10 Февруари, 2012 09:15 1 908 6

Ултиматум за Гърция

  • гърция

Еврозоната даде снощи на Гърция срок по-малко от седмица, за да отговори на редица изисквания и по-конкретно да реализира икономии от 325 милиона евро, преди да развърже кесията и да отпусне на Атина съдбоносната за нея помощ.

"Въпреки значителния напредък, постигнат през последните дни, ние не видяхме на масата всички необходими условия, за да вземем решение" в близко време, заяви председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер след заседание на групата финансови министри от еврозоната в Брюксел. Нова тяхна среща е предвидена за сряда 15 февруари, за да се вземе решение за стартиране на новата програма за помощ на сума 130 милиарда евро, обещани от Европа на Гърция още през октомври, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Освен това трябва да влезе в действие план за опрощаване на дълг от страна на банките, който е исторически по своя мащаб на световно ниво. Еврогрупата обаче има важни резерви - да бъдат изпълнени поставените условия. Юнкер предупреди, че гръцкият парламент ще има възможност в неделя да одобри плана за драстични икономии, за който вчера беше постигнато принципно съгласие между гръцките политически партии и публичните кредитори на страната ЕС, МВФ и ЕЦБ. Освен това гръцкото правителство трябва да намери до сряда откъде да икономиса 325 милиона евро в бюджета за 2012 г.

И накрая еврозоната настоява партиите от управляващата коалиция в Атина да дадат писмени гаранции, че подкрепят плана за икономии. "Ние искаме реални ангажименти", за извършваните реформи, подчерта Жан-Клод Юнкер.

Азиатските пазари реагираха предпазливо след този нов ултиматум, оповестен след затварянето на Уолстрийт и на европейските борси. Токийската борса започна днешната си сесия на почти същото ниво като вчера (+0,09%), подобна беше ситуацията в Хонконг (+0,11%) и Шанхай (+0,04%).

В Ню Йорк индексите Дау Джонс и Насдак завършиха с леко повишение - съответно 0,05% и 0,39%, след като трите гръцки партии постигнаха споразумение за новия план за затягане на коланите. Търпението на страните от еврозоната е на изчерпване поради мудния темп на реформите в Гърция и Юнкер призна, че тонът в разговорите понякога е бил доста висок.

Гръцкият финансов министър, социалистът Евангелос Венизелос призна в края на разговорите, че "много страни са открили недостатъци в плана за икономии, който им е бил предоставен, и обвини за това лидера на консерваторите Андонис Самарас, който "още не се е подписал" под всички предвидени първоначално мерки. В момента партията (консервативната) решава дали иска Гърция да остане в еврозоната, тя трябва да го каже ясно дали иска. Ако не иска, също трябва да каже", подчерта Венизелос.

Сумата от 325 милиона евро икономии, искана от партньорите на Гърция, трябва да бъде осигурена чрез орязване на разходите, на което се противопоставят консерваторите на Самарас, чиято партия е с най-големи шансове да спечели парламентарните избори, предвидени за пролетта. Самарас е горд, че е успял да избегне "най-лошото", блокирайки серия от мерки за икономии, искани от ЕС и МВФ. На Гърция предстои още много работа, за да удовлетвори тези искания, но затова пък в преговорите с частните кредитори (банки, застрахователни компании и инвестиционни фондове) за опрощаване на 100 милиарда евро дългове "проектът е практически финализиран", заяви еврокомисарят по икономиката Оли Рен.

Целта е нивото на гръцкия дълг да се намали до 120% от БВП през 2020 г. Такова е условието на МВФ, за да продължи да заема пари на Атина. Ако тази цел не бъде постигната, правителствата от еврозоната или институции като ЕЦБ ще бъдат принудени да дадат допълнителен принос това да стане. "Запазването на гръцкия дълг в поносими рамки ще бъде постигнато, когато ние се придвижим възможно най-близо до 120% от БВП. И ние продължаваме да твърдим, че се опитваме да ограничим новата програма (заеми) за Гърция на 130 милиарда евро. Но тези два аспекта трябва отново да бъдат разисквани в рамките на глобалното разрешение на проблема в сряда, заяви Юнкер.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че не е изключено неговата институция да участва в това усилие и да се откаже от очакваните печалби от гръцките облигации, които държи.

"Времето започва да ни пришпорва" за постигане на глобално споразумение, защото Гърция може да изпадне в дефолт на 20 март, когато е падежът на облигации за 14,5 милиарда евро, "но ние все още сме в график", добави Оли Рен. Той посочи също, че френско-германското предложение за създаване на специална блокирана сметка, която да осигурява изплащането на гръцкия дълг се обсъжда сериозно в положителна посока от Еврокомисията и експерти от еврозоната.

Накрая Рен съобщи, че идната седмица ще бъдат представени "детайлни предложения" за укрепване на европейските "механизми за надзор" относно изпълнението на обещаните от Гърция реформи. В същото време днес и утре в страната е обявена обща стачка на двете основни синдикални централи и на комунистическия профсъюз Pame.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Любо Дори

    2 0 Отговор
    Значи, всичките им партии са постигнали съгласие и почти са финализирали договора за опрощаване на дълговете им, а иначе за икономии въобще не могат да се разберет един с други.
    Европооо продължавай да им даваш пари вместо да им вземеш островите.На някой от нас някоя банка дали ще ни опрости заема или направо ще ни вземе жилището без да ти се обяснява?!Ще взема да стана грък, ядеш безплатно а ти го опрощават, че и даже ти стискат ръката, че са ти го опростили! Е...а си и света.
  • 2 простотия

    1 1 Отговор
    БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ !
  • 3 Дебелия

    2 0 Отговор
    с Грък и циганин правиш ли алъш вериш си винаги на загуба .
  • 4 Распутин

    2 0 Отговор
    Положението на гърците е НЕСПАСЯЕМО. Неспасяемо заради самите гърци. Тези преговори и кандърми в момента са абсолютно безсмислени. Те могат да се водят едва СЛЕД КАТО гърците са въвели драхмата, преживяли са 2-3000% инфлация, загубили са спестяванията си, редили са се на опашки за основни продукти, ХОРА СА УМИРАЛИ ОТ СТУД и ЧАК ТОГАВА ще са склонни на компромиси и намаляване на доходите. Дотогава ВСЯКО намаляване на доходи ще доведе до ГРАЖДАНСКА ВОЙНА! И изобщо не е опасно за ЕС напускането на Гърция! То е необходимо, даже ЗАДЪЛЖИТЕЛНО УСЛОВИЕ за европейската стабилизация. Проблемите на Гърция са от 40 г. и априори са НЕРЕШИМИ! Просто народът НЯМА ДА ПРИЕМЕ исканите рестрикции! Затова преговорите приличат на опит за заличаване на отговорности и прехвърляне на проблема на гърба на европейския данъкоплатец! И нищо страшно няма 2-3 банки ДА ФАЛИРАТ! Нали депозитите са защитени? Даже ще има ОГРОМЕН ОТРЕЗВЯВАЩ ЕФЕКТ и ще бъде повод за оздравяване и БЪРЗ РАСТЕЖ ПРИ НОВИТЕ УСЛОВИЯ!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 гост

    0 0 Отговор
    Като им намалят доходите няма да има българи които да им слугуват.
    Така или иначе по граничните райони и сега идват да пазаруват от БГ а като станат по-зле се очаква още повече. Добре дошло за нас по-голямо потребление и паричките дето ще им дадат от Европа ще влизат и при нас.