Last news in Fakti

9 Февруари, 2012 16:26 1 065 0

Гръцките партии се споразумяха

  • гърция-
  • споразумение-
  • еврогрупа

Гръцките политически лидери са постигнали съгласие по въпроса за мерките за затягане на коланите, с които страната ще си осигури следващия спасителен пакет, съобщиха правителствени източници, цитирани от Ройтерс. „Да, имаме сделка“, сподели единият от тях.

Разговорите бяха в застой заради разногласия по въпроса за намаляването на пенсиите. Според източник от гръцкия кабинет несъгласията по този въпрос между партиите от гръцката коалиция са били изгладени преди срещата на еврогрупата, предвидена за тази вечер в Брюксел.

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) потвърди, че е постигнато споразумение между гръцките политически партии по условията за отпускане на спасителна помощ.

Той обаче не уточни какво ще се случи с гръцките държавни облигации, които държи ЕЦБ. „Съжалявам, но не мога да кажа какво ще се случи с държаните от нас гръцки държавни облигации“, заяви Драги на пресконференция.

„Мога да кажа само, че преди няколко минути получих телефонно обаждане от премиера на Гърция, който ми каза, че е постигнато споразумение и то е било подкрепено от основните партии. Този следобед ще се състои среща на еврогрупата и ще получим пълна информация по въпроса, ще обсъдим и допълнителните мерки, които трябва да се предприемат“, допълни президентът на ЕЦБ.

:Междувременно гръцкият заместник министър на труда Янис Куцукос заяви, че подава оставка заради новите мерки за строго ограничаване на разходите, за които се договориха политическите лидери. Куцукос, който е член на социалистическата партия ПАСОК, съобщи в писмо до премиера, че подава оставка, защото мерките са не само "тежки", но и "болезнени за работещите хора".

Срещата на коалиционните партньори в правителството на гръцкия премиер Лукас Пападимос в сряда вечерта продължи цели 8 часа и завърши без постигането на пълно споразумение. Лидерите на партиите в коалиционния кабинет се договориха по всички искания на Тройката, с изключение на едно - съкращението на допълнителните пенсии над прага от 150 евро на месец.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА