Отидете към основна версия

2 104 10

Атина клекна пред кредиторите, гърците - не

  • гърция-
  • криза-
  • мерки-
  • протести
Снимки: ЕПА/БГНЕС

На фона на размирици, горящи офиси на банки и исторически сгради и безпрецедентни преговори в парламента политическата класа в Атина реши да приеме исканите от МВФ и ЕС нов план за строги икономически реформи.

В ранните часове на понеделник със 199 - „за“, 74 – „против“ и петима - „въздържали се“ беше дадена зелена светлина на новите планове на орязване на публичните разходи, заплати и пенсии. От 300 народни представители в пленарна зала присъстваха 278 депутати.

Това показва волята на политическия елит на Гърция да продължи с реформите, отбелязва АНА-МПА.

Двете основни партии Общосоциалистическото гръцко движение ПАСОК и дясната опозиционна Нова Демокрация не се колебаха и изпълниха заканата да изключат от редовете си онези депутати, които не подкрепят споразумението. Георгиос Папандреу се раздели с 20 народни представители , а неговият колега от дясно Андонис Самарас – 21.

Ще бъде огромна историческа несправедливост, ако страната, която е люлката на европейската култура, изпадне в банкрут и поради една или повече грешки се окаже в изолация, аргументира приемането на непопулярните пакет от реформи премиерът Лукас Пападимос.

Приетите рестриктивни мерки ще ударят силно по джоба на гърците, отбелязва в. „Катимерини“.

Минималната работна заплата ще бъде орязана с 22% от 751 евро на 586 евро на месец. По-сурово ще бъдат засегнати младежите до 25 години, които току-що излизат на пазара на труда. Те ще трябва да се задоволят с 537 евро месечно или с 32% по-малко. Ножищата ще играе и при пенсиите, които ще бъдат намалени между 7% и 15 %. 20% от държавните служители ще бъдат съкратени, а тези, които останат на работа, ще трябва да се задоволят и с орязване на добавките за прослужено време.

Близо 20% съкращение се предвижда и за публичните държавни разходи.

Това е тежката социална цена, която трябва да се плати, за да може Атина да получи следващия спасителен пакет от 130 млрд. евро. Без него правителството няма да може да плати падежа през март на облигации в размер на 14,5 млрд. евро.

Освен това правителството в Атина трябва да извърши обмен на стари облигации с нови и рекапитализацията на банките, които са част от сложната и обсъждата през последните месеци схема за отписване на гръцкия дълг.

Приемането на рестриктивните мерки стана на фона на 100 000 протести в Атина и Солун. С напредването на нощта те се разраснаха и обхванаха Волос, Крит и други населени места.

Ескалацията на напрежението излезе извън контрол в столицата и протестиращите запалиха офиси на банки и исторически сгради.

Най-малко 80 души бяха ранени, като трийсетина от тях са полицаи. Силите на реда задържаха десетки в опит да овладеят напрежението. По традиция най-зрелищни бяха спречкванията с маскирани анархисти, които продължиха до ранните часове на понеделник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Гръцкият президент се отказа от заплатата си

    Президентът на Гърция Каролос Папуляс се отказва от заплатата си. Това съобщи финансовият министър Евангелос Венизелос, цитиран от агенция АПА. Вен ...
    15.02.2012
    1 178
    2
  • Калфин в алтернативна Тройка за спасение на Гърция

    Европейските социалисти обявиха, че не са доволни от предложението на Тройката (Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка) за спасен ...
    14.02.2012
    1 203
    5
  • Над 20% безработица в Гърция

    Безработицата в съседна Гърция вече е 20.9%, съобщи Elstat – националния статистически институт на южната ни съседка. На месечна база увеличе ...
    12.02.2012
    1 255
    3
  • Гръцка дилема: икономии или хаос

    Или спасителния план, или хаос – тази дилема постави пред депутатите гръцкият премиер Лукас Пападимос. Той поиска народните избраници да подк ...
    12.02.2012
    1 097
    2
  • Ултиматум за Гърция

    Еврозоната даде снощи на Гърция срок по-малко от седмица, за да отговори на редица изисквания и по-конкретно да реализира икономии от 325 милиона е ...
    10.02.2012
    1 917
    6
  • Гръцките партии се споразумяха

    Гръцките политически лидери са постигнали съгласие по въпроса за мерките за затягане на коланите, с които страната ще си осигури следващия спасител ...
    09.02.2012
    1 071
    0