Отидете към основна версия

6 Юли, 2015 08:27, обновена 6 Юли, 2015 08:27 5 952 28

Гърците гласуваха с "Не" на референдума

  • гърция-
  • референдум-
  • гласуване-
  • реформи
Гърците гласуваха с "Не"  на проведения в неделя референдум.

61,38 % от гърците са отхвърлили  исканите от кредиторите реформи.

Според данните от обработени 100 % от гласовете, привържениците на спазване договореностите с кредиторите са 38,69 на сто . Резултатите от провинцията показват, че отрицателният вот води с близо 20% пред проевропейските нагласи на гърците.

Активността на допитването е била 62,5% и по този начин то е легитимно, разкри вътрешният министър Никос Вуцис. 

Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, заяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията. Отхвърляйки твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната, Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа.
Резултатите бяха очаквани след като след като предварителните допитвания показаха, че 49% от избирателите са казали "Не" срещу 46% - "Да", съобщи телевизия Антена. Частната Мега даде прогноза от 51,5% за "Не" и 48,5% за "Да". Алфа също дава предимство на отрицателния вот в южната ни съседка. И възстановената държавна медия ЕРТ също показва, че гърците са гласували против. 

Мозъчният тръст Open Europe написа в профила си в Туитър, че избирателите са избрали отрицателния отговор. 

Р ъководителят на гръцкия преговорен екип с кредиторите Евклидис Цакалотос  успокои духовете, посочвайки че Атина не обмисля въвеждането на паралелна валута или връщане към драхмата.

Половин час след затварянето на изборните бюра от Гръцката централна банка обявиха, че е внесено

искане до ЕЦБ за за ликвидна подкрепа на местните банки.

Очакват се топбанкерите от ЕЦБ да се съберат в понеделник във Франкфурт, за да решат какво да правят. 

Победата в референдума носи на премиера Алексис Ципрас подкрепа, която ще му позволи да тушира политическата криза в Гърция. Но на ниво Еврогрупа ще е извънредно трудно ситуацията да се овладее.

Вече се чуха ясни сигнали, че натискът над Атина ще се засили с искане да се платят дължимите вноски по дълга.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис за пореден път посочи, че кабинетът е готов да преговаря и да постигне споразумение до 48 часа.

Все още не е известно какво ще бъде то,

след като германският канцлер Ангела Меркел заяви,че това, което е било предложена на Атина, не е в сила.

Ситуацията се влошава от отказаното финансиране от МВФ и ЕЦБ след като Атина не плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) вече предупреди, че

Гърция е във фалит. 

От Международния валутен фонд (МВФ), който е най-големият кредитор на страната, дипломатично намекна за просрочието по плащането на дължимата вноска. От МВФ обявиха, че след реферндума ще излязат с официална позиция. 

Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Файненшъл таймс" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: