Отидете към основна версия

14 794 8

Терористите от летището в Брюксел не са били атентатори-самоубийци

  • белгия-
  • брюксел-
  • летище-
  • бакрауи-
  • братя-
  • терористи-
  • атентат-
  • атентатори-самоубийци

Ислямска държава е била предвидила много по-жестока атака, но нещо се е объркало

Доказателствата опровергават твърдението на белгийските власти, че двамата братя, отговорни за атаката на летището в Брюксел от 22 март, са атентатори-самоубийци, пише израелският сайт "Дебка".

Те бяха идентифицирани още на следващия ден като Халид и Ибрахим Ел Бакрауи и се оказва, че вече са известни на полицията.

Според антитерористични източници има признаци, че двамата мъже са се измъкнали и все още са живи. Те не са използвали жилетки с експлозиви за бомбените атаки, отнели живота на 14 души, ранели десетки други и съсипали залата за заминаващи пътници на летището в Брюксел. Според констатациите, направени на мястото на основната експлозия, в близост до бюрото на авиокомпания "Американ еърлайнс", атентаторите са взривили бомби, поставени на техните колички за багаж.

Силните взривове и металните шрапнели, изхвърлени при експлозията, са причинили наранявания в долната част на телата на жертвите, според описанията дадени с сайтовене на брюкселските болници и социалните медии. Експлозия от жилетка с експлозиви, омотана около тялото на атентатор-самоубиец би причинила наранявания по гърдите и горната част на крайниците.

Таксиметровият шофьор, който оставил двамата терористи на летището обясни, че те отказали помощта му при свалянето на куфарите от колата, въпреки че били много тежки. Най-вероятно в тях са били смъртоносните бомби.

И двамата братя носели черна ръкавица само на лявата си ръка, очевидно, за да прикрият бутони за дистанционно детониране на бомбите. По принцип атентаторите-самоубийци взривяват своите жилетки с експлозиви с вграден механизъм.

Въпреки шока, който предизвика атаката на летището, има доказателства, че тя е била само първата част от джихадистката мисия на братята. Ислямска държава, която е одобрила операцията, е предвидила много по-голяма жестокост. Това става ясно след откриването на три сака с идентично съдържание - комплекти огнестрелни оръжия и боеприпаси, жилетки с експлозиви, две автоматични пушки AK-47, списания и ръчни гранати - всичко непокътнато и неизползвано. Полицията ги взриви с контролиран взрив.

Тези комплекти са били предварително скрити на летището и е трябвало да бъдат използвани срещу аварийните екипи, медиците, силите за сигурност и другите екипи за първа помощ, които пристигат на мястото на трагедията, за да помогнат на жертвите от първата атака.

Когато следователите разгледани автоматите, установили, че някой е опитал да стреля с един от тях, но той е засякъл. Това може би обяснява защо втората част от ужасяващата атака летището не се е състояла.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: