Last news in Fakti

3 Декември, 2019 13:32 1 714 20

Радев: Историческа възможност е да охраняваме Северна Македония

  • румен радев-
  • охрана-
  • северна македония

Не бива да я пропускаме, казва президентът

Радев: Историческа възможност е да охраняваме Северна Македония - 1
Снимка: БГНЕС

България не трябва да пропуска историческата възможност да охранява въздушното пространство на Република Северна Македония. Това заяви президентът Румен Радев преди да отпътува за срещата на върха на НАТО в Лондон. На форума на високо равнище в британската столица ще бъде отбелязана 70-годишнината от създаването на Алианса.

Радев допълни, че докато разговорите в тази насока са били отлагани от българска страна за "светлото бъдеще", когато ще имаме ескадрила нови самолети, Гърция е сключила споразумение за тази мисия. "С днешните ни възможности можем да изпълняваме пълноценно тази задача без никакви допълнителни разходи, защото тя се носи от базата за постоянно базиране Граф Игнатиево", посочи Румен Радев, цитиран от dnes.bg.

Президентът припомни срещите си с министър-председателите Кириакос Мицотакис и Зоран Заев през изминалите месеци, на които беше постигнато съгласие за провеждане на среща между министъра на отбраната и началника на обраната на България с техните колеги от Гърция и Република Северна Македония за включването на България в охраната на въздушното пространство на югозападната ни съседка.

"Това е не само в наш национален интерес, но и дълг към братска Република Северна Македония и израз на отговорност", каза още държавният глава.

Помолен да коментира темите от разговорите на премиера Бойко Борисов в САЩ за по-голямо присъствие на силите на НАТО в Черно море и създаването на военноморски координационен център във Варна, Румен Радев заяви, че когато се обсъждат и обявяват такива теми, е много важно да се използва точната терминология.

"Това не е нито база, нито е логистична. Решенията не се вземат нито във Вашингтон, нито в Лондон, те се вземат в централата на НАТО в Брюксел. България отдавна е заявила своята позиция", добави президентът.

Държавният глава отбеляза в отговор на въпрос дали "НАТО е в мозъчна смърт" по думите на президента Макрон, че ЕС има амбицията да бъде фактор на световната сцена и търси своето място, заедно със САЩ, Русия и Китай. За да се реализира тази амбиция обаче, ЕС следва да има собствен отбранителен потенциал, бързи механизми за изпълнение на тяхното решение, да подхожда не само от позицията на общ пазар, но и на общ политически блок.

Изграждането на съвременни отбранителни способности, финансовите средства, отделяни за отбрана от държавите-членки, засилването на ролята на Алианса в борбата с тероризма, стратегическите приоритети в областта на кибер отбраната, както и политиката на отворени врати на НАТО, ще бъдат сред темите, обсъждани на Срещата на върха в Лондон.

Според Румен Радев тази среща дава възможност България да се утвърждава като фактор на стабилност в Югоизточна Европа и да отстоява своя национален интерес.

В рамките на посещението в Лондон държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще участват в прием, даван от Нейно Величество Елизабет II – кралица на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, в чест на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО и техните съпруги. В рамките на различни формати българският президент ще разговоря с министър-председателя на Великобритания Борис Джонсън, както и с президента на САЩ Доналд Тръмп. Очаква се по време на форума президентът Румен Радев да проведе и двустранни срещи, съобщиха от прессекретариата му.

В делегацията, водена от българския държавен глава, ще бъдат вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    14 1 Отговор
    Може Боко да намали собствената си охрана хаха :)
  • 2 11666

    9 10 Отговор
    Радев,а толкова надежда имаше в ТЕБ! ЖАЛКО.........

    Коментиран от #17

  • 3 Тодор

    8 9 Отговор
    Радев не е нищо друго,освен един празен дърдорко !
  • 4 Робот

    12 0 Отговор
    Дай по напред да видим, как България да охраняваме!

    Коментиран от #5

  • 5 неутрален

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Робот":

    От кой,как и кой ?
  • 6 Учуден

    3 7 Отговор
    Тоя Радев май вече изперка с какво ще охранява въздушното пространство на Македония явно с хеликоптера дето ще го купят от Румъния бях забравил за него е така вече може браво .
  • 7 Хасан

    2 9 Отговор
    Турция също би могла да охранява съседни държави.

    Коментиран от #11

  • 8 Guest

    6 1 Отговор
    Яааа... Затва сте припалвали трите 29-ки миналата седмица на Графа! И няма да имаме ескадрила, а ПОЛУ ескадрила, след 4-ри лазарника при това!
  • 9 Ввв

    7 0 Отговор
    С парапланери ли ще охраняване бре или с някой балон в горещ въздух,то дори това нямаме,щеше да е смешно,ако не беше жалко
  • 10 Ganiu tzarvula

    2 0 Отговор
    Nie ne mojem nasheto da opazim,Turzia go pazi ,Makedonskoto ste opraviame!!Porednata nekadurna istoria!
  • 11 Дето Сите турци

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "Хасан":

    Там и гол Хасан!
  • 12 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ПЛЕШИВОСТТА НЕ Е ИНТЕЛЕКТ !!! АКО ЛИЖЕШ ЗАДНИЦИ НА ЗАПАД- ПОЛУЧАВАШ КОСОПАД !!! САМО РЕТРОСПЕКЦИЯ : В КАКВО СЕ Е КЛЕЛ ПЪРЦУДЕНТА С ПЕД ЕР. ИМЕ РУМЕН ?????????? КОГА ПРОВЕДОХМЕ РЕФЕРЕНДУМА ЗА ЧЛЕНСТВО В НАТО ????????
  • 13 Ивайло

    8 0 Отговор
    И с какво ще им охранаваме въздушното пространство на "братския" македонски народ, че нещо не се сещам??? С делтапланери може би??? То ние нашето не можем да си опазим с тея 3 изтребителя на кръст, които са на доизживяване, тръгнали сме да пазиме макетата, с промитите мозъци, дето не ни имат за лула тютюн и се гаврят с нас и с нашата история!!! Проклети безродници!!!

    Коментиран от #14, #15

  • 14 Крадец

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ивайло":

    Е,как бе ? Нали затова дадохме толкова пари,да купим самолети ,за да охраняваме на други държави небето !
  • 15 Ивайло

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ивайло":

    Да, същите тия самолети, дето са само на хартия засега, а може би и за по-натам...!!! Хахаха!!! ;)))
  • 16 Ал та фанах Атаопънах

    4 0 Отговор
    Какво по-точно ще пратим да ги охранява? 5 човека въоражени с лопати и стар руски камион?
  • 17 Ами да

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "11666":

    Излъгахте се с Тиквун,излъгахте се и с Радев !
  • 18 Горо

    0 1 Отговор
    Радев, нали Македония, която признахте вкупом за самостоятелна и независима държава нали си има армия и самолети, нека да се охранява сама. А и тя самата нали не се е обърнала към вас с подобна молба? Вие, господин президент, я нарекохте "братска държава". Нима не си задавате въпроса защо македонците не се отзовават за нас така - "братска България"? Не разбрахте ли, че тази любов, която вие и подобните вам изпитвате не е споделена и никой няма нужда от нея, освен ако не е изгодна? Македония използва вашата наивност и да не кажа глупост, за да се домогне до своите цели - отричат се от българския си произход, присвояват си историята, както намерят за добре, а вие продължавате да изпадате в умиление и даже да предлагате да пазите небето й със самолетите, които още не сте получили даже от САЩ. Македонците не са толкова глупави, че да дават пари за нищо на американците. Ако няма какво да правите самолетите, складирайте ги в базата в Граф Игнатиево и водете децата да ги разглеждат.
  • 19 САМОЛЕТО

    1 0 Отговор
    Нямам думи! Тези нашите парите ги нямат за нищо.
    Платихме над 2 млрд и за какво?! Да съхраняваме небето на ония неблагодарници и за тях без пари.
    Че да бяхме поискали от американците и те да ни охланяват безплатно. На реципрочни начала. Ние им предоставихме полигони безплатно, те да ни охраняват безплатно. Това е сделка, а не при пенсии от 200 лева да се изхвърляш залудо на мокрия пясък!
  • 20 Иванов

    0 1 Отговор
    Затова сме не просто последни по всякакви показатели, но сме далеч назад от предпоследния.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове