Отидете към основна версия

3 308 25

България измъкна Северна Македония от изолация

  • северна македония-
  • стево пендаровски-
  • българия

Стево Пендаровски поздрави премиера Борисов

Снимка: БГНЕС/EPA

България измъкна Северна Македония от тоталната изолация. Това заяви македонският президент Стево Пендаровски в интервю за БГНЕС.

Президентът определи македонския премиер Зоран Заев и българския му колега Бойко Борисов като нестандартни политици. Двамата сключиха договора за приятелство между двете страни.

Според Пендаровски той дошъл в много решителен момент. Самият Заев вече заяви, че след споразумението е успял да договори подобряването на отношенията с повечето съседи на страната.

„Премиерът Заев, често отчита важността на решенията на българското правителство за нашата страна и това не е преувеличено. Българският премиер Борисов и тогавашният гръки премиер Алексис Ципрас ни помогнаха да излезем от международната изолация.

Когато постигнахме договора с българското правителство, тъкмо излязохме от режима на миналото правителство. Така променихме отношенията си и спечелихме приятели“, заяви Пендаровски.

Той подчерта, че признаването на независимостта на Македония е била голяма заслуга на българския президент Желю Желев. Той определи България като най-близката врата за неговата страна до Европа, като благодари на премиера Борисов за неговата роля в интеграцията на страната.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: