Last news in Fakti

6 Юли, 2015 08:02 1 153 1

Лидерите от еврозоната ще обсъждат във вторник ситуацията в Гърция

  • гърция-
  • еврозона-
  • лидери
Лидерите от еврозоната ще обсъждат във вторник ситуацията в Гърция - 1
Снимка:АП/БТА

В отговор на гръцкия референдум лидерите от еврозоната решиха да обсъдят извънредно ситуацията във вторник. 

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че свиква извънредна среща на върха на 19-те държавни и правителствен ръководители от страните с обща валута. Туск не направи коментар на гръцкото решение на референдума, предаде БНР от Брюксел.

Ситуацията стана по-трудна след гръцкия отказ и не е вярно обещанието на премиера Ципрас, че така ще сключи по-добра сделка, каза във видеообръщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц:

Обещанието на финансовия министър, че банките ще отворят утре и пари ще има най-късно във вторник, ми се струва много трудно и опасно.

Шулц призова евролидерите да подготвят хуманитарна помощ за страната:

Пенсионерите, болните и децата в градините не трябва да плащат цената на драматичната ситуация, до която правителството доведе страната си.

Председателят на Европейския парламент настоя за смислено предложение от страна на управляващите в Атина още следващите часове.

Няма да чакаме инициативите на гръцките власти, заяви обаче шефът на еврогрупата холандецът Йерун Дейселблум. Той нарече резултата от гласуването "злочест за бъдещето на Гърция" и отбеляза, че за възстановяване гръцката икономика трябват тежки мерки и реформите са неизбежни.

Днешният ден ще премине в консултации за председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Освен с останалите 18 демократично избрани лидери от еврозоната, той ще обсъди телеконферентно ситуацията с ръководителя на ЕЦБ Марио Драги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    няма гръцка нация и гръцки народ има само гръцки апахи а те са племе и незаслужават нищо-00.