Last news in Fakti

13 Февруари, 2012 11:10 2 098 10

Атина клекна пред кредиторите, гърците - не

  • гърция-
  • криза-
  • мерки-
  • протести
Атина клекна пред кредиторите, гърците - не - 1
Снимки: ЕПА/БГНЕС

На фона на размирици, горящи офиси на банки и исторически сгради и безпрецедентни преговори в парламента политическата класа в Атина реши да приеме исканите от МВФ и ЕС нов план за строги икономически реформи.

В ранните часове на понеделник със 199 - „за“, 74 – „против“ и петима - „въздържали се“ беше дадена зелена светлина на новите планове на орязване на публичните разходи, заплати и пенсии. От 300 народни представители в пленарна зала присъстваха 278 депутати.

Това показва волята на политическия елит на Гърция да продължи с реформите, отбелязва АНА-МПА.

Двете основни партии Общосоциалистическото гръцко движение ПАСОК и дясната опозиционна Нова Демокрация не се колебаха и изпълниха заканата да изключат от редовете си онези депутати, които не подкрепят споразумението. Георгиос Папандреу се раздели с 20 народни представители , а неговият колега от дясно Андонис Самарас – 21.

Ще бъде огромна историческа несправедливост, ако страната, която е люлката на европейската култура, изпадне в банкрут и поради една или повече грешки се окаже в изолация, аргументира приемането на непопулярните пакет от реформи премиерът Лукас Пападимос.

Приетите рестриктивни мерки ще ударят силно по джоба на гърците, отбелязва в. „Катимерини“.

Минималната работна заплата ще бъде орязана с 22% от 751 евро на 586 евро на месец. По-сурово ще бъдат засегнати младежите до 25 години, които току-що излизат на пазара на труда. Те ще трябва да се задоволят с 537 евро месечно или с 32% по-малко. Ножищата ще играе и при пенсиите, които ще бъдат намалени между 7% и 15 %. 20% от държавните служители ще бъдат съкратени, а тези, които останат на работа, ще трябва да се задоволят и с орязване на добавките за прослужено време.

Близо 20% съкращение се предвижда и за публичните държавни разходи.

Това е тежката социална цена, която трябва да се плати, за да може Атина да получи следващия спасителен пакет от 130 млрд. евро. Без него правителството няма да може да плати падежа през март на облигации в размер на 14,5 млрд. евро.

Освен това правителството в Атина трябва да извърши обмен на стари облигации с нови и рекапитализацията на банките, които са част от сложната и обсъждата през последните месеци схема за отписване на гръцкия дълг.

Приемането на рестриктивните мерки стана на фона на 100 000 протести в Атина и Солун. С напредването на нощта те се разраснаха и обхванаха Волос, Крит и други населени места.

Ескалацията на напрежението излезе извън контрол в столицата и протестиращите запалиха офиси на банки и исторически сгради.

Най-малко 80 души бяха ранени, като трийсетина от тях са полицаи. Силите на реда задържаха десетки в опит да овладеят напрежението. По традиция най-зрелищни бяха спречкванията с маскирани анархисти, които продължиха до ранните часове на понеделник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пловдив

    2 0 Отговор
    Ха ха ха ха ха ха ха ха ха!!! Смях в залата!!! Минималната заплата щяла да стане "САМО" 586 евро /за незнаещите - тук,в "татковината" е "ЦЕЛИ" 140 евро/!!! И те били зле,пък ние добре,според "милите ни управници"... Не,просто нямам думи,тук някъде трябва вече да заговори автоматът!...
  • 2 Георги Георгиев

    1 1 Отговор
    Да вземат и в България да направят минималната заплата като в Гърция, та и ние да сме зле най-после. Аман от добруване и благополучие в милата ни татковина.
  • 3 Никола

    2 0 Отговор
    Работя като вол за преко сили 300 евро, а съм висшист....трудно ми е дори да мечтая за 586 Евро....камо ли да паля офиси и банки, за дето взимам 1200 лева :(
  • 4 ГЪРЦЯ

    1 1 Отговор
    Здравейте , ако питате за моето мнение, е да последваме пътя на гърците ,кой може да ми одговори при условие, че се вдигнем на бунт и стачки ще имали увеличение на заплатите
  • 5 Дебелия

    1 1 Отговор
    Изобретих гръцка укачалка !!!!Тя ще помогне много на братята гърци да продолеят кризата .Укачалката е направена от дървени фалуси ,тъй че гърците като си слагат дрехите на нея да знаят какъв к.. ги чака .
  • 6 salex

    1 1 Отговор
    Адмирации към гръцкия народ. Единни са и за това ще са по добре винаги от нас, даже няма да се учудя ако накрая ние им платим масрафа, но какво да се прави , като 140 Е на месец според правителството стигат да не умреш и ние си траем така ни се пада.
  • 7 33333

    2 0 Отговор
    Адмирации!? За какво?
    Че от триисетина години мързелуват на аванта!
    Според мен обаче не живеят много по-добре от нас - освен че са по - мързеливи от българите , което само по себе си е доста трудно.
    Ако трябва да живеете с 500 евро , а кафето и бирата са ви по 4 евро не ми се вижда чак толкова разточително!
    АКО ТРЯБВА да говорите за революция трябва малко да смените фокуса! Много е наивно да смятаме ,че хората извън България живеят супер. Разберете ,че работещите хора в цял свят са П.Е.АНИ!!! Банките винаги печелят , ама нещо на последък си раздават там едни милярди та взеха да фалират.
    Единственото по - хубаво на запад е че хората за храна не мислят! Как ли му е на англичанин дето взима 2000 лири?
    Са ше кажете пет бона - тая е Супер играч! Да ама на кола за хиляда паунда застраховката и две, влакче за 50 км -40 лири ит.н
    А ние горките сме толко бедни ,че вече в кварталната кръчма две бири с приятел да изпия трябва резервация да правя !:)
  • 8 Victor

    0 0 Отговор
    Абе какви са тия глупости дето дрънкаш.Виждате ли колко им било трудно на англичаните и гърците и целия западен свят да живеят,колко разходи имали и така нататък.Ти малоумен ли си?Защо половин България се изнесе да живее на запад щом е толкова трудно да се живее там?Англичаните видите ли плащали по 40 паунда за влакче-тука има семейства,които живеят с тия пари цял месец.И единственото хубаво да живееш на запад било, че не мислели за храна....смях в залата.Преди години когато бяха големите пожари в Гърция никой не си зададе въпроса какво всъщност гори-горяха изкуствени дръвчета.После взимаха пари от еврофондовете за заресяване и пак ги палеха,а когато ги проверяваха от въздуха всичко беше наред-зелено и посадено.От десетилетия крадат византийци и се хилеха на българите-сега нека фалират,хак да им е.
  • 9 Радо

    1 0 Отговор
    Може да са всякакви Гърците но знаят как да си отстояват правата а ни ще си седим на това положение и ще ни бичуват с високи цени на ток вода и парно а накрая на месеца работодателя със усмивка ще ти хвърля заплата от 300 лева.
  • 10 333333

    0 0 Отговор
    Викторчо,
    вземи излез извън България та да видиш колко е хубаво на вън. Просто ми дойде до гуша да страдаМЕ колко сме зле и как всички други живеят супер!
    Какво ше кажеш на некой от шриланка-мриланка с 12 долара месечен доход? Можеш ли да му обясниш че 300 $ не стигат за нищо? Не' ма а можеш - щото за него 150 $ e ОГРОМЕН ДОход!!
    Е това исках да кажа ама нещо капаците са ни са се свили още повече!
    Викторчо не знам с какво се занимаваш , но ти пожелав да живееш с 400 евро в Германия и да те вида тогава!! Познавам хора в такава ситуация и откачам като чуя хора с хилада и повече лева заплата в България да ми се вайкат и сополяват!