Отидете към основна версия

6 465 33

Американска кибератака над Иран

  • иран-
  • сащ-
  • кибератака-
  • удар
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Киберсилите на армията на САЩ са предприели през седмицата ответна атака срещу ирански компютърни системи на фона на изострящото се напрежение между двете страни. Трима неназовани американски представители заявиха, че операцията е предприета на 20 юни. От строя са били извадени ирански компютърни системи, контролиращи иранските ракетни установки.

Двама от източниците казаха, че президентът Доналд Тръмп е разрешил кибератаката в момента, в който е отменил конвенционалния военен отговор на свалянето от Иран на американския разузнавателен безпилотен летателен апарат.

За кибератаката съобщи и вестник "Вашингтон пост", цитиран от агенция ТАСС. Изданието се позовава на свои източници в разузнаването на САЩ. Пентагонът предложил на президента операцията да бъде извършена след приписаното от Вашингтон на Иран нападение срещу два нефтени танкера в Оманския залив.

Компании от сферата на киберсигурността съобщиха, че Иран е засилил кибератаките си срещу американското правителство и критична инфраструктура на фона на напрежението.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Свързани новини