23 Юни, 2019 10:37 6 461 33

Американска кибератака над Иран

  • иран-
  • сащ-
  • кибератака-
  • удар
Американска кибератака над Иран - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Киберсилите на армията на САЩ са предприели през седмицата ответна атака срещу ирански компютърни системи на фона на изострящото се напрежение между двете страни. Трима неназовани американски представители заявиха, че операцията е предприета на 20 юни. От строя са били извадени ирански компютърни системи, контролиращи иранските ракетни установки.

Двама от източниците казаха, че президентът Доналд Тръмп е разрешил кибератаката в момента, в който е отменил конвенционалния военен отговор на свалянето от Иран на американския разузнавателен безпилотен летателен апарат.

За кибератаката съобщи и вестник "Вашингтон пост", цитиран от агенция ТАСС. Изданието се позовава на свои източници в разузнаването на САЩ. Пентагонът предложил на президента операцията да бъде извършена след приписаното от Вашингтон на Иран нападение срещу два нефтени танкера в Оманския залив.

Компании от сферата на киберсигурността съобщиха, че Иран е засилил кибератаките си срещу американското правителство и критична инфраструктура на фона на напрежението.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    28 15 Отговор
    Какви ответни атаки? Като краварите са виновни? :(

    Коментиран от #3

  • 2 Супер Марио

    28 16 Отговор
    Фантастика, иранската систена е отделно от общата освен някой да е тичал с кабел през пустинята и да се е закачил за мрежата на военните!

    Коментиран от #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 TEXERAN

    13 5 Отговор
    Еми щом е извадил ракетите от строй какво чака да ги рестартират системата ли? Или нещо не е точно така както пропагабдират!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бесен Язовец

    21 8 Отговор
    Нали профаните не си мислят че системата на иранските въоръжени сили е вързана с Google!

    Коментиран от #11, #12

  • 7 АНЕНЕРБЕ

    20 8 Отговор
    Правилно в статията са обърнали внимание, че атаката е "ОТВЕТЕНА" т.е преди нея е имало атака на ИРАНСКИ ХАКЕРИ, които са влезнали в американските системи за комуникация !! Сега вече става ясно каква паника е настъпила когато вдигнатите във въздуха ПАМПЕРОСАНИ ЯНКИ са се оказали без връзка с командването!!!!! КАКВО ЛИ БИ СЕ СЛУЧИЛО АКО СЪЩИТЕ ТЕЗИ ИРАНССКИ ХАКЕРИ РЕШАТ ДА ХАКНАТ СИСТЕМАТА СУИФТ ???? Това ще е истински АПОКАЛИПСИС за Америка и крепящият се на долара свят на международни разплащания с електронни пари. Защо пък да не го направят. ПЕРСИТЕ СА УМЕН НАРОД . Да не забравяме, че те са ИМПЕРИЯ , а не някакви паразитстващи на по няколко деситилетия държави създадени от номадски племена с измислени библейски истории.

    Коментиран от #8

  • 8 Бесен Язовец

    5 9 Отговор

    До коментар #7 от "АНЕНЕРБЕ":

    Да имало е хакерска атака и са хакнали поръчките онлайн за пица в Аризона!!!

    Коментиран от #17

  • 9 гост

    9 8 Отговор

    До коментар #2 от "Супер Марио":

    Ти това сериозно ли го написа или се опитваш да се правиш на "майтапчия" ???? Ако наистина си въобразяваш , че такива атаки се правят през "свързани" системи , значи положението е безнадеждно !!! По-добре не пиши да ти гледат сеира , че ще умориш някой от смях !!!

    Коментиран от #13

  • 10 ккк

    14 8 Отговор
    Всеки вече си прави як т*шак с фалиралата ционистка кашерна краварска клоака

    Коментиран от #16

  • 11 гост

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    За тебе също коментар 9 !!!!
  • 12 гост

    4 11 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен Язовец":

    Само така , за информация , значи си въобразяваш , че по време на война ще правят кибератаки през Гугъл или какъвто и да е "нет" ???? Ахахаххахахахах !!!!! Честно , днес е денят на ушанковските майтапчии - олигофрени , хахаххахах !!!!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Супер Марио

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "гост":

    Що през сателит ли ги правят а да си чувал за сателитна защита случайно? Много се вживяваш по филмите за супер хакери🤡🤡🤡🤡🤡
  • 14 Бесен Язовец

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Не бе мислех си че ще задействат СКАЙНЕТ!
  • 15 СКАЙНЕТ

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    До тук от теб само слушаме как няма да стане обаче реално нищо нямаш като обратна версия което те прави едно плямоало!!

    Коментиран от #27

  • 16 наблюдател

    6 9 Отговор

    До коментар #10 от "ккк":

    Другарю мечтаещ за ушанка ,как разбра че Америка е фалирала .Фалирала е твоята любима Русия с минимална работна заплата от 320 лв

    Коментиран от #20, #25

  • 17 Луд Бурсук болшевик

    3 9 Отговор

    До коментар #8 от "Бесен Язовец":

    Само един Борсук може да си мисли че има по голяма пишка от магарето Тебе те е ухапал коня Тотална щета си
  • 18 Бай хой

    15 3 Отговор
    Значи да обобщим фактите. Сейчас се изясни че е имало хакерски атаки или опити за такива от двете страни. Безспорен факт свалянето на краварски дрон за 130 милиона долара от Иран. Неуспешен опит за атака на ирански пво от крава бойс. Това са безспорните факти. Краварите твърдят че дрона им бил свален в международното въздушно пространство. Сейчас се изясни че или лъжат или системите им са били хакнати тотално. Относно краварската "атака" почему е отменена? Твърдението за 150 жертви е смехотворно. Та те избиха повече от половин милион деца в Ирак и се хилеха че било нищо и оправдано. Сейчас с огласяване на хакерските атаки се изяснява че сащисаните не са могли да се справят с иранското пво и поради препълнени памперси са си върнали хвърчилата. Значи камиларите технологично и технически еваха мадъра на Ю ЕС ЕЙ. Предполагам военния отговор на янките и марийките ще е до седмица две. Стой та гледай държавен ю ес тероризъм и злоба.
  • 19 ****

    14 2 Отговор
    Айде Русия да удари едно рамо на Иран,като смотае GPS-sa на краварите,и ще го закъса обора от всякъде.
  • 20 Бай хой

    10 3 Отговор

    До коментар #16 от "наблюдател":

    Ами 320 а бензина 0.80 или 400 литра. България 560 бензин 2.3 или 230 литра. Ко правим ся.ами тука колко са на работа а там колко са без работа. Аааа.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Мнение

    7 2 Отговор
    Модерната приказка, кибер-атака си е или вирус или нерегламентиран достъп в софтуер - програма на електронно устройство. Те, иранците си спят - балъци, авлиги. Дори пароли и т.н. криптиране го нямат. Патки пасат. Тези ги разправяйте "на баба ми". И въпрос - защо не "краварите", а "говедарите" пищят от кибер-атаки?
  • 22 наблюдател

    6 12 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    До 20 ком Кажи ми за бензина в фалиралата Америка / Само че от София до Пловдив е 120 км и ми трябва 20 литра отиване връщане А за твоята любима Русия От Москва до Петербург колко бензин ще ти трябва ушанко . Или от единия край на Москва до другия И по 50 стотинки да е пак ви е скъп защото сте бедни руснаците

    Коментиран от #30, #31

  • 23 Кобилкина

    6 7 Отговор

    До коментар #20 от "Бай хой":

    Къв бай хой виж се какой руска пу.ка си
  • 24 Ernesto Guevara

    10 2 Отговор
    САЩ защо не налагат санкции на Саудитска арабия след убийството на Хашоги?

    Коментиран от #26

  • 25 5555

    7 2 Отговор

    До коментар #16 от "наблюдател":

    Финансисте,фалира тая държава която не може да си обслужва държавния дълг,а не в която заплатите са ниски.
  • 26 Ал Бънди

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Ernesto Guevara":

    Приказките на краварите за "правата на човека" за "демократични ценности" катастрофираха в Аби Гариб,Гуантанамо и аферата Хашоги
  • 27 гост

    3 7 Отговор

    До коментар #15 от "СКАЙНЕТ":

    Аааа , значи сега искаш и да те отварям как ставало , хахахаххах !!!! Е щом не знаеш , значи не трябва и да знаеш !!!! Успех със "скайнета" , ахаххаха !!! А дали са го направили американците много скоро всички ще разберат и няма да ти хареса !! Ама никак !!!!

    Коментиран от #28, #29

  • 28 nnn

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Да не си врачка или си от ЦРУ?Имаш някакви секретни информации,които знаеш само ти и загатваш тук по форумите?Дано да осъзнаваш какво малко смешно мишленче си.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ****

    9 3 Отговор

    До коментар #22 от "наблюдател":

    Ти всеки ден ли изминаваш, или ще изминаваш такива разтояния,че си седнал да го смяташ,и защо руснака ще патува всеки ден от Москва до Петербург?В Русия не само бензина им е евте,газ,вода,ток,и храна,това е най голямото разодно перо за едно домакинство.
  • 31 Бай хой

    6 3 Отговор

    До коментар #22 от "наблюдател":

    Виж на каква тема е статията пелераст скапан. Кво извърташ и плямпаш едно и също под всички статии. Виж тук виж унуй. Паднахме от 25то до 90то място по стандарт урволяка тръгнал да се сравнява с големите. Уууу.

    Коментиран от #32

  • 32 Кобилкина

    4 6 Отговор

    До коментар #31 от "Бай хой":

    Джендър не дрънкай комунистическа пропаганда Да беше си останал в Русия смешник
  • 33 IBM

    3 6 Отговор
    Иранските императори още нищо не са видели.Тепърва им престоят множество проблеми,този дрон ще им излезе солено!