Отидете към основна версия

4 024 19

Рейтингът на Путин тръгна надолу

  • владимир путин-
  • русия-
  • рейтинг-
  • кремъл

Според анализатори това се дължи на влошаващата се международна обстановка и пожара в търговския център в Кемерово

Снимки: БТА/АР

Въпреки спадането на рейтинга на президента Владимир Путин опозицията е безсилна, пише “Независимая газета“.

Съгласно данните на Общоруския център за изучаване на общественото мнение рейтингът на доверие към руския президент спада след изборите на 18 март. В навечерието на изборите тое бил 55.3 процента, а в средата на април е спаднал до 48.4%.

Според анализатори това се дължи на влошаващата се международна обстановка, пожара в търговския център в Кемерово и други скандали. Според директора на центъра това е закономерно явление, а следизборните колебания от 3-4 процента са нормални в световен мащаб.

Снижаването на рейтинга на Путин обаче не се съпровожда от ръст на доверието към други политици, особено представители на опозицията.. Те или не са достатъчно известни или не се разглеждат като алтернатива на сегашната власт или като цяло се считат за част от системата.

В Русия не работи обичайната логика на политическия живот, когато при някакви катастрофи или социално-икономически трудности властта губи доверие, то опозицията трупа точки. В случая обаче, въпреки, че Владимир Путин губи седем процента, то никой от конкурентите му, дори Алексей Навални не печели нищо.

Отсъствието на силна опозиция, на която обществото би гласувало доверие може да се оцени като победа на управляващия елит. Според анализатори това е вредно за стабилността на политическата система.

Те задават въпроса какво би станало ако Путин загуби много повече от доверието, като дават пример с трагедии като тази в Кемерово, които не могат да се предвидят. Реакцията на обществото в такива случаи не би могла да се предвиди. Дискредитираната опозиция едва ли би набрала точки.

Властта се е застраховала, че управлението на страната няма да попадне в ръцете на неизвестни и неможещи хора, но не е застрахована от радикални фигури, които биха излезли на повърхността на народното недоволство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания