Last news in Fakti

6 Юли, 2015 09:03 2 303 6

Гръцкият финансов министър подаде оставка

  • янис варуфакис-
  • оставка-
  • гърция

Това става точно след вчерашния референдум

Гръцкият финансов министър подаде оставка - 1
Снимка: АП/БТА

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис обяви, че подава  оставка , съобщи RT.

Това става точно след вчерашния референдум, в който гърците гласуваха срещу предложения от кредиторите план за спасение. 

Смята се, че оттеглянето нафинансовия министър се дължи на силния натиск, на който е бил подложен от политическите си противници да постигне по-благоприятни условия на преговорите с кредиторите по погасяването на гръцкия дълг, а също на острите публикации и лични нападки срещу него и съпругата му, които според медиите са прелели чашата.

След като пусна новината в туитър, Варуфакис коментира в блога си: "След като станаха известни резултатите от референдума, аз научих за определени предпочитания на някои от участниците в Еврогрупата и определени "партньори" за моето ... отсъствие от техните срещи. Тази идея бе оценена и от премиера като възможност за улесняване на постигането на споразумение. Поради това днес аз напускам министерството на финансите".

Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да направи промени в състава на правителството след приключването на днешния референдум по предложенията на международните кредитори, съобщи вчера гръцкият вестник “Нафтемборики”.

Според вестника в събота е имало няколко съвещания на тази тема в резиденцията на премиера с участието на вицепремиера Янис Драгасакис и ръководителя на гръцкия екип за преговори с кредиторите Евклидис Цакалотос. Премиерът бил посъветван незабавно да свика съвет на лидерите на основните политически партии и да формира общонационален екип за преговори.

В момента основният проблем е платежоспособността на гръцките банки.По-рано ЕЦБ реши да не увеличава обема на финансирането на гръцките банки по тази програма, който достига около 89 милиарда евро. По тази причина банките бяха принудени да спрат работа за една седмица до 6 юли. Банките в Гърция остават затворени поне до вторник стана ясно днес. Максималната сума, която може да се изтегли от банкомат е 60 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    2 0 Отговор
    Оплеска преговорите а сега се измъква! Типична гръцка "м.лака"... Не напразно театъра е измислен в Гърция още в древността.
  • 2 незнайко

    2 0 Отговор
    Не мислете, че сме далеч от съдбата на гърците.

    Коментиран от #4

  • 3 Киро

    1 0 Отговор
    Кво стана е? Нали уж спечелихте "референдума"?

    Референдума, в който се казваше, че ако гласуват НЕ на спасителния план, то ЦиПрасчо още тая седмица щял да подпише спасителен план!

    Или другата глупост - че НЕ-то на референдума значело ДА на Европа! АХААХХАХЙАХА

  • 4 сссс

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "незнайко":

    прав си незнайко и нас ша ни дръпнат към дъното и руснаците ша идат надолу а те искаха и газопровод да им праят хихихи...
  • 5 фалкао

    0 0 Отговор
    Гърците и до ден днешен не могат да забравят и да простят на Чърчил, че на времето ги пренебрегна и не ги записа на салфетката като зона на влияние на СССР.
    Сега обаче нещата ще се поправят.
    Гърция напредва стремително и неотклонно към Евразийския съюз.

  • 6 Ефрейтор Швейк

    1 0 Отговор
    Гърците не са народ и нациа а крадливо и мързеливо племе от апаши.
Новини по държави: