Отидете към основна версия

38 536 12

Дървеният кошмар на "Луфтвафе" (видео)

  • дървен-
  • кошмар-
  • луфтвафе-
  • самолет-
  • втора световна война-
  • квс-
  • комара

Най-бързият самолет през Втората световна война тормози германските редици

„Де Хавиланд Москито“ (от англ. „комар“) си остава най-забележителният британски многоцелеви бомбардировач от Втората световна война. Направен почти изцяло от дърво, той е най-бързият самолет в света по своето време. Максималната скорост на „Комара“ от 668 км/ч му позволявала да изпълнява редица дръзки набези по време на конфликта.

Заради невероятната си бързина „Комара“ играел много роли в Кралските военновъздушни сили – служел за фотографско разузнаване, бомбардировач, антикорабен изтребител, изтребител-бомбардировач, нощен изтребител и изтребител за издирвания.

Всъщност, дървеният дизайн на „Комара“ печели и неговия официален прякор - „Дървена красота“, припомнят от сайта "War History Online".

Историята на летателния апарат започва в края на 30-те години. Компанията „Де Хавиланд“ вече била установена като надежден и иновативен производител на самолети. Успешните им дизайни – DH.88 “Комета“ и DH.91 “Албатрос“ били вдъхновение за новия проект. От британското въздушно министерство искали двумоторен бомбардировач от среден клас, който да развива голяма скорост и да може да пренася бомбен товар от 1 400 килограма до 4 800 километра.

Първоначално дизайнът на „Комара“ бил съсредоточен върху неговата скорост и идеята била да се построи почти невъоръжен самолет. Този вариант обаче бил прекалено рисков за Кралските военновъздушни сили, които в крайна сметка се спрели на изтребител-бомбардировач, оборудван с четири 20-милиметрови автоматични оръдия „Hispano MK.II” и още четири картечници „Браунинг“.

Екипажът се състоял от пилот, навигатор и още двама души бомбардировъчен състав. Първият полет на „Комара“ е на 3 ноември 1940 г. Въпреки това самолетът не влиза в употреба до 15 ноември 1941 г. поради ред причини.

По време на цялата си оперативна история „Комара“ е в авангарда на Кралските военновъздушни сили. Този тип самолети били предназначени за лидери на бомбардировъчни групи, следотърсачи на тежките бомбардировачи или просто били онези самолети, които можели да идат там, където други не отивали.

Едно от най-известните нападения на „Де Хавиланд Москито“ е атаката над Осло на 25 септември 1942 г., когато британска ескадрила бомбардира щаб на Гестапо в окупираната от нацисти норвежка столица.

Днес съществуват само три „Комара“, които са все още годни за летене. Те са част от колекция, принадлежаща на центъра за наследство „Де Хавиланд“ в Обединеното кралство.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: