6 Юни, 2019 07:44 2 488 13

САЩ vs. Мексико - войната продължава

  • сащ-
  • мексико-
  • мито-
  • доналд тръмп-
  • мигранти

Двете страни не постигнаха споразумение за миграцията, преговорите продължават

САЩ vs. Мексико - войната продължава - 1
Снимки: БГНЕС/ЕРА

Съединените щати и Мексико не постигнаха споразумение за миграцията. Преговорите във Вашингтон продължават днес, предаде ДПА, като се позова на мексиканския министър на външните работи Марсело Ебрард.

По-рано американският президент Доналд Тръмп заплаши Мексико с мита от 5 процента, които ще влязат в сила на 10 юни и ще нарастват всеки месец, докато достигнат 25 на сто през октомври, в случай че южният съсед на САЩ не предприеме мерки за спиране на нелегалната имиграция.

Срещата премина "в добра атмосфера" и американската страна показа воля за сближаване на позициите, каза мексиканският външен министър на пресконференция във Вашингтон. В същото време той отбеляза, че Съединените щати искат "мерки в краткосрочен или непосредствен план" срещу нелегалната миграция, докато Мексико не вярва в "непосредствените" и "наказателните" мерки.

Преговорите бяха съсредоточени върху миграцията, а не върху митата, заяви Ебрард. Мексиканският външен министър добави, че остава оптимист, въпреки че нарече преговорите "трудни" и "напрегнати".
Президентът на САЩ от своя страна заяви, че "е постигнат напредък", "но той не е достатъчен".

"Разговорите с Мексико ще бъдат възобновени, с условие че ако не бъде постигнато споразумение, Мита на равнище от 5 процента ще бъдат наложени в понеделник, с месечни увеличения по график", написа в Тwitter Тръмп.

Миналата година САЩ са купили от Мексико стоки за 346,6 милиарда долара, посочва ТАСС.

На фона на напрежението рейтинговата агенция Фич понижи кредитния рейтинг на Мексико. Той вече е BBB - близо до спекулативното равнище.

Друга водеща рейтингова агенция, Мудис, междувременно понижи перспективата за суверенния дълг на Мексико от "стабилна" до "негативна".

Мексиканското песо поевтиня при тези новини с 1,3 процента.

Повече от 144 000 мигранти са били задържани на южната граница на САЩ през май - с 32 процента повече в сравнение с април, съобщи междувременно американската гранична охрана.

Над 57 000 от тези хора са били непълнолетни, като близо 12 000 от тях са пътували без придружител.
Представител на граничната охрана на САЩ определи ситуацията като критична. "Системата не функционира", предупреди той.

При влизането на Тръмп в Белия дом през януари 2017 г. арестите на границата бяха под 20 000 месечно. Оттогава те непрекъснато нарастват и през март, април и май са надхвърлили 100 000.

САЩ vs. Мексико - войната продължава

Като израз на добра воля към САЩ мексиканските сили за сигурност блокираха вчера около 1200 нелегални емигранти от Централна Америка. Колоната току-що била влязла в Мексико от Гватемала по пътя си на север..


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    10 6 Отговор
    Всички vs. САЩ :(

    Коментиран от #5

  • 2 goni

    10 8 Отговор
    Не е за вярване, ама Бай Дончо ще си изпълни предизборното обещание: Да направим Америка отново велика! Явно зад него стой сериозен бизнес, който иска отново да произвежда в САЩ! Това не е никакво дясно! Това е точно в центъра! И тоя не само ще си изкара мандата, ами и ще спечели втори!
  • 3 Borislav Popov

    7 5 Отговор
    Едни краварски рйтингови агенции определят положението на Мексико ??!! Ей за това трябва да пратят долара в архивите ! Натиска е повсеместен , но стоките в страната е се вдигат с 5% всеки месец ! Свърши с евтинията ! Инфлацията и тя 5% на месец !

    Коментиран от #7, #9

  • 4 Ачо

    5 3 Отговор
    Който прави бизнес с америте ще си сърба попарата. Нека ги изнудват.
  • 5 Батката-Баш майстора

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Имаш в предвид - "всички искат в САЩ". И тези 120-150 хиляди, които са задържани на месец не са само от Латинска Америка. Над 60 националности.
  • 6 Да да

    2 7 Отговор
    И в Русия е така. Милиони русифилистици-американофоби искат да живеят там, ама нямат желание :D. ТАСС съобщиха че голяма част американофоби искат в С. Корея Венецуела и Иран, ама и те нямали желание :D. С отвращение живеели в страни от ЕС, принудени насила от Бойко Борисов!

    Коментиран от #11

  • 7 goni

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Отварят се нови работни места! Заплатите на персонала се увеличават , защото няма нелегални, които да работят за единият хляб! Производствата се връщат от чужбина, защото вече не е изгодно да произвеждаш там и да внасяш обратно. И т. н.!:)

    Коментиран от #8

  • 8 Borislav Popov

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Я дай пример с новооткрито производство или такова върнато от чужбина ?!! И какви нови работни места са открити ?!!
  • 9 goni

    1 6 Отговор

    До коментар #3 от "Borislav Popov":

    Има и още нещо. САЩ е огромен пазар. Те са си самодостатъчни! Дори и да се капсулират пак няма да имат проблем! Не че ще го направят. Но , могат!:)

    Коментиран от #10

  • 10 Borislav Popov

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "goni":

    И като се капсулират - кой ще работи ?Кой ще им изплаща дълговете ? Като са самодостатъчни и огромен пазар - как ги натрупаха тия дългове ??!!
  • 11 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Да да":

    Благодаря за шегата - добре е да започваш деня с усмивка :):):)
  • 12 Erectus Maxsimus

    1 0 Отговор
    Какъв е резултата в тази война? Че ми се доака на полуврмето.

    Коментиран от #13

  • 13 goni

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Erectus Maxsimus":

    Нищо интересно не си изтървал!:) Както обикновено САЩ водят убедително в резултата!:) Имат известни проблеми, защото резервната им скамейка стана много дълга , а нямат нужда от толкова играчи!:) Опитите им да ги шитнат на други отбори са обречени на неуспех, защото даже и Германия не ги иска!:)