Last news in Fakti

4 Май, 2012 16:50 1 043 0

И Плевнелиев няма да ходи в Украйна

  • украйна-
  • росен плевнелиев-
  • евро 2012-
  • юлия тимошенко

Назрява напрежението срещу Киев, Тимошенко е ябълката на раздора

И Плевнелиев няма да ходи в Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

И българският президент Росен Плевнелиев се включи в бойкота на Украйна, поради зачестилите опасения за нарушаване на човешките права и отношението към ВИП-затворничката Юлия Тимошенко, съобщи украинската информационна агенция. Факти.бг научи, че решението е взето на ранен етап. Общо 9 президенти ще бойкотират форума, обобщава украинското електронното издание „Сегодня“.

Следващата седмица Киев организира среща на върха на Централна и Източна Европа в курортния град Ялта, която към днешна дата вече изглежда пред провал.

„Решението беше взето преди известно време и една от причините е състоянието на човешките права в тази страна”, съобщи АФП, цитирайки говорителя на Плевнелиев Мария Иванова.

Президентите на Германия, Австрия, Италия, Естония, Словения, Албания, Чехия, България и Латвия са отказали да участват. Хърватският президент Иво Йосипович директно отхвърли поканата в знак на протест срещу погазването на човешките права в Украйна. Същият аргумент изтъкна чешкият държавен глава Вацлав Клаус, докато Йоахим Гаук (Германия) и Бамир Топи (Албания) се оказаха с натоварен график.

Европейските лидери ще бойкотират и мачовете от Европейското първенство по футбол, които ще се играят в Украйна. Полша, другият домакин на финалите, бе запазила мълчание на отпора, но днес президентът Бронислав Коморовски изрази опасения, че европейското пренебрежение към Украйна може да тласне още по-силно в орбитата на Русия. 

Всички еврокомисари ще пропуснат големите спортни събития в Украйна в знак на протест срещу делото на Юлия Тимошенко, съобщиха от мисията на Евросъюза в Киев. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу няма "никакво намерение" да пътува за Украйна или да участва в събития като Европейското първенство по футбол.

В последно време здравето на Тимошенко започна подозрително да се разваля, а някои нейни привърженици дори заподозряха, че украинската „Желязна лейди“ е тровена тихомълком в затвора. Адвокатът на бившия премиер отрече тя да отказва лечение, за да си създаде страдалчески образ. Дори я принудили да постъпи в болница.

Австрия няма да прати и официални лица по трибуните в Украйна, което определи като „политически сигнал“. Германският канцлер Ангела Меркел също може да препоръча на своите министри отказ от посещение на мачовете в Украйна. Киевското външно министерство отговори с недвусмислено изявление – Германия да не превръща спорта в заложник на политиката и да не прилага „методите на Студената война“. Холандия също заплаши с бойкот, ако Киев не подобри отношението към затворниците.

ФИФА вече обяви, че няма как мачовете да бъдат изтеглени в други държави. Оперативният директор футболната централа Мартин Кален отхвърли дори теоретичната възможност Украйна да загуби домакинството си. Това не спря Испания, която вече предложи да поеме мачовете за сметка на Украйна.

Спорът Киев - Берлин

Германия може да очаква икономически последствия, ако обяви бойкот на Европейското първенство по футбол, заплашиха от партията на украинския президент Виктор Янукович, допълва „Дойче Веле“. Заместник-председателят на партията на президента Янукович - Леонид Кошара заяви остро: "Струва ми се, че случаят Тимошенко има много личен характер за някои западни политици", заяви Кошара.

Генералният секретар на "Амнести интернешънъл" - Германия Волфганг Гренц заяви, че налагането на бойкот на Украйна би било грешка. Същевременно обаче той допълни, че политиците и спортните функционери, които заминават за Украйна, трябва да използват възможността да привлекат вниманието към тежките нарушения на човешките права в тази страна. При това не става дума само за задържаната бивша министър-председателка Юлия Тимошенко - има много сведения за оказвана принуда на затворници, за да направят признания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА