Last news in Fakti

4 Декември, 2019 08:09 2 674 21

Македонският президент се оплака от липсата на напредък с България

  • северна македония-
  • българия-
  • стево пендаровски-
  • история-
  • комисия-
  • гоце делчев

Той предложи чужди експерти да се включат в комисията

Македонският президент се оплака от липсата на напредък с България - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси работи изключително бавно. Това каза македонският президент Стево Пендаровски пред местната "ТВ 24". Според него и двете страни трябва да се освободят от баласта, пише БГНЕС.

Целта на тази комисия, а и на самия Договор за приятелство и добросъседство, е да видим кои исторически фигури ни обединяват. За съжаление не чувам често да се използва ключовият израз, който е изписан в този документ, каза още той. "Ако пише обща /споделена/ история, а ти искаш да пише, че Гоце Делчев е чист българин, как аз ще го празнувам? Той трябва да бъде и твой, и мой, дори и с част от делото си, за да може заедно да го честваме. Това е много просто. Това е формулировката", каза още Пендаровски.

Според него няма да бъде лошо, ако в смесената комисия бъдат включени и международни балкански експерти за конкретния период и даде пример с Преспанския договор, който бе постигнат с участието на американския посредник Матю Нимиц. На този етап България не създава никакви пречки на Северна Македония, каза още Стево Пендаровски. Той смята, че с търпение и преговори всички спорове може да бъдат преодолени. "Няма друг начин. Не може да кажете - аз си отивам у дома. Така беше по времето на Никола Груевски. Бяхме си у дома и си въобразявахме, че сме най-силните в света. Но, както виждате, не е било точно така", заяви Пендаровски.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Знам знам🙄

    16 5 Отговор
    Абе върти суче ама.... Накрая ще стане ясно на самите макета че никой няма да ги гони и убива ако кажат че са българи. И ще има референдум. Само да не се оставят на Големите да ги лъжат. Войните ни обединяват нас българите. По време на мир патим. С лъжи и манипулации българският народ е разделен.
  • 2 Дедо Грую

    13 5 Отговор
    Ееее, много нагъл тоя стево бе! Като всяко дьонме няма граници на гьонсуратлъка си. Що не си основат една нова нация с албанците?! Какво ле франкенщайнче ще се пръкне ?
  • 3 Палко

    19 3 Отговор
    Абе Стево, какво има да делят два братски народа? Поради що се срамите да се наричате Българи???????

    Коментиран от #5

  • 4 Тартерис

    7 11 Отговор
    Българин да си е Зла съдба . Туй не е име на народ а на болест някаква

    Коментиран от #7

  • 5 Македонец

    6 18 Отговор

    До коментар #3 от "Палко":

    Номади племе сте бугурите

    Коментиран от #9, #19, #20

  • 6 Бг долу в ниското

    6 16 Отговор
    Номадски крадливо племе татари монголи

    Коментиран от #8

  • 7 Стефан

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Тартерис":

    Явно и ти боледуваш от същата "болест", защото пишеш на български. Ще дойде ден, когато всякаква паплач ще иска да се пише българин, но няма да стане! Така, че си кротувай. Ако ли не – в анадола има много свободно място. Отивай там и ставай пещерен човек.
  • 8 Жеката

    8 3 Отговор

    До коментар #6 от "Бг долу в ниското":

    Пиши на "македонски" бе, гюбре! Или ти е трудно? Как да не ти е трудно, като и не можете да го говорите тоя изкилифинчен език? Но за макетата това е нормално, вие сте сбъркани изначално. Ха ха ха Вас албанците ще ви оправят, споко. В пряк и преносен смисъл. Тогава ще се сетите за българите, но ще бъде късно. Жалки "потомци" на Александър обратния. Ха ха ха
  • 9 Българин

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    Майките ви македонски са мъже, а бащите ви са жени. Педери сте всичките! Маймуни!
  • 10 БНА

    4 3 Отговор
    Това нещо македонскиот президент ли е? Хахахахахахахахахахахааааа... А бре, той на жена прилича! Много женствен изглежда. Хахахахахахахаааа... Сите македонци сте като него. Как няма да ви вземат в ЕС? Там любят силно педерасите. Хахахахаха
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гоце Делчев

    3 5 Отговор
    Гоце Делчев е Македонец и Кирилицата е написана в Солун гръцка Македония от Македонските братя Кирил и Методий.След окупирането на Македония от България Бг.властите направили всичко възможно да променят историята на бг.колонията

    Коментиран от #13, #14, #17

  • 13 Дилбер Танас

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Гоце Делчев":

    И ти ке ядеш албанската наденица!

    Коментиран от #16

  • 14 Тръмп

    3 5 Отговор

    До коментар #12 от "Гоце Делчев":

    Македоните са тракийско племе,каквито са и българите,и румънците!!!:):):)Македонски език няма,това е българско наречие!!!:):):)Ще клекнете пред Истината и Фактите,ако не си стойте в Комуноидна Сърбия!!!:):):)
  • 15 Странджата

    5 2 Отговор
    Сите македонци са предатели и гъзобръковци!
  • 16 Гоце Делчев

    1 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дилбер Танас":

    Я ям Леки.По добре албанска наденица оти Българската я ядохме .Отврат.
  • 17 Знам знам🙄

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гоце Делчев":

    Ха сега де кой се мъчи да краде и променя история. О ти Глупесо Безбожний ще ти се да е написана от Кирил и Методи ама ниииц. Написана е 30 години след смъртта на Кирил от Наум и другите ученици във Преслав. Поръчана и платена от Симеон. Ще ви се всички вие куци и сакати наши деца да стъпите на трупа на БАЩА СИ. Но никога няма да постигнете това величие сами и под друго име. Всички вие и руснаци и гърци и македонци и румънците се опитват да си измислят история ама ниц. Големия Народ. Просветителския Народ. Белия Народ. Светлия Народ. Всички тези понятия ги има в историята. На БЪЛГАРСКИ преведено е БАЛ ХОР. Още използваме и използвате израза като БЕЛИТЕ ХОРА. Използвали са го навремето диваците и варварите гърци и римляни. И са имали в предвид БЪЛГАРИТЕ.
  • 18 малко крайно

    6 0 Отговор
    Никакви други експерти. Комисията трябва да се закрие. Не разбирам от голямата политика , но като обикновен човек казвам , че ако брат ми се откаже от родителите ми , за мен той е заличен. Има си Господ за това.
  • 19 Цеко

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    Да ми пиеш млекото БЪЛГАРСКО
  • 20 Палко

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Македонец":

    Албански циганино, не давай мнение, стой си в колибата и ръфай кюспе!
  • 21 това държава ли е

    1 0 Отговор
    обявявайте се за Южна Сърбия, и пускайте руско-сръбския аскер да ви пази, и да репресира албанците, това е единственото решение за вас македонците, ние вече не ви искаме при нас, и около нас, и една глава няма да отворите от преговорите за ЕС, ако не отстъпите всичко, което си е наше, и не спрете с провокациите, и да станете член на ЕС някой ден, към 2200 година, приятелство с нас повече няма да имате
Новини по държави: