Отидете към основна версия

1 705 17

Тръмп оттегли САЩ от климатичното споразумение

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • климат-
  • париж-
  • оттегли-
  • президент-
  • споразумение

Тръмп спази предизборното си обещание

Снимка: БТА/ AP

Американският президент Доналд Тръмп спази обещанието си и оттегли Щатите от глобалното споразумение за борба с климатичните промени, съобщиха американските медии.

Държавният глава заяви, че ще опита да договори нова „справедлива“ за Вашингтон сделка, която не би оказала негативно влияние на американския бизнес.

Още по време на президентската кампания Тръмп подчерта, че иска да обърне гръб на Парижките договорености, за да помогне на нефтената и въгледобивна индустрия на САЩ.

Парижкото споразумение за борба с климатичните промени предвижда намаляване на вредните емисии в световен мащаб. То влезе в сила, след като бе ратифицирано от 55 страни, които са отговорни за 55% от световното количество емисии на парникови газове.

Китай и САЩ ратифицираха споразумението по едно и също време. Двете страни са отговорни за 40% от вредните емисии в света. Американският президент Барак Обама подписа договора в началото на месец септември 2016 година.

„Ройтерс“ отбелязва, че решението на Тръмп поставя САЩ в международна изолация, в компанията на Сирия и Никарагуа - единственият страни в света, които не са част от Парижкото споразумение.

По думите на Тръмп климатичната политика на предишната администрация в лицето на Барак Обама е коствала милиони работни места в САЩ, а финансовите загубиса били огромни.

Въпреки недоволството на съюзниците на Вашингтон и предупрежденията на учени и екологични организации, Доналд Тръмп заяви, че договореностите са пагубни за американската икономика.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини