Last news in Fakti

5 Юли, 2015 19:03, обновена 6 Юли, 2015 08:29 5 946 28

Гърците гласуваха с "Не" на референдума

  • гърция-
  • референдум-
  • гласуване-
  • реформи
Гърците гласуваха с "Не"  на проведения в неделя референдум.

61,38 % от гърците са отхвърлили  исканите от кредиторите реформи.

Според данните от обработени 100 % от гласовете, привържениците на спазване договореностите с кредиторите са 38,69 на сто . Резултатите от провинцията показват, че отрицателният вот води с близо 20% пред проевропейските нагласи на гърците.

Активността на допитването е била 62,5% и по този начин то е легитимно, разкри вътрешният министър Никос Вуцис. 

Гръцкото правителство е готово незабавно да възобнови преговорите с международните кредитори, заяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към нацията. Отхвърляйки твърденията, че референдумът всъщност бил вот за това дали Гърция да остане в еврозоната, Ципрас изтъкна, че мандатът, който гърците са му дали, е да засили позицията на правителството на преговорите, за да се постигне жизнеспособно решение, а не разрив с Европа.
Резултатите бяха очаквани след като след като предварителните допитвания показаха, че 49% от избирателите са казали "Не" срещу 46% - "Да", съобщи телевизия Антена. Частната Мега даде прогноза от 51,5% за "Не" и 48,5% за "Да". Алфа също дава предимство на отрицателния вот в южната ни съседка. И възстановената държавна медия ЕРТ също показва, че гърците са гласували против. 

Мозъчният тръст Open Europe написа в профила си в Туитър, че избирателите са избрали отрицателния отговор. 

Р ъководителят на гръцкия преговорен екип с кредиторите Евклидис Цакалотос  успокои духовете, посочвайки че Атина не обмисля въвеждането на паралелна валута или връщане към драхмата.

Половин час след затварянето на изборните бюра от Гръцката централна банка обявиха, че е внесено

искане до ЕЦБ за за ликвидна подкрепа на местните банки.

Очакват се топбанкерите от ЕЦБ да се съберат в понеделник във Франкфурт, за да решат какво да правят. 

Победата в референдума носи на премиера Алексис Ципрас подкрепа, която ще му позволи да тушира политическата криза в Гърция. Но на ниво Еврогрупа ще е извънредно трудно ситуацията да се овладее.

Вече се чуха ясни сигнали, че натискът над Атина ще се засили с искане да се платят дължимите вноски по дълга.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис за пореден път посочи, че кабинетът е готов да преговаря и да постигне споразумение до 48 часа.

Все още не е известно какво ще бъде то,

след като германският канцлер Ангела Меркел заяви,че това, което е било предложена на Атина, не е в сила.

Ситуацията се влошава от отказаното финансиране от МВФ и ЕЦБ след като Атина не плати дължимата вноска от 1,6 млрд. евро към МВФ.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF) вече предупреди, че

Гърция е във фалит. 

От Международния валутен фонд (МВФ), който е най-големият кредитор на страната, дипломатично намекна за просрочието по плащането на дължимата вноска. От МВФ обявиха, че след реферндума ще излязат с официална позиция. 

Финансовото министерство на Гърция излезе със становище, че публикацията на в. "Файненшъл таймс" за предстоящо изземване на част от влоговете е провокация, насочена да повлияе върху резултата от неделния референдум.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сссс

    2 3 Отговор
    сега тук ша са съберат всички червенотиквеничета и ша кажат чи за всичко е виновен ВЕЛИКИЯТ ОБАМА
  • 2 сссс

    3 1 Отговор
    хаха ес и световната банка прецакани ..гърция не иска д апродава всичко печелившо и отказва д аплаща заробващите кредити

    центаджиите еврогейци бесни ..никой няма да посмее сега да коментира темата хахахахахаа

    доскорашните западни лидери от ес сащ и световната лихварска олигархия никой не ги базари вече

    путин прави квото си иска гърця се опъва хахахахахах
  • 3 другаря от ГЕРБ

    5 0 Отговор
    ехеййййййййй най-накрая се появи келеша дето пише с чужди никове браво браво все така и незабравяй да гласуваш за роско плевнелиев и бойко борисов които скоро ще ни доведат до финансовото положение на гърция с активна помощ от сащ само дето народа ще си остане беден, ще продължават да канят бежанци а вече успяха да скъсат 200 годишните отношения с Русия която ни е освободила и продадоха страната . УРРРРРРРРРААААААААААААААААА американофили да празнуваме с по 4а6а кола и 6ургер

    Коментиран от #5

  • 4 МММММ

    4 0 Отговор
    Искрено се надявам гръцкият народ да каже НЕ ,каквото и да ги чака след това ще е по добро от приемането на условията за унищожението на един народ,защото ние ги приехме тези условия и от 9000000мил.останахме под 5мил.болни и гладдни българи произвеждащи единствено емигранти и цигани.а иначе злоба у нас колкото щеш това че ние нямахме и нямаме кураж да направим като тях ясно показва какви овце сме,дори ни е страх да блеем!!!!
  • 5 До келеша с чужд ник

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "другаря от ГЕРБ":

    пиши исчо копейки още бол тамън ша ти стигнат за бира хихихи
  • 6 К П

    4 0 Отговор
    Това няма да го видите, чуете и/или прочетете по нито една българска телевизия, радио, вестник или електронна медия!МВФ, ЕЦБ, ЕК, политици от ФРАНЦИЯ, ГЕРМАНИЯ И НИДЕРЛАНДИЯ= МЕЖДУНАРОДНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И ИЗМАМНИЦИ

    На 04.04.2015г. в Гръцкия парламент бе създадена Комисия за истината за държавния дълг, която имаше задача да разследва по какъв начин е натрупан този дълг, от кога, каква сума, кой го е натрупал и пр.?

    В комисията участват учени, специалисти, депутати, нобелови лауреати от Гърция, Германия, Франция, Испания, Великобритания, Русия, Аржентина, Китай, Португалия, Италия, Бразилия, ООН (Организация на Обединените нации) и др., които помагат със своите знания, разследвайки детайлно от 1980г. до 2015г. БВП и „дълг“ на Гърция, търговски и военни сделки, сключвани от Гърция с други държави, организации и юридически лица, създаване, нарастване на дълга, кредитите, отпуснати от Тройката кредитори: Международният валутен фонд (МВФ), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК). В доклад от 9 глави в директно заседание, излъчвано на живо от телевизията на Гръцкия парламент и чужди телевизии- вчера от 11:00 до 15:00ч. и днес от 12:00 до 17:30ч. беше представен подробно от различните експерти с правни доказателства- съгласно вътрешното право на Гърция, Правото на Европейския съюз и Международното право, научни аргументации и анализи на специалистите от различни области на науката, с превод на английски, френски и испански език, наблюдавано и следено от милиони хора по целия свят… В момента има пресконференция на тази комисия с медии от всички контитенти, които излъчват директно.

    Заключение: Гръцкият държавен дълг Е НЕЗАКОНЕН, не е държавен и не е гръцки!!! В следствие, на което Гърция няма да плаща чужди задължения. Дългът е частен, създаден чрез международна престъпна икономическо-финансова група от френски, немски и нидерландски банки със съучастието на МВФ, ЕЦБ, ЕК, политици от висшите етажи на властта във Франция, Германия и Европейския съюз чрез измама, подправяне на документи, подкупи на политици от доста държави ( от гръцка страна- Нова демокрация и ПАСОК), служители на международни финансови организации, обучаване в семинари и плащане на ЖУРНАЛИСТИ от Гърция и всички държави, които са взели заеми от МВФ (почти всички държави в света, вкл. и България).

    Тези журналисти чрез медиите, където работят са имали задачата, така да бъде преставена кризата в Европа и особено в Гърция, че да се създаде впечатление у хората, граждани на Европейския съюз, че Гърция е натрупала този дълг с годините, тъй като взимала заеми, които не е погасявала, че е жизнено важно да се сключат първото и второто споразумение (договор) с Тройката кредитори за „спасяването“ на Гърция и ЕС от фалит. Проблем не е имало, създаден е изкуствено, за да се платят чужди дългове чрез Гърция (предполага се, че и чрез Португалия, Испания и Ирландия- в тези държави също са заинтересовани и също имат желание да създадат подобни комисии и да получат този доклад от Гръцката комисия, за да започнат и те разследване).

    Например: Жан Клод Юнкер, председателят на ЕК, който постоянно укоряваш Гърция, че трябва да си плаща задълженията и пр., се оказва, че е доста замесен в тази престъпна международна организация, още от времето, когато беше министър-председател на Люксембург. Той лично е съдействал на мултинационални фирми и организации, действали в държави от ЕС, вкл. Гърция, Испания, Италия, Португалия, Ирландия, дори и България, да избегнат данъчно плащане и заплащането на данъци в Люксембург, т..е. изнасяне на пари от тези държави. Действията, които са извършели, според едни специалисти се квалифицират като престъпления срещу човечеството. Отделно, всички договори и споразумения за кредитите с Тройката кредитори са незаконни и противоречат на Международното и гръцкото право, поради което те няма да произведат никакво правно действие!!!

    Това е, което мога да Ви споделя, за сега… Нещата са много сложни. В Европа се чудят, как да прикрият престъпленията си, освен чрез медийно затъмнение и манипулация чрез техните медии. Гърция иска да излезе, а Европа не я пуска… Защо ли? Вече има няколко варианта за отговор.

    Коментиран от #17, #18

  • 7 ВНИМНИЕ ДО ВСИЧКИ СССЪСКАЩИ ТРОЛОВЕ

    0 1 Отговор
    ЧЕТЕТЕ И НЕ ПИСКАЙТЕ КЪТ НЕ РАЗБИРАТЕ И НИ МЪ ЗАНИМАВАЙТЕ С ВАШТИ ГЛУПОСТИ ОТИ СЕГА УТИВАМ НА КРЪЧМА ХИХИХИ...http://fakti.bg/biznes/148726-otricatelniat-rekord-na-rusia
  • 8 ссссс

    2 1 Отговор
    хаха ес и световната банка прецакани ..гърция не иска д апродава всичко печелившо и отказва д аплаща заробващите кредити

    центаджиите еврогейци бесни ..никой няма да посмее сега да коментира темата хахахахахаа

    доскорашните западни лидери от ес сащ и световната лихварска олигархия никой не ги базари вече

    путин прави квото си иска гърця се опъва хахахахахах

    Коментиран от #9

  • 9 до ссссъскащия дет са прай на умрял кон

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ссссс":

    ни съ притеснявай гепи още 15 копейки аванта да имаш за бира хихихи
  • 10 Волен Сидеров

    0 1 Отговор
    а честито.и не се радвайте -някой трябва да плати сметката -а познайте от три пъти кой или кои ще са-...пак сме прецакани -а честито и на нас ,стягайте коланите .....
  • 11 Andrew

    1 3 Отговор
    За една нощ Гърция ще стане най-бедната страна в Европа. Най-накрая няма да сме ние на последно място. Утре ЕЦБ имат среща, и ако решат да не ги финансират банките в Гърция няма да отворят въобще. На всичкото отгоре даже си унищожиха печатницата за драхми преди години. даже и драхми не могат да си напечатат. Тъжно. Лошо е когато политиците са лунатици. Ние сме го изпитали години наред и знаем какво е от личен опит. Даже не разбирам за какво им е референдума. Офертата не е вече на масата от цяла седмица.

    Коментиран от #12

  • 12 до Андрей

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Andrew":

    Евала братле , мого точен коментар може би даже най точния радвам се, че в този сайт се срещат все още адекватно мислещи хора.
  • 13 Киро

    1 3 Отговор
    Aре сега драхмичката да въвеждат и да почва комунизЪма!

    Наглостта и глупостта са величини с начало, но без край, доказаха го гърчулята.

    Я да видим сега колко ще се молите на ЕС да ви остави, че ми намирисва, че тоя референдум както и да беше завършил, в понеделник пак ще целувате подметки в Брюксел!
  • 14 КАЛИМЕРА ЕЛАДА

    3 1 Отговор
    БРАВО НА ЕЛАДА !

    Те сега, Европата ша види ко ша става - разплитане на чорапа.

    За къв чеп е тоз съюз, когато едни членове и потъват а други изплуват?

    Прилича на БАЛ С МАСКИ И ПОЛОВИ ИЗНЕНАДИ, НАЙ-ВЕЧЕ В ЗАДНИЯ ДВОР.

    Айде,
    извинявайте, че се видяхме,
    чао,
    довиждане,
    лека нощ,
    приятни сънища,
    мерси!

    Португал, Еспаня и .. и .. и пак и...Бугария.

    Благодарско елада!
  • 15 galaxy

    2 2 Отговор
    Браво на гърците! Дано от БРИКС да ги подкрепят. Стига толкова са паразитирали западняците на гърба на Гърция! Да живее свободата!

    Коментиран от #16

  • 16 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "galaxy":

    Стига толкова са паразитирали западняците на гърба на Гърция! Да живее свободата!

    =================


    АААХАХАХАХАХАХАХААААА

    Такава глупост ......
  • 17 нема пари

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "К П":

    Ти какво очакваш да кажат-изядохме и изпихме всичко сега някой друг да плати.Естествено,че са "невинни".Я попитай някой в затвора дали е виновен?Гърците и преди 1980г.имат ммого финансови издънки.В кръвта им е:-)
  • 18

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "К П":

    В България гледахме тъпи предавания и тъпи американски филми, докато се е излъчвало това предаване, евала за цензурата......

    Коментиран от #20

  • 19 ЦРУ

    1 1 Отговор
    Кремълските хлебарки напълзяха като въшки из форума ...Защо , ама и те точно не знаят ! Най лошото за гърците тепърва предстои.И у нас Луканов обяви мораториум за плащанията по дълга , ама пак минахме метър и чак 20 години по късно си го изплащаме! Къде отива Гърция с разбита икономика, празни банки, без надежда за нови заеми?! Ами да върви на Путя си Ленина!
  • 20 Киро

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от " ":

    Я, още някакъв индивид, дето говори от името на всички българи!

    Това, копейките, сте страшно нагли!

    Скимтете си там под статията за сриващата се руска икономика, какво сте се дотътрили да обсъждате европейски теми?!

    Коментиран от #21

  • 21

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Киро":

    Да видя някъде да пиша за Русия, дреме ми за Русия или за САЩ, преди ни мачкаха братята от изток, сега козируваме на братята зад океана, квото и да става все сме пр...ани.
  • 22 Ефрейтор Швейк

    0 0 Отговор
    гърция доказа че не е нация а някаква сбирщина от комунистически апахи които яко гризнаха дръвцето е ще живуркат само на маслини и зехтин вече.
  • 23 фалкао

    0 0 Отговор
    Гърците и до ден днешен не могат да забравят и да простят на Чърчил, че на времето ги пренебрегна и не ги записа на салфетката като зона на влияние на СССР.
    Сега обаче нещата ще се поправят.
    Гърция напредва стремително и неотклонно към Евразийския съюз.

  • 24 чуденка

    0 0 Отговор
    За да имаш такъв дълг, това означава, че десетилетия си живял на заем. Чудиш ли се, че трябва да плащаш? Значи си идиот...
  • 25 големите демократични гяволи

    0 0 Отговор
    Години наред разтакаваха всички, сега споразумение до 48 часа?! Му-ха-ха-ха... Като почнат да раздават купоните другата седмица, пак ще има OXi... ама ще е късно либе за китка...
  • 26

    0 0 Отговор
    Тия дето им даваха заеми защо не ги следиха по-изкъсо за какво се използват. Като видяха, че не правят реформи и не използват парите правилно и вървят към катастрофа, що не им тропнаха с крак и не им казаха, какво правите бе хора, а продължиха да им изсипват вагони с пари, работата понамирисва и от Гръцка страна и от страна на кредиторите......
  • 27 сссс

    1 1 Отговор
    ОБИЧАМ АМЕРИКА ОБИЧАМ ДОЛАРИТЕ МРАЗЯ КУПЕЦКИТЕ И КУПЕЙКАДЖИИТЕ СЛАВА НА ВЕЛИКИЯТ ОБАМА ДА ЖИВЕЕ АМЕРИКА ДЪРЖАВАТА НА ВСИТЕ ДЪРЖАВИ УРААААААААААААААААААААААААААААААААААА
  • 28

    0 0 Отговор
    Кон с капаци, без никва мисъл......
Новини по държави: