21 Март, 2019 20:30 15 497 56

Писмото на едно 12-годишно момиче до Путин създаде скандал

  • русия-
  • владимир путин-
  • писмо

Да се търси пряк диалог с Кремъл е традиционен метод, който активно се използва и от самата власт

Писмото на едно 12-годишно момиче до Путин създаде скандал - 1
Снимка: БГНЕС/EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

12-годишно момиче написа писмо на Путин със скромна молба за помощ. Путин не ѝ отговори, но реакциите в цяла Русия надминаха всички очаквания. Какво показа тази поучителна история?

Да се търси пряк диалог с Путин е традиционен метод, който активно се използва и от самата власт – та нали всяка година руският президент участва в така наречената пряка линия с народа. Това е своего рода лотария, в която печелившият невинаги получава решението на своя проблем, но все пак му се дава възможност да го съобщи.

В тази игра президентът с видимо удоволствие играе ролята на общоруски Дядо Коледа, който е в състояние да компенсира безсилието и некомпетентността на местните власти. Това неизбежно амбицира и други да се обръщат лично към президента на Русия, но тази лотария не се разиграва прекалено често и с големи награди, защото иначе би изгубила смисъла си. Пък и ако Дядо Коледа идва повече от веднъж в годината, той няма да е толкова очакван.

Хора, които са изцяло зависими от властта, са идеалните избиратели: кого другиго да подкрепят, ако не онзи, който е единствената им надежда. Семейството на Тася Перчикова направи опит да се избави от тази своя зависимост: 12-годишното момиче не поиска от Путин да контролира изпълнението на неговите собствени укази, така че майка ѝ – санитарка, работеща на две различни места, да успее да изхранва семейството си, вероятно е изгубила всяка надежда, че това е възможно.

Пари няма

Молбата на момичето беше от друго естество: за трактор и мотокултиватор, т.е. за средства за производство, без които на село човек не може да оцелее. Това е класически пример от политикономията: да не молиш за риба, а за въдица, с която да си я ловиш сам. Хората просто искат да се трудят, за да се прехранват сами. Оказва се обаче, че за съвременната руската държава подобно желание е прекалено дръзко.

Не е изненада това, че искането на Перчикови няма да бъде изпълнено: ако дадат на всекиго по един трактор, властите могат да се окажат излишни - поне за онези, които няма да изпият парите за трактора. В Русия лесно се намират пари за много неща – например за Крим, който бе анексиран преди пет години, за мегапроекти и международни спортни събития, за държавните медии и за пропаганда в чужбина, за автономен интернет, за безвъзмездни помощи за патриотични организации, за спасяването на закъсали предприятия и банки, за помощи за съмнитeлни режими в различни страни по света, за президентската лимузина „Aurus" и за още много други неща.

Но за запазването на предишната възраст за пенсиониране, за вдигане на заплатите, или за някой малък трактор – пари, естествено, няма. Централната власт прехвърля тази отговорност на местните управи, които пък възприемат всеки, който поиска нещо от тях, като смутител на спокойствието им, едва ли не - като екстремист.

Разделяй и владей!

Пред властите винаги стои проблемът как точно да реагират в такава ситуация. И, ако съдим по поведението на държавната телевизия, те решиха да играят с „възмущението на съселяните“ – не толкова, за да накажат онези, които се опитват да надигнат глава над останалите, колкото за да няма и други подражатели, които пряко да се обръщат към Путин, прескачайки по-ниските инстанции. А, и за да се създаде впечатлението, че народът поддържа властта в сегашната трудна международна обстановка, справяйки се сам с някакви си отцепници.

И докато властите си правеха пиар без истинско намерение да оказват помощ, подкрепа на семейство Перчикови оказаха обикновените хора. И откликнаха на молбата на момичето, защото им бе напълно ясно, че в нея няма нищо вражеско, както твърдяха руските медии. След като историята беше публикувана на сайта на "Радио Свобода", загрижени хора започнаха да изпращат пари на майката и детето от Томсино. А местният фермер Анвар Зуфаров, който неведнъж е търсил диалог с властите, в това число и лично с Путин, обеща на Перчикови да им помогне да си намерят друго жилище, тъй като атмосферата след скандала станала нетърпима за тях.

Какво сочи тази история? Дори и да сме си заслужили хората, които ни управляват, ясно е, че за самите нас все още има надежда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Сволач руска

    68 47 Отговор
    Глупости, фейк статия, дядя вова е перфектен, нищо че е на токчета, а руснаците тънат в разкош и охолство.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тръмп

    25 32 Отговор
    Надеждата е да върнат Монархията!!!:):):)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ха ха ха

    77 43 Отговор
    Напоследък сорос започна да си закупува и децата... много го е закъсал горкия )))
  • 10 Западните Балкани

    63 9 Отговор
    Определено има надежда и за нас в България. Ние много добре си познаваме политиците. Бивши комсомолци и то от най-гадните. Но ще ги преживеем и тях и апартаментите им, любовниците в Барселона, суджука и бирата, и т.н.
  • 11 67йк

    67 24 Отговор
    Аз искам кола и апартамент, иначе в града не можеш да създадш семейство, а момчето на съседа иска космически кораб, защото иска да стане космонафт. Баба Дуна иска 200 кокошки, за да направи ферма, чичо Пеньо иска язовир, защото му се ходи за риба, а леля Пенка иска плаж, защото на село няма как да почиваш, като в курортите... и да не забравяме, че ако не ги получат - Путин е виновен ))) ДВ съвсем оглупяха.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 То проблем няма

    50 6 Отговор
    Да дадат един трактор на момиченцето, ама едва ли малко момиченце ще може да стреля с него...
  • 14 манипулации от DW

    67 16 Отговор
    То щот па Сорос е дал на някой нещо такова !? Те на запад политиците подаряват на всеки, каквото си пожелае, нали ?
  • 15 Вожда каза Хау !

    61 15 Отговор
    Тая малката да пише до Боко - вожда на племето Герберасти я го 'кви апартаментчета по 300 кв.м. с гаражчета за бентлита получават неговите индианци, като миризливата Цвичка, малката Кумичка, люлеещата се Вежда, красивата Цецка и др. знайни и незнайни, които са му писали писмо или поне дименбсигнал са му пратили ! Друго си е да живееш в държавата на сбъднатите мечти Гербестан !

    Коментиран от #17

  • 16 Дойче зеле

    44 28 Отговор
    с поредната фалшива новина. Демагогия.
  • 17 ДА ПИТАМ НЕЩО

    36 17 Отговор

    До коментар #15 от "Вожда каза Хау !":

    Корни, Ленчето,Румен Овч.Добрев, те да не живеят под наем или на палатки
  • 18 Batushka

    36 13 Отговор
    Меркел съм чувал само трактори раздава....Тиквата веднъж даде на една баба магаре...хаххх....
  • 19 noname noface nonumber

    49 18 Отговор
    А вашият класически пример е ежедневно да заливате мозъците на хората със субективни помии. Пълни глупости пишете. Напишете истината за гадо, за нато, за фащ и гейският ес. Не сме толкова тъпи, можем да си обясним защо разрушихте Източна Европа и Арабските страни.... видно е с просто око.......унищожавате нации-печелите роби, смесвате нации - не срещате съпротива, смесвате религии-манипулирате и създавате конвликти на тази основа.....това е вашата светла демокрация.Ненавиждам ви

    Коментиран от #35

  • 20 Citizen X

    23 3 Отговор
    Олигарсите толкова са окрали, че ако искат могат да закупят на всеки селянин трактор.
  • 21 Citizen X

    21 3 Отговор
    Хора за които истината е бич, говорят за истината, но тяхната лъжлива истина без която не могат дори да съществуват. Какво е дала Меркел ли? Ами, направете справка за социялната система на Германия! Монархия ли? Няма значение дали е монархия, комунизъм, капитализъм при положение, че хората са роби!
  • 22 Румяна Костова

    36 16 Отговор
    Дойче Веле е разгневено от повишената възраст за пенсиониране в Русия. Дойче Веле, научете се да смятате преди да вдигате пара. В Русия жените ще се пенсионират на 60, а във вашата Германия на 67.В Русия жените имат привилегия да излязат 5 години по-рано от мъжете в заслужен отдих, а във вашата държава - не. Сигурно, за да не се обидят джендърите!
  • 23 Tiffff

    12 31 Отговор
    Много правилна статия ... Путин е педофил
  • 24 Хфеббу

    10 6 Отговор
    Защо трябва ние (мнозинството) да оцеляваме и преживяване все едно сме в Ленинград по време на обсадата?????Ние сме силните, от нас зависи да изринеме няколко мафиот с групите им и слугите им по общините и парламента. Чак ще търпим за мвр министър човека на вис (таки) и сикаджия за мин. Председател).
  • 25 СлИво мИнджев

    20 3 Отговор
    А в ЕС всеки циганин има трактор с тракторист!
  • 26 Чоу

    18 20 Отговор
    Марш в Русия. Никой не бяга за натам всички на запад тръгват. Пропагандата ви е изпила мозъка. Кока Кола дават на американците да се бият във Виетнам. До Драгоман не даваха да се ходи да не избягаш в Социалистическа Югославия. А до Петрич абсурд. Сега децата внуците всички учат на "скапания" запад. Как ще се оправи България от такива дупедавци.
  • 27 Вечен

    12 5 Отговор
    Мачкай Путев Мачкай нали затова те избират да ги мачкаш
  • 28 Всеки луд с номера си

    10 6 Отговор
    Може да й даде танк вместо трактор.
    Като разбере, че е много пъти по-добър от Ейбрамса, ще миряса. Ще може и да се снима пред него.
    Къде отидоха златните времена на ленинската младеж?
    Тая иска да се труди.... откачена работа
  • 29 Кондор

    13 14 Отговор
    Крайно глупава, тендециозна и не компетентна статия, а що се отнася до т. наречената,, анексия,, на Крим, то поне се постарай да научиш какво значи анексия и кое е право на самоопределение на един народ!!

    Коментиран от #56

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 1944

    10 9 Отговор
    руските джуджета са най-злобните джуджета.
  • 32 Дойче беге

    7 6 Отговор
    Тези статии от тази прокажна медия DW са безумни, писна ми вече само русофили или русофоби, българофили НЯМА! Колко родители си учат децата на БЪЛГАРЩИНА, колко родители обясняват славната ХИЛЯДОЛЕТНА ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИЯ?!? Родителите в България са най-големите българофоби на днешно време, важно за тях е само да ги научат лак да изкарват пари и да били успешни в живота, живота не е пари...
  • 33 Гост

    11 5 Отговор
    "Когато се почувстваш нещастен, иди в Русия. Всеки, който опознае тази страна, ще разбере, че е истинско щастие да живее в което и да е друго кътче на света."
    Казал е това маркиз Астолф дьо Кюстин, известен френски пътешественик, журналист и писател в книгата си "Русия през 1839".
    Поканен от руския император да посети Русия и я опише, за да излъска имиджа ѝ, значително пострадал в Европа след жестокото потушаване на полските бунтове от руските казаци.
    Маркизът обаче не постъпил като Дидро, нает от Екатерина със същата задача. Дидро угоднически ласкаел императрицата и Русия като прекрасна, културна и просветена страна, за което бил щедро и пожизнено заплатен от нея.
    Въпреки, че бил посрещнат като кралска особа , Кюстин само след две седмици се измъкнал от Петербург и тръгнал да пътува из руската необятност. А после я описал така , че книгата му станала бестселър, който се издава отново почти всяка година чак до наши дни.
    В предговора към изданието от 1951 година американският посланик в Москва Уолтър Смит пише:" Толкова драматично и точно описание на Русия и руснаците, сякаш пред нас е най-доброто съвременно произведение, писано някога за Съветския съюз". А Збигнев Бжежински в анотацията си за книгата признава: " Нито един съветолог не е успял още да добави нещо към прозренията на Кюстин за руския характер и византийската природа на съветската политическа система. За да се разберат американо- съветските отношения, трябва да се прочетат само две
  • 34 НИ СМЕ ЧУЛИ БОРАК УБЪМА ТРЪМПИ

    9 2 Отговор
    ТЕРЕЗА МЕЙ ЧЪРЧИЛ ДЕ ГОЛ МЕРКЕЛ ХЕЛМУТ КОЛ ББ И РАСМУНСЕН ДА ПОДАРЯТ МОТИКА НА НЯКОЙ КАМО ЛИ МОТО КОЛТИВАТОР.ЗНАМ ЧЕ БАЩА МИ БАМКАШЕ НЕ НА ДВЕ МЕСТА А НА ЧЕТИРИ ЗА ДА СИ КУПИ БОЛГАРА. СЕГА НЕ ГО ПРОДАВАМ И ЗА 190 БОНА ЩОТ МЕПКЛИИ ЗА ТАА ВЕЧНА МАШИНА БОЛ. НО КЪТ ЗНАМ КВА САНТИМЕНТАЛНА СТОЪНОСТ ЗА МЕН И КОЛКО ТРУД НА РОДИТЕЛИТЕ МИ Е СТРУВАЛО ДА ГО КУПЯТ И СИ СПОМНЯМ ЧЕ КАТО ВЕЧЕПЯХМЕ С ХЛЯБ СЛАНИНА И ПРАЗ ИЗОООБЩО НЕ НИ БЕШЕ ТЪЖНО ЩОТ ИМАХМЕ И ВИНЦЕ ОТ ЛОЗЕТО ИЗОРАВАНО С БОЛГАРА.
  • 35 Едо

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "noname noface nonumber":

    Е ДОБРЕ,И КАКВО ОТ ТОВА,ЧЕ ПРАВИШ КОНСТАТАЦИИ!ТЕЗИ НЕЩА И НЕРОДЕНИТЕ БЪЛГАРЧЕТА ГИ ЗНАЯТ!А ПОНЕ ЕДНО СМИСЛЕНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА ОТ ДУХОВНАТА КАТАСТРОФА ДА ДАДЕТЕ?!НЯМАА!И ЗАЩО НЯМА?!ЗАЩОТО,ТУК СТЕ СЕДНАЛИ НА СЕЛСКА СЕДЯНКА,ДА ОДУМВАТЕ,ЛОКУМИ ДА РАЗТЯГАТЕ!И ЗНАЕТЕ ЛИ КОЕ Е НАЙ-ТЪЖНОТО!ДУХОВНО ПРОСТИТЕ ВИ КРАТУНИ Е НАЙ-ТЪЖНОТО!И ДА МРАЗИШ КОГОТО И ДА БИЛО,СЪЩО Е МНОГО ТЪЖНО! ЗАЩОТО НЕ МРАЗИМ ГРЕШНИКА,А ГРЕХЪТ,КОЙТО ВЪРШИ!А ТОВА Е МНОГО РАЗЛИЧНО!!! СЕГА ЗА ЕКЗОДУСА:ВСИЧКИ ЗНАЕМ,ЧЕ МАЛКА ШВЕЙЦАРИЯ Е ВОДЕЩА ДЪРЖАВА ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ!И ЗАЩО?ЗАЩОТО, УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,ТАЗИ МАЛКА СТРАНА Е ДУХОВЕН ГИГАНТ!ТАМ 3 ИЛИ 4 ЕТНОСА ПРЕДИ НЯКОЛКО ВЕКА СА РАЗБРАЛИ,ЧЕ МОГАТ ДА ПРИЛОЖАТ НА ПРАКТИКА ,,ОБЩЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР" НА Ж.Ж.РУСО!И ПРАВЯТ ЕДИНСТВЕНАТА ЗА СЕГА ПО РОДА СИ ШВЕЙЦАРСКА ПРЯКА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ,В ПРОТИВОВЕС НА МОНАРХИИТЕ И НА ФАЛШИВАТА ПРЕДСТАВИТЕЛНА ДЕМОКРАЦИЯ!ПОСЛЕДНАТА,КАКТО ЗНАЕТЕ,Е ШИРОКО КРИТИКУВАНА ОТ НАРОДИТЕ, ЗАЩОТО Е УПАДЪЧНА!ИМЕННО ЗАТОВА,ПРЕДЛАГАМ ЕВРОПЕЙСКИТЕ НАРОДИ ДА СЕ СЪБУДЯТ ОТ СЛАДКАТА ДРЯМКА,НАРЕЧЕНА БОНВИВАНЩИНА,ЗАЩОТО ТОВА ЗАСПАЛО ПОЛОЖЕНИЕ,ВИНАГИ ИЗЛИЗА МНОГО СКЪПО!И НАЙ-СЕТНЕ,ИДЕТЕ В ШВЕЙЦАРИЯ И ВИЖТЕ!МОЖЕ ПЪК,СЛУЧАЙНО ДА ПРОГЛЕДНЕ ТЕ!ЧУДЕСА СТАВАТ И ДНЕС!И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СТАВАТ,УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ЕВРОПЕЙЦИ!!!

    Коментиран от #43

  • 36 Марк Енгелс

    8 3 Отговор
    апитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. Друг десен експерт и основател на реформаторският блок Георги Ганев - каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им - инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, ...., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. Да не говорим, че така се спира растежът на икономиката, защото се спира търсенето, а то е по-мощен двигател на производството, отколкото желанието на работодателят - което зависи от търсенето, пък и за ивеститорите има банки. Работник с добра заплата също ще вземе от банка, с което още повече ще увеличи производството - чрез търсенето. ... ... Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. .
  • 37 Троцки

    7 8 Отговор
    путин не може да е дядо Коледа, защото е джудже. 😎😂😜😁🔫😍😘😇😭😅
  • 38 Оруел

    1 4 Отговор
    И пролетариата отново си спомниха, че в началото са вземали решение против подобни действия, ала Живков пак успя да ги убеди, че не е точно така. Крайно необходимо било, рече той, партийците, които били мозъците на социализма, да имат спокойно кътче, за да работят. Освен това на високия пост на Вожда повече подхождало да живее в къща, отколкото в обикновена квартира. Въпреки всичко някои от пролетариата се смутиха, като чуха, че партийците не само се хранели в кухнята и използували гостната за почивка и развлечения, но и спели в леглата. Годините минаваха. Сезоните идваха и си отиваха, отлиташе краткият живот на обитателите на социализма. Но удобствата, за които Маркс бе учил пролетариата да мечтаят ? къщи с електрическо осветление, с топла и студена вода и тридневна работна седмица, ? повече не се споменаваха. Живков бе отрекъл подобни идеи като враждебни на духа на пролетариата. Истинското щастие, твърдеше той, е в това да се работи усилено и да се живее скромно.
  • 39 Оруел

    1 3 Отговор
    Искал да отправи само една забележка, рече той, към чудесната доброжелателна реч на мистър Рейгън. През цялото време мистър Рейгън говорил за икономиката на трудещите се. Разбира се, той не би могъл да знае ? защото Горбачов сега за пръв път го обявявал, ? че името Стопанство на трудещите се е забранено. Отсега нататък СССР щяла да се нарича господарство Русия, което, така смятал той, било правилното и истинското й име. ? Господа ? рече в заключение Горбачов, ? ще вдигна същата наздравица като предишната, само формата ще е различна. Напълнете чашите си догоре. Господа, пия за процъфтяването на капиталистическа Русия! Отново последваха одобрителни възгласи и халбите бяха изпразнени до дъно. Но докато трудещите се отвън се взираха през прозореца, стори им се, че става нещо необикновено. Какво се беше променило в лицата на партийците? Мътният старчески поглед на журналистката бързо се местеше от лице на лице. Някои имаха по пет брадички, други ? по четири, трети ? по три. Но какво тогава се размазваше и променяше във физиономиите им? След като приветствията секнаха, сътрапезниците пак взеха картите и продължиха прекъснатата игра, а пролетариата безмълвно се отдалечиха. Но не бяха изминали и двайсетина метра, когато изведнъж спряха. Откъм господарската къща се надигна страшна врява. Те се втурнаха обратно и пак се залепиха за прозореца. Да, вътре бе избухнала бурна свада. Чуваха се викове, удряне по масата, разменяха се остри подозрителни погледи, звучаха ярос
  • 40 Оруел

    1 5 Отговор
    Господа, пия за процъфтяването на капиталистическа Русия! Отново последваха одобрителни възгласи и халбите бяха изпразнени до дъно. Но докато трудещите се отвън се взираха през прозореца, стори им се, че става нещо необикновено. Какво се беше променило в лицата на партийците? Мътният старчески поглед на журналистката бързо се местеше от лице на лице. Някои имаха по пет брадички, други ? по четири, трети ? по три. Но какво тогава се размазваше и променяше във физиономиите им? След като приветствията секнаха, сътрапезниците пак взеха картите и продължиха прекъснатата игра, а пролетариата безмълвно се отдалечиха. Но не бяха изминали и двайсетина метра, когато изведнъж спряха. Откъм господарската къща се надигна страшна врява. Те се втурнаха обратно и пак се залепиха за прозореца. Да, вътре бе избухнала бурна свада. Чуваха се викове, удряне по масата, разменяха се остри подозрителни погледи, звучаха яростни опровержения. Изглежда, причината за цялата разправия бе в това, че Путин и мистър Сорос бяха играли асо пика едновременно. Дванайсет гласа крещяха гневно и всички си приличаха. Сега стана ясно какво се е случило с лицата на партийците. Пролетариата отвън се взираха от олигарх към плутократ, от буржоа към партиец и отново от партиец към капиталис; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
  • 41 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Капитализмът е плутокрация с имитация на демокрация, а фашизмът е сваляне на маските. Хитлер: "Правителството няма да защитава интереса на германският народ, чрез икономика, организирана от държавата, а ще подкрепя частното предприемачество" "Бедни са глупавите" - фраза изричана и от Иван Костов, и която е главната философия на дясното. Ето защо наричат нацизмът и фашизмът, крайно дясно. Друг десен експерт и основател на реформаторският блок Георги Ганев - каза, че работниците хвърлят заплтите си в тоалетната чиния, а работодателите им - инвестират. С което той иска да каже, колко основателно и добре е да има и да се задържат ниските заплати. .. .. А всъщност и на работниците им трябва да инвестират в децата си, здравето си, домът си, ...., а те могат да покрият нуждите си само от няколко калории храна и топло. Да не говорим, че така се спира растежът на икономиката, защото се спира търсенето, а то е по-мощен двигател на производството, отколкото желанието на работодателят - което зависи от търсенето, пък и за ивеститорите има банки. Работник с добра заплата също ще вземе от банка, с което още повече ще увеличи производството - чрез търсенето. ... ... Заради ниските заплати, българите имат битие и бит на безработни от западен изостанал квартал, и всичко плаче за ремонт и боя, и подмяна. .

    Коментиран от #42

  • 42 noname noface nonumber

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "Марк Енгелс":

    Банките са чумата на съвременният свят

    Коментиран от #45, #46

  • 43 noname noface nonumber

    6 3 Отговор

    До коментар #35 от "Едо":

    Ти какво решение даде? Аз съм го дал...референдум за нато и ес. Управление на държавата с онлайн референдуми. Избиране на няколко народни представитела с контролни и представителни функции, Неутрална външна политика.Създаване на безбанкова икономика.
  • 44 Николай

    8 0 Отговор
    И каква е логиката според автора - на всеки по трактор е добро. Това драги ми авторе се нарича коюунизъм, разбира се, че по добре е да не се дава трактор наготово а да се остави всеки да определи в какво да вложи силите и ресурсите си защото първо тяка ще цени това което си е изработил а не са му подарили и второ комунизма си отиде.
  • 45 Марк Енгелс

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "noname noface nonumber":

    явото иска да даде на всеки въдица и познание за риболов и рибовъдство. Дясното иска да продаде въдица на всеки, на който няма пари да бъде нает трудът му за риболов и търговия с риба. Но как ще се спечели от риба, как ще се завърти капитал, нали трябва да продаваш риба. Значи на кредит трябва да я продаваш. Защото ако всеки си лови достатъчно риба, търговия няма.. Но все някой ще трябва да ти купи рибата, затова ще отвориш банка, за да дадеш кредит, който кредит ще дадеш на своите рибари, за да си купят още риба. И така докато банката ти фалира, защото работниците ти - ще потребляват ли от твоят магазин или ще ти връщат кредита. И ТАЗИ КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА Е ВЕЧНА. Рибата са всички стоки и услуги.
  • 46 Марк Енгелс

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "noname noface nonumber":

    Лявото иска да даде на всеки въдица и познание за риболов и рибовъдство. Дясното иска да продаде въдица на всеки, на който няма пари да бъде нает трудът му за риболов и търговия с риба. Но как ще се спечели от риба, как ще се завърти капитал, нали трябва да продаваш риба. Значи на кредит трябва да я продаваш. Защото ако всеки си лови достатъчно риба, търговия няма.. Но все някой ще трябва да ти купи рибата, затова ще отвориш банка, за да дадеш кредит, който кредит ще дадеш на своите рибари, за да си купят още риба. И така докато банката ти фалира, защото работниците ти - ще потребляват ли от твоят магазин или ще ти връщат кредита. И ТАЗИ КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА Е ВЕЧНА. Рибата са всички стоки и услуги.
  • 47 Марк Енгелс

    0 2 Отговор
    ПАЗАРЪТ Е БАСЕЙН НА стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо – пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът, ЗА НОВИ ПЕЧАЛБИ. ПЕЧАЛБАТА Е ДЪЛГ-ЗАЕМИ Капитализмът почва от робството. Великобритания създава мощна морска флотилия, от която се пръква най-мощната търговия със стоки от робски труд. Което довежда до фалит занаятчиите и селяните - и съответно те стават новите доброволни и безплатни роби - работническата класа. Капитализмът произвежда дефлация. И в страни и времена без банки с частичен резерв и печатане на пари, растеж на паричното предлагане, капитализъм не съществува. Представете си басейн но вместо вода има всички стоки, услуги и пари, труд. Всеки може да излее своя стока, услуга, труд или пари и да вземе друго нещо – пари, стока, услуга, труд. И това е пазар. Пазара става капитализъм, когато едни изливат услуги. и стоки., но с взетите пари купуват по-малко труд. стоки,. услуги. Така в басейнът парите ще са дефицит, и ще има дефлация. Но банките правят да е възможен капитализмът, като изливат парите спечелени от капиталистите, отново в басейнът. СМЕШНО! е! - Но тези пари на капиталистите се изливат от
  • 48 Марк Енгелс

    1 1 Отговор
    Тодор Живков за преходът - след НРБ: .. Един другар ... ми вика: Другарю Живков,
    не вкарваме ли ние вълка в кошарата? Ах, викам ... вярно е, вкарваме
    вълка в кошарата, но ... вълкът ще изяде мършата, а това което е здраво,
    то ще остане .
  • 49 писано1995та

    3 2 Отговор
    През 1989 г. Единствената организирана политическа сила, която можеше да попречи на „смяната на системата“ и на въвеждането на див капитализъм, както и да потърси отговорност на главатарите си за националната катастрофа, беше БКП. „Редовите комунисти“ се очертаваха като най-голяма опасност за Кандидат-Капиталистите. Затова главният удар на бъдещата Мафия беше насочен срещу тях. Чрез създаване на измислен политически противник в лицето на СДС висшата партийна номенклатура успя до обедини обла-Жилите се от социализма и (или) изцапани с престъпления номенклатурчици, Кариеристи, „религиозни фанатици“ и инертни хора, които не искат да си „сменят отбора“. Другите напуснаха Партията — майка, а те бяха именно тези, които можеха да попречат на предстоящите „промени“.

    Коментиран от #54

  • 50 писано1995та

    5 2 Отговор
    БКП си смени името и емблемата, отказа се от идеологията си и се превърна в най-дясната буржоазна партия — банда на едрия капитал, макар и с лява фразеология. През цялото време на „прехода“ „опозицията“ всячески улесняваше този процес, най-вече чрез Кресливия си антикомунизъм. Това е една операция против българския народ, блестящо проведена от създаващата се Мафия, в изпълнение на предварително разработена манипулативна технология (сценарий). В резултат на това народът доброволно и с желание влезе в Капана.

    „обикновените хора“ черпят своята информация главно от медиите, сред които на първо място е телевизията. Медиите са тези институции, които „промиват мозъците“ на широката публика, според манипулативните технологии, които Мафията е разработила. При това не е задължително всеки журналист да знае в какъв манипулативен процес участва (и обикновено не знае). Но ръководителите им знаят голяма част от истината.
  • 51 писано1995та

    5 0 Отговор
    Представите за „Мафията“ у „обикновения човек“ са доста размити — обикновено се визират охранителни фирми, рекетьори, спекуланти и други дребни изпълнители на нейната воля; почти никой не отнася към Мафията държавните институции, политическите партии и други явни или неявни структури, без чието участие изпълнителите не биха могли да действат ефикасно. Сред широката публика няма враждебно отношение към „едрия капитал“ и другите „фирмаджии“, започнали бизнеса си с ограбени от обществото пари. Самото понятие „бизнес“ от презряна дума, будеща асоциации с нещо неморално и нередно, за няколко години се превърна в нещо авторитетно и свещено. А хората с „промити мозъци“ са едни и същи — и преди, и сега. Ето колко мощни са манипулативните технологии! Те Карат иначе неглупави и сравнително образовани хора да възприемат само видимата страна на нещата, при това не цялата.
  • 52 писано1995та

    4 0 Отговор
    Фактът, че „отиваме към лошо“, е ясен за всички, които не са заредени с неограничени дози детски оптимизъм или не са се „облажили“ от „демокрацията“. Между червените, сините и другите „бетонни глави“ съществуват всезнайковци, които имат отговор на всеки въпрос. Те поразяват с наивните си съждения и тоталната си неосведоменост относно действителните механизми на събитията, и това е изворът на непоклатимата увереност в правилността на оценките им. Ян Хус би възкликнал: „О, свещена простота!“. Тези просто устроени и неосведомени всезнайковци са гръбнакът на различните електорати. И тъжно, и жалко.

    Като цяло, хората не знаят какво точно става в страната, а могат само да се досещат за това. Лоша шега с тях си прави претенцията за „самостоятелно мислене“. Зловред-ността идва не толкова от неспособността им да мислят логично, колкото от факта, че се упражняват в мислене върху предмети, които не познават. В този случай има не мислене, а емоционално тълкуване на ограничен обем от факти и схеми, лансирани от манипулативните технологии на Мафията.
  • 53 писано1995та

    7 1 Отговор
    Човек се чувства сам, изолиран, изоставен, отчужден. Това е дирижирано отчуждаване на човека и атомизиране на обществото.

    Като цяло, БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД е смазан и се намира в етап на ДУХОВНА. И МОРАЛНА ДЕГРАДАЦИЯ И НА ФИЗИЧЕСКО ИЗТРЕБВАНЕ. Илюзия е да се мисли, че някой може да благоденства само в своя двор, обкръжен от всеобща разруха. НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА НИКАКВА ИСКРА НА СЪПРОТИВА СРЕЩУ РОБСТВОТО. Българинът покорно се приспособява към всякаква обстановка, включително и към режим на бавно загиване. ТОВА ВСЪЩНОСТ Е НАЙ-СТРАШНОТО.
    Какво трябва?

    Един човек се разболял тежко. Лекарят му Казал: „Ще ти предпиша сто инжекции по хиляда лева всяка. След това ще ти препоръчам да прекараш половин година в един санаториум в Швейцария. Тогава имаш шанс да оздравееш“. Пациентът възкликнал: „докторе, но това ще ми струва поне шест милиона лева, а аз получавам шест хиляди месечно!“ Ле-Карят вдигнал рамене: „Аз ти казвам какво трябва да направиш, а ти ще прецениш дали можеш да го направиш“.
  • 54 Читател

    3 0 Отговор

    До коментар #49 от "писано1995та":

    Редовите комунисти обаче нямаха идея как да накарат системата да работи. Без СИВ където заминаваше 80% от износа на страната. 40 % от задоволяването с храни на населението беше вече в частни стопанства, земи за частно ползване и дребно животновъдство, частни парници и тнт. Другите 60% обаче искаха сериозни капиталовложения . АПК бяха изключително не ефективни и не можеха да осигурят потреблението, чакаше ни хранителен недоимък. Единственият конкурентен износ на страната оръжия и петролни продукти беше в упадък без подкрепата на СССР. Това което правят банките е да осигуряват ефективното управление на капитала.
  • 55 1944

    3 1 Отговор
    свободата - враг номер едно на тутраканската селищна система!
  • 56 старото

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Кондор":

    кондор, ти помниш ,ли какво "самоопределение" имаха жителите на Крим. Аз помня там имаше " референдум" Крим да стане руска територия-референдум ама без ИЗБИРАТЕЛНИ СПИСЪЦИ, а върха на нахалството на Путьо беше разходка на определени лица с по една ПАЧКА бюлетини в ръка ,които ходеха от урна на урна и пускаха цели пачки бюлетини в урните под погледите на комисиите а членовете на комисиите си мълчаха ЗДРАВОСЛОВНО защото знаят адета на путьовите престъпници .