Отидете към основна версия

1 806 16

Скопие скоро ще започне преговори с ЕС

  • оливер вархели-
  • северна македония-
  • ес-
  • членство-
  • еманюел макрон

Европейската комисия трябва да излезе с предложение за новата методология до края на януари

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Става все по-ясно, че Северна Македония скоро ще получи зелена светлина за начало на присъединителни преговори за членство в ЕС, пише скопският "Слободен печат".

Този оптимизъм се основава на изявленията на високопоставени европейски служители, включително на автора на ветото, френския президент Еманюел Макрон, както и на оценки на влиятелни европейски медии, пише скопският вестник. В такава атмосфера ще бъде посрещнат новият еврокомисар по разширяването Оливер Вархели, който вдругиден ще пристигне на двудневно посещение в Северна Македония, пише вестникът.

Очаква се Вархели да осъществи срещи с правителствени представители, на които най-вероятно ще стане дума за новата методология, предложена от Франция, и за хода на реформите в страната, особено за приемането на закона за прокуратурата.

Вархели заяви миналия месец, че присъединителните преговори със Северна Македония и с Албания трябва да започнат през пролетта и че ЕС трябва да поправи грешката си от октомври.

Страните членки на ЕС не се договориха за начало на преговори с двете страни заради съпротивата на Франция, която поиска нова методология за преговаряне. Европейската комисия трябва да излезе с предложение за новата методология до края на януари, пише "Слободен печат".

Според някои оценки, до края на март Северна Македония и Албания биха могли да получат желаната дата за начало на преговори, пише скопският вестник.

Френският президент Макрон заяви неотдавна, че желае срещата на върха ЕС - Западни Балкани през май в Загреб да бъде "момент на единство и успех" за Европа, а хърватските власти тълкуват тези послания като сигнал, че ще бъде намерено решение, вероятно до срещата на върха на лидерите на ЕС в Брюксел през март.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: