорана пудра.

    Коментиран от #14

  • 5 Госあ

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "На съвестта":

    ааа чакай са, бацката изгони китайците, дето щеха да направят тунелите за отрицателно време. Мое да провериш пътя между Макао и Хонгконг за колко време са го направили и какво представлява.

    Коментиран от #25

  • 6 Граматик

    1 2 Отговор
    Г-н Белев, съдете главният архитект на София Здравко Здравков! Или главният инженерна НАГ! А ул.Тодор Каблешков?! Май някои хора си пазят местата в администрацията?
  • 7 Граматик

    1 2 Отговор
    Г-н Белев, съдете главният архитект на София Здравко Здравков! Или главният инженер на НАГ! А ул.Тодор Каблешков и тя е в същото състояние?! Май някои хора си пазят местата в администрацията?
  • 8 Реалност

    5 5 Отговор
    Забелязвате ли колчем започне предизборната битка задкулисието стимулира всички неудовлетворени, недоволни, потиснати около ППДБ. Особено място заемат зелените. Забележете целят ППДБ, но атакуват Терзиев. Това Пиротска, Опълченска няма значение, важното е да се удари ППДБ и Терзиев и да всеят интрига.
    А аз си спомням как зелените и Борисов бяха в близък тандем по време на забраната на шистовия газ, която тежи и до ден днешен. Толкова по темата кой кого използва, прелъсти и изостави.
    Да повторим безспорните факти - говорим за град, за урбанизирана територия, в която не важат правилата за планини, клисури, гори. Град е. И този град има нужда от своите зелени системи и инфраструктура. Всеки от вас е виждал че под тротоарите, там къде са и дърветата или в близост минават канали, виждали се капаците на шахти, по които минава комуникация - комуникации, оптика за вашите интернет връзки. За да не виждате и висящи жици на електропроводи в добрите градове е тока минава отдолу, по-дълбоко. И вода, парно, отводнителни канали, канализация минава - да те основно минават под платното, но имат връзки със сградите и това пак става през тротоарните площи.
    Също така сте виждали как старите дървета развиват коренова система, която повдига тротоари и навлиза до самите сгради.За това в градските площи, дърветата се контролират като ръст и коренова система за да се вместят в градската среда. И да на определен етап ги секат и засаждат нови.

    Коментиран от #17

  • 9 Белчо

    4 5 Отговор
    По въпросите за Ул. Опълченска се обръщате към другарката Фандъкова. А ти другарю, колко дървета си засадил в София? Витоша няма достъп и е в окаянн вид благодарение на теб и партията ти.
  • 10 Питанка

    3 2 Отговор
    Търсих публикация на Белев през 2021 година против този проект - не намерих. Някой намери ли ?
  • 11 Не са еколози тези

    5 1 Отговор
    Цяла България е нападната от силно инвазивно дърво Айлант,китаиски ясен а тези еколози нехаят.
  • 12 Добре стана, че

    2 4 Отговор
    от "Зелено движение" разбраха, че шарлатаните от ПП-ДБ не са искрено загрижени за природата на България. Природозащитниците не трябва никога да забравят какви ги вършеха Евдокия Манева министър в правителството на ма.н.гала от Драгалевци и нейният заместник Нено Димов !
  • 13 замислен

    3 3 Отговор
    Въх как така "експерт" като Белев не е поканен да си даде мнението предварително? да напише доклад? да опише ползите и вредите? Та КОИ са тези в някаква община макар и столична да не му отделят някой хонорар?
  • 14 Факт

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Госあ":

    Попречиха на Цеко да съсипе и националния парк "Пирин"...

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Като този

    5 3 Отговор
    псевдо еколог страда инфраструктурата на България. Не може да се изгради подземната инфраструктура на Опълченска, при тези корени на дървета. Неотдавна имаше и смъртен случай на това място. Заради тези зелени не може да се построи вече 20 години магистрала Струма. Добре, че се махнаха от ДБ, ей такива надути пуяци спират развитието у нас. А на тези избори няма и да се явят заради този наглец.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Същото

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Реалност":

    го каза и кметът Терзиев. В близост до моя блок , на тротоара имаше огромни липи, които ги отсякоха, но корените им задръстват отводнителния канал, и непрекъснато се налага да им чистят мазетата, да копаят от Соф. вода. Тези еколози са мъка!!!
  • 18 Изтрит

    1 0 Отговор
    Явно съм бил прав в коментара,щом го изтрихте...
    Фактите истината не я понасят...
  • 19 123456

    6 2 Отговор
    Айде бе господин зелен,
    чак сега ли разбра, че от преди две години има обявана обществена поръчка за ремонта на Опълченска, който се чака от поне 10 години. И какво - поректа не бил публичен и трябвало да го изтеглиш от обществената поръчка. Ами от поне 5 години всички обществени поръчки са публични. Всички са качени на сайта на агенцията и всеки може да си разгледа именно, защото там са публични. Като прочете човек първите две три популиски лъжи и се чуди дали има нещо вярно и в другото. Заради такива като този, като се каже зелено и екологично, повечето хора правят аналогия с нещо лигаво, гнусно, мухлясало, а не с гори и ливади. А иначе, че имаше нужда от ремонт, това е ясно, но как ще го направят е друг въпрос. Дано този път да са помислили за всичко. Определено кривите дървета от източната страна към блоковете трябваше отдавна да се подрежат, ако не и изрежат. Дано да посеят обещаните.
  • 20 брейбрей

    0 6 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    Верно ли? То по планините - и на Боровец, на Пампорово, и на Пирин остана хубава гора само в ски курортите и около пистите. Особено в Родопите всичко друго е осечено и изнесено в Турция и Гърция. А ски туризма носи милиарди на държавите, които го развиват. Но, когато прокарваш чужди интереси громиш местния туризъм под знамето на еко рекета.

    Коментиран от #22

  • 21 Госあ

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "Факт":

    така е да. Затова го харесвам. прасето получило планините ни от дон тиквон въртеше на Банско същите пинизи като с Витоша - сеч в горите и търговия с дървен материал, където я има, я няма един месец сняг и машини за изкуствен сняг. И картите като у Куршвел, по скъпи даже. Има един комунистически лифт - Академик, цял склон обслужва като Тодорка, невероятен, даже писта има надолу донякъде. Колко и къде ли не съм питал защо не работи, лавини имало. Ами то в Алпите навсякъде е абсолютно същото ве, пистите са над горския пояс ! Затова се слагат оръдия и съоръжения наречени лавинни мрежи !
  • 22 Госあ

    3 1 Отговор

    До коментар #20 от "брейбрей":

    говорил съм си с един гренобълец, дето вика чеков - планинец хахаха за нашата простотия. Той спокойно ми каза, не разбират ли вашите хора, че за мега курорт трябва голяма планина хахаха В Шамони (където много французи вече избягват заради туризма) легловата база е почти колко у Банско, бате ! Разбираш ли, кво ти пиша ? Пистите във Франция 90% са над горския пояс и не се сече, дори напротив, в Двете Алпи съм виждал информационно табло за новоизграден лифт, където е упоменато инвеститора колко дървета е насадил. Без да сече, щото там е гол баир ! Сади бате, на голия баир.
  • 23 Трап

    3 2 Отговор
    Правят си каквото искат. Непрекъснато строят и разширяват в тоя клет град-строителна площадка. Пък то все същата мизерия. Няма тротоар без дупка, камо ли улица. И това за по-централните квартали. Не ми се мисли какво е в тоя човешки рай Люлин напр. Да режат дървета. И с тях и без тях гетото няма да се промени значително. Поне цените на апартаментите вече стигат Париж и Рим.
  • 24 Христов

    2 1 Отговор
    На всички е ясно, че този ремонт е държавна инвестиция в бъдещите планове на частници, които нещо ще си правят в района, но не им е отговаряла инфраструктурата на обема на инвестиционните намерения. Защо да не си нагласят нещата с нашите пари? А други места, които действително са за авариен ремонт? ... да го дух.т бедните - както се говори в онзи филм!
  • 25 Налудник

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Гледал съм в Холандия как една улица се павира (не бяха точно павета, де) за една нощ. Тъпата тиква идея си няма как се работи "навън" (Австралия, Япония, скандинавските страни) и си мисли, че е някакъв транспортен бог. А овцете от "партията" му блеят в захлас...
  • 26 Чочо

    1 0 Отговор
    Никакъв еколог не е този!
  • 27 Шемет

    0 0 Отговор
    На всяка мандаж мерудия
  • 28 Живка

    0 0 Отговор
    Те знаят все за нещо да сигнализират. И все другите виновни и криви, а те видиш ли света вода ненапита. Ама малко хора са им се вързали като гледам резултатите. Кой изобщо гласува за тези, не ми го побира акълът!