Last news in Fakti

2 Май, 2012 18:50 1 302 1

Eвропа бойкотира Евро 2012 заради Тимошенко?

  • евро 2012-
  • украйна-
  • юлия тимошенко-
  • австрия
Eвропа бойкотира Евро 2012 заради Тимошенко? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийското правителство ще бойкотира всички футболни мачове от Евро 2012 в Украйна. Крайната мярка се взема в знак на протест срещу отношението към ВИП-затворничката Юлия Тимошенко. Преди дни из интернет плъзнаха снимки на синините й, а верните привърженици на бившия премиер вярват, че тя е тайно е тровена в затвора. Появиха се и данни, че тя в гладна стачка – именно заради лошото отношение към нея.

Украинската прокуратура отхвърли оплакванията на Тимошенко и обвиненията в целенасочено отношение към бившия политик. Държавното обвинение дори твърди, че с изявленията си Тимошенко цели да скъса връзката между Киев и Европейския съюз.

В последно време здравето на Тимошенко започна подозрително да се разваля, а някои нейни привърженици дори заподозряха, че украинската „Желязна лейди“ е тровена тихомълком в затвора. Адвокатът на бившия премиер отрече тя да отказва лечение, за да си създаде страдалчески образ. Дори я принудили да постъпи в болница.

Австрия не успя да се класира за европейското, домакинствано от Полша и Украйна. Виена няма да прати и официални лица по трибуните в Украйна, което определи като „политически сигнал“.

До момента няколко европейски лидери отложиха посещенията си в Украйна, сред които президентът Йоахим Гаук (Германия) и Вацлав Клаус (Чехия). Германският канцлер Ангела Меркел също може да препоръча на своите министри отказ от посещение на мачовете в Украйна. Киевското външно министерство отговори с недвусмислено изявление – Германия да не превръща спорта в заложник на политиката и да не прилага „методите на Студената война“. Холандия също заплаши с бойкот, ако Киев не подобри отношението към затворниците.

Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу няма "никакво намерение" да пътува за Украйна или да участва в събития като Европейското първенство по футбол.

ФИФА вече обяви, че няма как мачовете да бъдат изтеглени в други държави. Оперативният директор футболната централа Мартин Кален отхвърли дори теоретичната възможност Украйна да загуби домакинството си. Това не спря Испания, която вече предложи да поеме мачовете за сметка на Украйна.

Следващата седмица в Ялта ще се съберат лидерите на Централна и Източна Европа, но украинският форум ще бъде бойкотиран от Австрия, Чехия, Германия, Италия и Словения.

Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинения в  корупция и сключване на неизгодна сделка с Русия за доставка на природен газ в шумен и спорен съдебен процес, заклеймен от мнозина като политическа разправа. Присъдата обтегна отношенията между ЕС и Киев. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ботев Пд

    0 0 Отговор
    А, защо УЕФА/ФИФА избраха тая комунистическа страна за домакин!? Мигар, не знаеха какво е положението в Украйна? Тъй или иначе мачовете ще се състоят, защото става въпрос за много пари!