Отидете към основна версия

1 487 8

Еврокомисар: ЕС ще затегне санкциите срещу Беларус

  • беларус-
  • ес-
  • александър лукашенко

Причината за санкцииите е кървавата репресия срещу протестиращите в страната

Лидерите на Европейския съюз са готови да затегнат санкциите срещу Беларус по време на спешна видеоконференция за кризата в сряда, заяви европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Тиери Бретон. Това предаде Reuters.

„Ясно е, че резултатът от президентските избори в Беларус не е в съответствие с желанието на народа, има неприемливо насилие и не се спазва върховенството на закона. Санкциите вече са обсъдени и без съмнение ще бъдат затегнати днес следобед“, заяви Бретон пред радио Европа 1.

Той каза още, че след военния преврат в Мали, Европейският съюз ще настоява за демократичен процес, който да зачита конституцията, като добави, че трябва да има избори в разумни срокове.

Пред заплахата от санкции е изправен лидерът на Беларус Александър Лукашенко, а причината за това е кървавата репресия срещу протестиращите в страната. Те твърдят, че неговото преизбиране миналата седмица е било нагласено. Припомняме, че според официалните данни, той е спечелил над 80% от гласовете на избирателите.
 

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: