Отидете към основна версия

4 024 18

Великобритания зове НАТО да отговори на Русия

  • великобритания-
  • нато-
  • русия

Лондон обвини Кремъл за нарушаване на споразумението за ракетите със среден обсег

Снимка: Shutterstock

Комисията по отбрана към Камарата на общините в британския парламент обвини Русия за фактическо обезсилване на Договора за ракетите със среден и малък обсег, съобщи Би Би Си.

Според Комисията договорът няма да бъде изпълнен, заради отказа на руските власти да изпълнява заложените условия. Докладът призовава НАТО да отговори на руските действия, спрямо приоритетите на държавите от групата.

Великобритания смята, че пред ООН трябва да се представят доказателства, за това, че Русия се е върнала към използването на ракети, нарушаващи договора. През миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че изтегля страната си от договора, заради неговото неспазване от страна на Русия.

Русия отговори с реципрочни действия.

„Ние и всички членове на Алианса трябва да разгледаме последиците от разполагането на руски ракети с цел да бъдат заплаха за Западна Европа. Те могат да накърнят връзката между САЩ и другите членове на съюза в случай на криза“, заяви председателят на Комисията по отбрана Джулиан Луис.

Според британски експерти нарушаването на договора съответства на руската военна доктрина. Смята се, че дори при сключването на нови договори, Русия трудно би ги спазвала, ако не бъде приложен строг контрол.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: