Отидете към основна версия

5 844 134

Путин в Крим: Анексията на полуострова беше волята на хората (СНИМКИ)

  • крим-
  • русия-
  • севастопол-
  • владимир путин-
  • санкции

Президентът на Русия присъства на тържествата за петата годишнина от присъединяването на полуострова

Снимки: БГНЕС/EPA

Руският президент Владимир Путин отбелязва петата годишнина от руската анексия на Крим от Украйна с визита на черноморския полуостров, предаде АР.

Президентът на Русия присъства в Севастопол на пускането в пълна експлоатация на Балаклавската ТЕЦ, а по видеоконферентна връзка - и на пускането на Таврическата ТЕЦ и на подстанция в Таман.
Двете нови топлоелекроцентрали в Крим, които заработиха на пълни обороти, са част от усилията на Москва да осъвремени инфраструктурата на региона, предаде ТАСС. Първите енергоблокове на двете ТЕЦ влязоха в експлоатация през октомври миналата година.

Украйна спря енергоснабдяването на полуострова и блокира доставките на стоки за Крим през своя територия, след като Москва анексира региона през 2014 г.

Усилията на Русия за модернизация включваха също строителството на 19-километров мост над Керченския проток, свързващ Черно и Азовско море, който беше открит миналата година. Проектът на стойност 6,3 милиарда долара улесни връзките с Крим, който преди това зависеше от фериботна връзка, която често беше нарушавана от бури.

Русия анексира Крим през март 2014 г., след набързо организиран референдум, стъпка, която доведе до санкции на САЩ и ЕС.

Много хора по света и в Европа не признават присъединяването на Крим и Севастопол към Русия и говорят за анексия, но те пренебрегват факта, че жителите на Крим решиха след референдум да влязат в състава на Руската федерация, за което са наказани със санкции. Това заяви руският президент в Симферопол по време на среща с делегация френски политици, оглавявана от председателя на дружеството "Френско-руски диалог" Тиери Мариани, предаде ТАСС.

Според Путин ако някой смята, че Крим е анексиран от Русия, то тогава населението на полуострова не носи отговорност за това и по тази причина не бива да му бъдат налагани санкции. "А ако са гласували в референдум, тогава трябва да признаем, че най-важният принцип на демокрацията е волеизявлението. Те направиха това и също е невъзможно да бъдат наказвани за това", заяви руският президент. По думите му онези, които "правят всичко това, не разбират самия принцип на демокрацията".

Целта на терористичния акт срещу мюсюлмани в Нова Зеландия бе да дестабилизира положението в страната. Русия ще направи всичко, за да не допусне такова нещо, заяви още Путин, цитиран от ТАСС.

"Ние, разбира се, скърбим за жертвите на този ужасяващ атентат в Нова Зеландия, целта на който несъмнено е да взриви обстановката в страната. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да не допуснем подобно нещо", каза Путин.

Стопанинът на Кремъл подписа и пакета от закони, които налагат ограничения на онлайн медиите и предвиждат наказателна отговорност за оскърбления в интернет срещу държавните символи и институциите на властта на Руската федерация.

Критиците на Кремъл виждат в новите закони опит за задушаване на критиката и затягане на контрола върху медиите, отбелязва агенцията.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Писмото на едно 12-годишно момиче до Путин създаде скандал

    12-годишно момиче написа писмо на Путин със скромна молба за помощ. Путин не ѝ отговори, но реакциите в цяла Русия надминаха всички очаквания. Какво п ...
    21.03.2019
    15 515
    56
  • Порошенко: Няма да варя каша с Путин

    Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че няма намерение "да вари каша" с руския си колега Владимир Путин. Това той е казал в ефира н ...
    19.03.2019
    2 862
    35
  • Русия трупа страховита бойна мощ в Крим

    Русия разположи ескадрила стратегически бомбардировачи-ракетоносци Ту-22М3 на Кримския полуостров, предаде ТАСС, цитирайки председателя на комисията п ...
    19.03.2019
    13 451
    136
  • НАТО тренира за война пред портите на Русия

    НАТО започна 12-дневни съвместни военни учения в Грузия, която възнамерява да се присъедини към Атлантическия алианс, предаде AFP. Организираните в ...
    18.03.2019
    5 779
    43
  • НАТО към Русия: Върнете Крим!

    НАТО призова Русия да върне Крим на Украйна – пет години след анексирането на полуострова. По повод петата годишнина от присъединяването на Крим ...
    18.03.2019
    6 440
    89
  • Украйна ще си върне Крим

    Украйна ще си върне Крим. Това заяви украинският президент Петро Порошенко, цитиран от RT. Той заяви, че очаква решение на въпроса след разполагане ...
    18.03.2019
    4 087
    89
Новини по държави: