Отидете към основна версия

20 148 9

Тимошенко – бита

  • юлия тимошенко-
  • украйна-
  • насилие
Снимка: http://news-ro.com

Шокиращи снимки от затворническата килия на Юлия Тимошенко се появиха из интернет. На тях се виждат ясно синини по тялото на бившия премиер на Украйна, която излежава присъда за злоупотреба с власт и вини за това президентът Виктор Янукович. Твърди се, че снимките са заснети миналата седмица, когато била транспортирана в болница, а трима мъже я удряли в корема, предаде Би Би Си.

Властите категорично отрекоха да са упражнявали насилие над ВИП-затворничката, чието състояние изкъсо следи и ЕС. Киев обаче отказва молбите на Тимошенко да се лекува в чужбина.

Притеснителните изображения плъзнаха из украински интернет – сайтове. Вероятно техен подател е депутатката Нина Карпачова, която оглавява комисията по човешките права.

В последно време здравето на Тимошенко започна подозрително да се разваля, а някои нейни привърженици дори заподозряха, че украинската „Желязна лейди“ е тровена тихомълком в затвора.
Адвокатът на бившия премиер отрече тя да отказва лечение, за да си създаде страдалчески образ. Дори я принудили да постъпи в болница.

Поради това тя не можа да се яви на новото дело срещу нея – за злоупотреби през 90-те години, когато оглавява газова компания.

Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинения в  корупция и сключване на неизгодна сделка с Русия за доставка на природен газ в шумен и спорен съдебен процес, заклеймен от мнозина като политическа разправа. Присъдата обтегна отношенията между ЕС и Киев.

На първа инстанция тя бе осъдена да върне на държавната компания "Нафтогаз" близо 200 милиона долара заради нанесените щети от договорите.

Юлия е с няколко други обвинения, свързани с данъчни нарушения от 90-те години на миналия век, когато е ръководела украинската компанията за внос на природен газ. Под лупа се гледа дейността й в корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна”.

Тимошенко, срещу която се водят още няколко съдебни разследвания, не спира да критикува съда и обвини президента Виктор Янукович, че иска да се отърве от основната си конкурентка.  ЕС поиска освобождаването на Тимошенко и да й се позволи да участва на парламентарните избори през октомври 2012 г.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Европа губи Украйна?

    В Европейския съюз се води оживена дискусия дали прекаленият натиск върху Украйна, заради клетата затворничка Юлия Тимошенко, няма да тласне Киев в ...
    15.05.2012
    13 096
    17
  • 2000 на протест срещу Янукович

    Над 2000 души се събраха в Киев, за да протестират срещу президента Виктор Янукович. Украинската опозиция успя да проведе обединен митинг, за да из ...
    12.05.2012
    1 082
    0
  • И Плевнелиев няма да ходи в Украйна

    И българският президент Росен Плевнелиев се включи в бойкота на Украйна, поради зачестилите опасения за нарушаване на човешките права и отношението ...
    04.05.2012
    1 049
    0
  • Eвропа бойкотира Евро 2012 заради Тимошенко?

    Австрийското правителство ще бойкотира всички футболни мачове от Евро 2012 в Украйна. Крайната мярка се взема в знак на протест срещу отношението к ...
    02.05.2012
    1 317
    1
  • Потвърдиха присъдата на Тимошенко

    Украинският апелативен съд потвърди 7-годишната присъда на бившия премиер и лидер на опозицията Юлия Тимошенко за злоупотреба с власт. "Съдът ...
    23.12.2011
    1 223
    1
  • Привърженици на Юлия Тимошенко щурмуват съд в Киев

    Близо 2000 привърженици на бившия украински премиер Юлия Тимошенко щурмуваха сградата на Апелативния съд в Киев и вече са счупили портала във висок ...
    13.12.2011
    979
    0