Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 14:16 1 175 2

Гръцкият президент се отказа от заплатата си

  • гърция-
  • спасителен заем-
  • еврогрупа

Решението за спасителния заем се отлага за понеделник

Президентът на Гърция Каролос Папуляс се отказва от заплатата си. Това съобщи финансовият министър Евангелос Венизелос, цитиран от агенция АПА. Венизелос заяви, че всички оставащи въпроси, свързани с гаранциите за изпълнение на реформите, ще бъдат решени преди конферентния разговор на Еврогрупата, насрочен за по-късно днес.

Финансовият министър заяви, че Гърция ще изпълни изискванията на ЕС за действия по бюджета и обещанията за реформи, дадени от нейните политически лидери. „Остават само няколко отворени въпроса”, заяви той, допълвайки, че „те ще бъдат разяснени по време на телеконференцията”.

Министрите на финансите от Еврозоната отложиха за 20 февруари решението за втория спасителен пакет за Гърция на стойност 130 милиарда евро. Вместо това министрите ще обсъдят последните подробности по плана чрез телефонна конферентна връзка в сряда вечер.

Снощи председателят на Еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер посочи, че Атина още не е изпълнила всички условия за получаване на финансовата помощ. Министрите на финансите не са получили два важни документа - подробен график за икономиите на стойност 325 милиона евро от държавните разходи тази година и писмени гаранции от лидерите на основните политически партии за подкрепа на програмата за икономии след общите избори през пролетта.

Междувременно късно снощи председателят на ПАСОК Георгиос Папандреу даде писмени гаранции пред международните кредитори на Гърция за изпълнението на плана за строги икономии, в замяна на който страната ще получи от ЕС и МВФ нов спасителен пакет, за да избегне фалита.

Въпреки, че официално партията Нова демокрация, другият коалиционен партньор в правителството на премиера Лукас Пападимос, не е коментирала този въпрос, Ройтерс съобщава, като се позовава на представител на правителството, че в сряда лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас ще даде писмените гаранции, искани от международните кредитори на Гърция.

Отлагането на въпроса за потвърждаването на спасителния пакет за Гърция от министрите на финансите от Еврозоната за понеделник е в резултат на втвърдяване на подхода към Атина от страна на някои страни от ЕС, твърди Би Би Си.

Страни като Германия и Холандия не са уверени, че политическата класа в Гърция има необходимата воля и решителност да изпълни всички поети ангажименти за строгите мерки за икономии, отбелязва британското радио.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ

    0 0 Отговор
    ТЕ И НАШИТЕ МИТНИЧАРИ КРАДЯХА ТОЛКОВА МНОГО, ЧЕ ЗАБРАВЯХА ДА СИ ВЗЕМАТ ЗАПЛАТИТЕ ПО НЯКОЛКО МЕСЕЦА......
  • 2 DerFicker

    0 0 Отговор
    А не са ли питали: "И заплата ли има?"