23 Декември, 2011 15:13 1 209 1

Потвърдиха присъдата на Тимошенко

  • тимошенко-
  • украйна

Адвокатите й бойкотираха заседанието на съда

Украинският апелативен съд потвърди 7-годишната присъда на бившия премиер и лидер на опозицията Юлия Тимошенко за злоупотреба с власт. "Съдът остави решението на първата съдебна инстанция без промяна", заяви говорителка на апелативния съд. По думите й Тимошенко и нейните адвокати имат три месеца, за да поискат касиране.

Нито Тимошенко, нито адвокатите й присъстваха в съдебната зала по време на произнасянето на присъдата. Правният екип бойкотира заседанията на съда по обжалването на присъдата. Защитата на бившата премиерка ще се опита да постигне отмяна на присъдата на украинските съдилища чрез Европейския съд по правата на човека.

Юлия Тимошенко беше осъдена на 7-години затвор заради това, че е сключила в качеството си на премиер газови споразумения с Русия от 2009 г., определени като неблагоприятни за страната й. 

Освен това на първа инстанция тя беше осъдена да върне на държавната компания "Нафтогаз" близо 200 милиона долара заради нанесените щети от договорите. Това също беше потвърдено от апелативния съд.

Тимошенко, срещу която се водят още няколко съдебни разследвания, не спира да критикува съда и обвини президента Виктор Янукович, че иска да се отърве от основната си конкурентка.  ЕС поиска освобождаването на Тимошенко и да й се позволи да участва на парламентарните избори през октомври 2012 г.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ухото

    0 0 Отговор
    Излиза,че само в БГ няма закони.