Отидете към основна версия

3 110 19

Спешно! Меркел и Анастасиадис обсъдиха сондажите на Турция в кипърския шелф

  • кипър-
  • турция-
  • газ-
  • средиземно море-
  • реджеп ердоган-
  • ангела меркел

Никозия обвинява Анкара, че през последната година 7 пъти турски кораби са нарушили изключителната икономическа зона на Кипър, за да правят там проучвания

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел и кипърският президент Никос Анастасиадис са обсъдили вчера в кулоарите на срещата на върха на ЕС в Брюксел проучванията на Турция за природен газ в кипърския шелф, предаде ТАСС.

Анастасиадис съобщи, че са разговаряли и за неотложни регионални проблеми в Източното Средиземноморие, които застрашават мира и стабилността, и за перспективите за подновяване на преговорите за обединение на Кипър, предава БТА.

По думите на правителствения говорител Кириакос Кушос Меркел е заявила, че ЕС трябва да предприеме всички мерки, за да сложи край на нарушенията на Турция в кипърската изключителна икономическа зона, и е изразила готовност в рамките на германското председателство на ЕС да се потърсят начини за успокояване на напрежението в тази зона.

Анастасиадис от своя страна потвърдил готовността на Кипър да поднови по-скоро преговорите за обединение на разделения по етническа линия остров.

Никозия обвинява Анкара, че през последната година 7 пъти турски кораби са нарушили изключителната икономическа зона на Кипър, за да правят там проучвания, макар че Кипър е издал лицензи за сондажи на компании от ЕС.

Същевременно Турция заявява, че няма да допусне проучвания край Кипър без съгласието на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република /СКТР/.

Действията на Турция предизвикват протести от страна на Република Кипър, а в отговор Европейският съюз въведе санкции срещу Анкара.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: