Отидете към основна версия

2 679 5

Мексико е до стената след заплахите от север

  • андрес мануел лопес обрадор-
  • мексико-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • мигранти

Президентът Лопес Обрадор изрази надежда за постигане на миграционно споразумение на фона на заплахите на Тръмп

Снимки: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор отново изрази увереност, че САЩ и Мексико могат да постигнат споразумение, за да разрешат търговския спор, който застрашава с американски мита вноса на мексикански стоки, предаде Ройтерс.

В интерес и на двете страни е да бъде сключено споразумение, каза Лопес Обрадор на редовен брифинг.

Мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард заяви на пресконференция във Вашингтон, че Мексико може да постигне споразумение със САЩ за разрешаване на миграционния спор, който провокира американския президент Доналд Тръмп да заплаши с наказателни мита от 5 процента мексиканския внос.

Ако Вашингтон наложи митата за мексиканския внос, то това може да има обратен ефект за спиране на имиграционните потоци през американско-мексиканската граница, подчерта Ебрард.

Ебрард е в американската столица начело на делегация, която се готви да започне преговори с американската страна.

Дискусиите ще включат среща на министрите на земеделието на двете страни Виктор Вилялобос и Сони Пърдю, посочи мексикански представител. В разговорите се очаква да се включат също постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и и. д. министърът на вътрешната сигурност Кевин МакАлинън.

Мексиканският министър на икономиката Грасиела Маркес и американският министър на търговията Уилбър Рос ще се срещнат тази седмица, както и Ебрард и държавният секретар Майк Помпео.

Тръмп наскоро заплаши с мита от 5 процента, които да влязат в сила на 10 юни и да се увеличават всеки месец, докато достигнат 25 на сто през октомври. Американският държавен глава вече попари надеждите на преговарящите за бързо решение.

"Мексико изпраща голяма делегация да преговаря за Границата. Проблемът е, че те "преговарят" от 25 години. Искаме действия, а не разговори", написа в Twitter стопанинът на Белия дом, който в момента е на визита в Лондон.

Ебрард обаче отговори, че най-добрият начин това да бъде постигнато, е двете страни да работят заедно.

Правителството на Мексико заяви, че е готово да стигне до определена точка, за да избегне митата, и абсолютно изключи възможността за споразумение за "трета сигурна страна", което да изисква кандидатстващите за бежански статут първо да поискат убежище от мексиканските власти.

"Има ясна граница, до която можем да преговаряме, и тази граница е мексиканското достойнство", каза посланикът на Мексико в САЩ Марта Барсена.

Митата могат да причинят също така финансова и икономическа нестабилност, намалявайки способността на мексиканските власти да се справят с миграционните потоци и да предлагат алтернативи на мигрантите, бягащи от Гватемала, Салвадор и Хондурас, допълни Барсена.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Тръмп: С Мексико вече се разбираме

    Президентът на САЩ Доналд Тръмп каза, че администрацията му ще публикува допълнителни подробности за споразумението с Мексико, опровергавайки информац ...
    09.06.2019
    1 621
    8
  • Тръмп победи! Мексико ще спира мигрантите

    Мексико ще вземе безпрецедентни мерки за борба с незаконната имиграция. Това се казва в обща декларация на Вашингтон и Мексико след договарянето на сп ...
    08.06.2019
    3 264
    13
  • САЩ vs. Мексико - войната продължава

    Съединените щати и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията. Преговорите във Вашингтон продължават днес, предаде ДПА, като се позова на мексик ...
    06.06.2019
    2 565
    13
  • Наркокартелите не прощават никому

    Мексикански журналист беше открит мъртъв в морския курорт Плая дел Кармен, съобщиха световните агенции. Франсиско Ромеро е бил директор на Фейсбук ...
    17.05.2019
    5 067
    6
  • Пентагонът хвърля чували с пари за стената на Тръмп

    Пентагонът подписа договор за 646 млн. долара с компанията Southwest Valley Constructors за ремонт на част от стената на границата с Мексико, съобщи А ...
    16.05.2019
    1 456
    11
  • Мигранти щурмуват САЩ

    Повече от 100 000 мигранти са арестувани или са върнати на южната граница на САЩ с Мексико през април за втори пореден месец, обявиха митническите и г ...
    09.05.2019
    2 084
    13
Новини по държави: