Last news in Fakti

6 Декември, 2016 08:00 38 489 12

Дървеният кошмар на "Луфтвафе" (видео)

  • дървен-
  • кошмар-
  • луфтвафе-
  • самолет-
  • втора световна война-
  • квс-
  • комара

Най-бързият самолет през Втората световна война тормози германските редици

Дървеният кошмар на "Луфтвафе" (видео) - 1

„Де Хавиланд Москито“ (от англ. „комар“) си остава най-забележителният британски многоцелеви бомбардировач от Втората световна война. Направен почти изцяло от дърво, той е най-бързият самолет в света по своето време. Максималната скорост на „Комара“ от 668 км/ч му позволявала да изпълнява редица дръзки набези по време на конфликта.

Заради невероятната си бързина „Комара“ играел много роли в Кралските военновъздушни сили – служел за фотографско разузнаване, бомбардировач, антикорабен изтребител, изтребител-бомбардировач, нощен изтребител и изтребител за издирвания.

Дървеният кошмар на "Луфтвафе" (видео)

Всъщност, дървеният дизайн на „Комара“ печели и неговия официален прякор - „Дървена красота“, припомнят от сайта "War History Online".

Историята на летателния апарат започва в края на 30-те години. Компанията „Де Хавиланд“ вече била установена като надежден и иновативен производител на самолети. Успешните им дизайни – DH.88 “Комета“ и DH.91 “Албатрос“ били вдъхновение за новия проект. От британското въздушно министерство искали двумоторен бомбардировач от среден клас, който да развива голяма скорост и да може да пренася бомбен товар от 1 400 килограма до 4 800 километра.

Първоначално дизайнът на „Комара“ бил съсредоточен върху неговата скорост и идеята била да се построи почти невъоръжен самолет. Този вариант обаче бил прекалено рисков за Кралските военновъздушни сили, които в крайна сметка се спрели на изтребител-бомбардировач, оборудван с четири 20-милиметрови автоматични оръдия „Hispano MK.II” и още четири картечници „Браунинг“.

Екипажът се състоял от пилот, навигатор и още двама души бомбардировъчен състав. Първият полет на „Комара“ е на 3 ноември 1940 г. Въпреки това самолетът не влиза в употреба до 15 ноември 1941 г. поради ред причини.

По време на цялата си оперативна история „Комара“ е в авангарда на Кралските военновъздушни сили. Този тип самолети били предназначени за лидери на бомбардировъчни групи, следотърсачи на тежките бомбардировачи или просто били онези самолети, които можели да идат там, където други не отивали.

Дървеният кошмар на "Луфтвафе" (видео)
Снимка: Интернет

Едно от най-известните нападения на „Де Хавиланд Москито“ е атаката над Осло на 25 септември 1942 г., когато британска ескадрила бомбардира щаб на Гестапо в окупираната от нацисти норвежка столица.

Днес съществуват само три „Комара“, които са все още годни за летене. Те са част от колекция, принадлежаща на центъра за наследство „Де Хавиланд“ в Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mediator37

    13 19 Отговор
    Съветският изтребител ЛАГГ-3 изцяло дървен, лакиран и със звездовиден двигател е в серийно производство и бойна употреба от 1940г., преди тази ракла. Последван е и от други модификации (пак дървени), които са затруднявали изключително много германските изтребители и са били по-добри от тях, според самите германци.

    Коментиран от #3

  • 2 Апропо

    8 6 Отговор
    Този няма и никакво друго въоражение освен бомбите. Тоест абсолютно незащитен.
  • 3 НикиД

    24 11 Отговор

    До коментар #1 от "mediator37":

    въпросният ЛАГГ е бил наричан от съветските пилоти -,,лакиран гарантиран ковчег,, заради абревиатурата. абсолютно всички съветски самолети от този период са отстъпвали сериозно на месершмитите. чак към 1944 руснаците успяват да създадат самолети които да са горе долу равностойни на германските. не случайно изкарват войната основно на американски изтребители аерокобра и кинккобра, даже най-големите им асове са летяли на такива. дървото е материал който НЕ може да замести алуминия при произзвеждането на самолети ,защото при еднакво тегло не притежава нужната здравина, а за да бъде достигната трябва да се вложи толкова материал, че самолетът не би излетял

    Коментиран от #5, #6

  • 4 Gost

    11 9 Отговор
    Mediator37колко копейко получи за труда си?
  • 5 Крилья Советов

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "НикиД":

    Много грешиш! Руснаците са имали голям брой и уникално добри самолети, както и много неподходящи за изтребителен бой други самолети. Немците пък далеч не са разполагали с толкова месершмити, че да наклонят везните на боя. Огромното мнозинство от техните самолети са били Фоке-Вулф, Хайнкел 111, Юнкерс и т.н. Едно от оплакванията при полети с Юнкерс е била бавността на самолетите от тази марка. Хайнкелът пък бил с водно охлаждане и му замръзвали крилата. Естествено, Месершмит е бил добър изтребител, особено във варианта Г-109Е, т.е. с реактивния двигател, но тези машини са били малко и редки.

    Руснаците пък разполагат още по време на войната с Ил-2, който е пикиращ тежък изтребител с корпус от дуралуминий. Имат и бомбардировачи като Пе-8 с пет двигателя, един от които е предназначен единствено да захранва другите 4 мотора с налягане и въздух. Уникална технология. Ами, Як поредицата? Ами, Ла-5 и Ла-7? Ами, подготвените над 150,000 летци по време, когато по целия свят няма нито толкова самолети, нито толкова пилоти взети заедно?
  • 6 Крилья Советов

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "НикиД":

    Наистина, част от руските пилоти получават чужди марки самолети по линията на лендлийз и покрай британската помощ, но това е нищожен брой летателни средства. Американците наричат своите танкове Брадли "запалка Ронсън", защото са бензинови и "палят от първия път", но това не значи, че не са се използвали. Напротив!

    Късметът на немците е в брилянтната начална операция и добре изчислените първи часове на изненадата. Повечето руски самолети от западните части на страната са унищожени на летищата, без бой, а за това бавните и остарели бомбардировачи Юнкерс са били подходящи. Трудното идва после, когато руснаците започват да бълват от всяка фабрика и работилница танкове и самолети в огромен брой. Съветската икономика е работела отдавна на военновременен режим, докато германската изобщо не е била мобилизирана до началото на отстъплението след Курск.
  • 7 Marinebg

    16 2 Отговор
    Статията е за RAF моля ви не го обръщайте на USSR VS GERMANY че сте малко невежи.... За цялата война Германия произвежда около 80 000 самолета губи 63 000, от съюзниците само Русия губи 110 000 самолета....

    Коментиран от #9, #11

  • 8 Бай И

    9 0 Отговор
    Ил-2 е щурмовик, за сведение на незнаещите. Атакува наземни цели, а не самолети
  • 9 Венцислав Стойков

    6 3 Отговор

    До коментар #7 от "Marinebg":

    От един " невежа " до явно....суперспеца по темата....ами да, тя такава е била тогава идеята. Максимално опростени конструкции, евтино производство с наличните ресурси....и най-важното - бързо...Загубите не са били на първо място.
    Справка - КУРСК.
    Явно е проработило....но това е друга тема.
    Това относно безмисленните спорове.
    А относно "Москитото".... Много трябва да си вярвал в БОГ, и в кралицата да се качиш в нещо, което е направено от шперплат по време на война. И това го казват самите пилоти ( справка - DISCKOVERY).Докато си вършиш твоята работа - т.е. бомбардираш на сляпо от голяма височина всичко е ОК. Останалото е в ръцете на Господ....
    А в другия случай....на Сталин.
  • 10 Стиви

    4 1 Отговор
    Самолетът е бил много удачен, но не може да бъде сравняван със ЛаГГ-3. Най-малкото защото същият е бил изтребител - което означава по-здрава и доста по тежка конструкция, а това, при същия двигател М-105 като на повечето тогавашни съветски изтребители - е означавало по-ниски летателни характеристики. Затова ЛаГГ-3 не е затруднявал много германските летци - за разлика от Як овете, които, макар и пак дървени, са били пределно олекотени. Звездообразен двигател - чак на ЛаГГ-5 или Ла-5, както му е било серийното название. Така че има някои грешки, във написаното тук. Иначе Москито е имал достатъчно здрава конструкция - но същата е била доста по-крехка от тази на ЛаГГ-3. А и дървесината е била друга - балса.... Много по-лека, при практически същата здравина като бора и брезата - основния материал на Ла-5.
  • 11 Валери

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "Marinebg":

    Ти адекватен ли си с тия бройки самолети дето си написал бе келеш? Я като изтрезнееш пак пиши.
  • 12 Гост

    7 0 Отговор
    Просто немците вече са били много отслабнали, през 1942 е констуиран Месершмит 262, реактивен изтребител, на който няма аналог, просто войната е била много напреднала и немците не са имали вече възможност да гопроизвеждат
Новини по държави: