Last news in Fakti

15 Май, 2012 13:30 13 080 17

Европа губи Украйна?

  • европа-
  • украйна-
  • русия-
  • юлия тимошенко-
  • виктор янукович-
  • евро 2012
Европа губи Украйна? - 1
Дъщерята на Тимошенко, Евгения твърди, че се готви убийството на майка й. Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Европейския съюз се води оживена дискусия дали прекаленият натиск върху Украйна, заради клетата затворничка Юлия Тимошенко, няма да тласне Киев в орбитата на Русия. Сред външните министри на съюза се шири опасението, че „Европа може за загуби Украйна“, пише електронният портал ЕurActiv. Факт е, че все още външните министри не могат да изковат единна позиция по отношение на опазването на човешките права в страната.

Полша и балтийските държави настояват за „отворен подход“, докато Германия настоява за крути мерки срещу „избирателното правосъдие“ срещу Тимошенко, иконата на „Оранжевата революция“.

Всяка пресилена критика може да разколебае опитите на Киев да се сближи с ЕС, коментират анализатори. Украйна осъди политическия бойкот на Евро 2012, който европейските комисари, мнозина президенти и лидери на съюза обявиха, поради отношението в затвора към бившия премиер Юлия Тимошенко. 

Неслучайно полският президент Бронислав Коморович заяви, че бойкотът на Евро 2012 ще прати Киев обратно в ръцете на Русия. Украинският му колега Янукович призова унижението да спре.

Полша също е домакин на първенството на Стария континент. ФИФА вече обяви, че няма как мачовете да бъдат изтеглени в други държави. Оперативният директор футболната централа Мартин Кален отхвърли дори теоретичната възможност Украйна да загуби домакинството си.

Мистериозните й здравословни проблеми и публикациите, че е малтретирана в затвора накара западните лидери да се загрижат не само за нея, но и за правата на украинците като цяло.

Русия, която подготвя почвата за алтернативния на ЕС Евразийски съюз, включва в плановете си Украйна и я покани да се присъедини към нов митнически съюз, заедно с Беларус и Казахстан. Москва не спи и прави всичко възможно да задържи Киев в орбитата си. Наскоро Владимир Путин я определи като „незавършена държава“. Възможно е Евразийският съюз да не се случи без присъствието на Украйна.

Междувременно ЕС вече приключи търговска спогодба с Украйна, но подписването й изчаква развръзката с Тимошенко и парламентарните избори през октомври. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сас

    4 2 Отговор
    хич не им трябва този ес това е наи п...раската организация
  • 2 някой

    5 1 Отговор
    ЕС най-много до 10г.ще се разпадне.За чий ни беше членството в него

    Коментиран от #6

  • 3 иван иванов

    2 1 Отговор
    що за цирк е това и защо толкова държат европейците на тази престъпница която е завлякла десетки милиони кога ще ги върне тия пари първо ясно се вижда на снимката жестокото нараняване само има две подробности а те са че раната и е сякаш се е драла и най важното от коя старана е а имено от дясната и старана значи този дето я е наранил трябва да е левак но по скоро тя сама си го е направила защото мястото е точно под дясната и ръка колко удобно
  • 4 иван иванов

    3 1 Отговор
    ако останалите престъпници си одраскат коремчето дали и за тях ще скочат европейците да ги освободят незабавно
  • 5 НИКОЛАЙ НИНОВ

    2 0 Отговор
    Украйна е много убита дьржава!
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "някой":

    @2 shte ti se razpadne glavata.
  • 7 тапака

    0 0 Отговор
    СТАВА ЛИ ДУМА ЗА СЪЮЗ ,БЯГАЙ НАДАЛЕЧЕ ЕДНО ВРЕМЕ БЯХМЕ С СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ ПАК ЗЛЕ СЕГА СМЕ В ЕВРОПЕЙСКИЯ ДВА ПЪТИ ПО ЗЛЕ
  • 8 руснака

    0 0 Отговор
    иванчо, кой е завлякла тимошенко??? за кои престъпления говориш изобщо? аман от "рабзирачи"!

    Коментиран от #12

  • 9 Opasen

    0 0 Отговор
    А бе ЕС наистина може да се разпадне като гледам какви събития са я разклатили напоследък.
  • 10 EU CITIZEN

    0 0 Отговор
    Ей мечтата на булгаристанците ше се сбъдне с разпадането на ЕС. "Не искам на мене да ми е добре а искам на Вуте да му е зле". Само че пак на богатите от ЕС ще им е добре а на нас ще ни стане още по зле.
  • 11 Пловдив

    0 0 Отговор
    Аз реална полза за себе си и семейството си от ЕС не съм видял грам,не познавам и нито един човек,дето да е видял такава. Това са сухите факти,като се абстрахирам от изцепките и оливанията. Изводите да си ги прави всеки за себе си.
  • 12 иван иванов

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "руснака":

    @8 руски знаеш ли че тя там в затвора сама отиде по собствено желание много е бедна горката а и никога не е крала особено докато беше на власт омръзна и да е на власт та реши да отиде в затвора за разнообразие ей така за тръпката а нейните европейски дружки да се правят на загрижени само дето има една подробност капиталистите никога няма да си мръднат и пръста дори ако не им се плати затова са капиталисти
  • 13 иван иванов

    1 0 Отговор
    а вас ви чака ВОЙНА така че се стягайте да посрещнете смърта ще умрете за да защитавате американските интереси в района и постигането на техните цели българия една от най красивите страни ще стане американска воена база и като такава ще си отиде тъй като ще е представлява заплаха за русия и ще се наложи да се разруши по пътя към европа но този път няма да има връщане назад
  • 14 руснака

    0 0 Отговор
    иванчо, поне се поинтересувай какви са обвинения срещу нея, преди да се изцепваш. това че е решила САМА да отиде в затвора - това пък от къде го измисли? нещо да си чувал за борбата й срещу Ющенко??? ама за какво са ни факти? по-интересно е да се коментира без да си имаш хабер за какво говориш!
  • 15 тония

    0 0 Отговор
    Ало ,Ванка ами то и в кумунизма все крадяха и си живеееееееееха добре партийните лидери , а пък сега са бизнессмени просто смениха думата
  • 16 Kempes

    0 0 Отговор
    Абе незнам.Ама по комунистическо,просяци по улицата може да се каже че несъм виждал,в кофите бъркаха само цигани.
    А за ЕС,също мога да кажа че непознавам никои да му е станало по-добре:-)))
  • 17 украйнаезапедали

    0 0 Отговор
    Кво ми пука за една тъпа безразлична спряла държава (е малко по-добре е от нас но ...)