Last news in Fakti

19 Август, 2020 06:30 3 915 33

Ще изпрати ли Русия войски в Беларус?

  • беларус-
  • русия-
  • александър лукашенко

Като юридическо основание за нахлуване в Беларус може да се използва един параграф от "Организацията на договора за колективна безопасност"

Ще изпрати ли Русия войски в Беларус? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще нахлуе ли Русия в Беларус? Москва обмисля различни варианти за намеса в съседната страна, твърдят експерти.

 

Ще изпрати ли Русия войски в съседна Беларус, за да спаси режима на Александър Лукашенко? През последните дни президентите на двете страни говориха на два пъти по телефона. На сайта на руското президентство пише, че Москва е готова да окаже съдействие на Минск, а Лукашенко от своя страна дава да се разбере, че може да поиска помощ от Кремъл. Включително и военна.

Подозренията, че Русия може да изпрати войски в съседната страна, се подсилват от свидетелствата на очевидци, които твърдят, че преди броени дни са забелязали движение на превозни средства от типа УАЗ и КАМАЗ без опознавателни знаци в посока към Беларус.

„Най-напред ги видели край Петербург, после около Москва, а след това край Смоленск - това е най-близката точка до Беларус, само на 80 километра от границата“, обяснява за ДВ Руслан Левиев, основател на разследващата група Conflict Intelligence Team. Той твърди, че въпросните машини са познати от акции срещу протестиращи в Москва и в Петербург, а с тях превозват личен състав. Засега обаче няма никакво потвърждение, че колоната е преминала руско-беларуската граница.

Няколко сценария

Франц Клинцевич, член на Съвета на Федерацията, смята, че не е възможно да се изпратят войски в съседната страна. „Такъв въпрос не се разглежда“, твърди той. По думите му, „ръководството на Беларус самò ще трябва да поправя катастрофическите си грешки“.

В Кремъл има ясен прочит на ситуацията в съседната страна, който не предполага използването на сериозен руски силов ресурс, казва за ДВ политоложката Татяна Становая. Тя смята, че Русия е заложила на следното: че Лукашенко ще намери начин да успокои ситуацията. Според Становая, Москва мечтае той да остане на власт, но в същото време вижда, че вече е един изключително отслабен лидер. А този факт в крайна сметка ще позволи Лукашенко да бъде принуден да даде ход на интеграцията между двете страни.

Според политоложката, Кремъл може да приложи два сценария за използване на силов ресурс в Беларус. Но не чрез армията, а с помощта на „ограничени силови образувания“ от Росгвардия или от МВР. Тя смята, че руското ръководство обмисля различни варианти за намеса в съседната страна, но общото е едно: „Беларус на всяка цена трябва да бъде удържана“.

Първият възможен сценарий: протестиращи да щурмуват правителствени сгради в Беларус или да използват друг вид насилие. В тази връзка политоложката обяснява, че в Кремъл смятат протестното движение за многолико. Там са на мнение, че протестиращите работници от заводите са проруски настроени и че тъкмо те са „легитимните протестиращи“, докато другите, прозападните, са „нелегитимни“. Становая смята, че Русия би била готова да използва сила единствено в подкрепа на „легитимните“ протестиращи.

Във втория възможен сценарий Русия използва силов ресурс в помощ на самия Лукашенко. Политоложката смята обаче, че това ще означава и край на неговия режим, тъй като Русия фактически ще поеме контрола над ситуацията поради невъзможността на Лукашенко да се справи сам. Но и двата сценария, според нея, са малко вероятни.

За момента руските власти предлагат да окажат на Лукашенко съветническа помощ и да изпратят в Минск свои "граждански специалисти" в опита си да помогнат за решаване на конфликта с мирни средства. Становая е убедена, че Кремъл иска да избегне силовата намеса.

За Москва използването на войски е най-крайният възможен вариант, „в момента става дума за политическа технология“, обяснява политоложката. Според нея, ако Русия все пак реши да използва силов ресурс, това ще означава, че всички други варианти са се провалили. Становая е сигурна, че Кремъл ще мобилизира силови ресурси, за да има готовност за действие, ако ситуацията излезе извън контрол.

"Много опасна игра"

Като юридическо основание за нахлуване в Беларус може да се използва един параграф от „Организацията на договора за колективна безопасност“ (ОДКБ), съгласно който може да бъде оказана военна помощ в случай на външна агресия. „Това би било първото в историята прилагане на член 4 от ОДКБ. Според него, външната агресия срещу един от членовете на ОДКБ автоматично се смята за агресия срещу всички страни по този договор. Но аз съм сигурен, че нито една друга държава, освен Русия, няма да се съгласи на военна намеса в Беларус“, казва за ДВ политологът Аркадий Дубнов от московския център „Карнеги“.

Подобен сценарий е възможен, но и крайно опасен, смята и Иля Грашченков, ръководител на Центъра за развитие на регионалната политика. „Това е много опасна игра. Опасна за Русия. Това не е нито Донбас, нито Крим. И едва ли много хора (в Беларус - бел.ред.) очакват БТР-и с руския флаг на борда.“


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 другарят

    65 15 Отговор
    Русия има всички основания да вкара освободителната си армия в братски Беларус! Виждаме класически тип външна намеса и агресия от страна на фашистка Америка и нейните помияри Полша и Литва в тази образцова социалистическа страна!

    Коментиран от #18

  • 2 az #Победа75

    68 9 Отговор
    "Ще нахлуе ли Русия в Беларус?" от самата формулировката на въпроса прозира елементарения опит за пропаганда! На читателят се натрапва образът на агресор по отношение на РФ. А всъщност реалността е тотално различна от изкривената картина, която DW представя. Първо РФ и Беларус изграждат обща държава, в този смисъл имат единна отбранителна политика, нещо повече поддържат общ 300 000 военен контингент на западната граница на Беларус, имат единна ПВО/ПРО. Единно командване на въоръжените сили. Обвързани са от договори за колективна сигурност и обща отбрана... В този смисъл къде да "нахлуе" Москва??? Сега почувствахте ли евтиният опит за манипулация от страна на DW???
  • 3 DW=пропаганда

    52 7 Отговор
    Поредната помия от dw срещу Русия и Беларус. В главите ви само режими. А нещо за режима в БГ?
  • 4 Русороб

    11 44 Отговор
    Това да си с руски чип в главата не е лесно.

    Коментиран от #30

  • 5 Сандо

    36 5 Отговор
    Да направим един паралел:На основание договора с НАТО,американците /основно,но и други страни от алианса/ настаняват свои войски в която страна решат,най-вече до границите с Русия и това е правилно и нормално.От друга страна Русия и Беларус имат съюзен договор /да не забравяме и страните от ОДКБ/,на основание на който руски войски могат а и са задължени/
    да окажат помощ на властите в Беларус.Намирате ли някаква разлика в двата случая?
  • 6 Сделано в СССР

    18 30 Отговор
    Русия с огромно желание "освобождава " народите ... от тежеста на техните земи, от независимоста им, от свободата им .... Над 100 народа е "освободила " само на територията си, между които и две Българии.

    Коментиран от #13, #19, #31

  • 7 Кarosel

    9 11 Отговор
    Това е отринирано, ще е един от двата варианта или хибрид! Или зелени човечета или Лукашенко ще покани кремълското джудже да си пушат пурите (или пуретките)!
  • 8 Кarosel

    5 19 Отговор
    Ако Русия влезе в Беларус и се продължи строителството на СП2 за мен ще бъде най - лицемерието нещо от страна на Германия!!

    Коментиран от #32

  • 9 Ей,не мирясахте бе!

    23 3 Отговор
    Това Беларус ви е трън в очите!Па и нагли-не участват в цирка коронавирус!
  • 10 Кarosel

    4 17 Отговор
    Е какво по-лицемерно от това да прокламираш демокрация, а в същото време да развиваш проект (СП2) чийто ответна страна е диктатура и поддръжка диктаторски режими? Все едно сделка с дявола!

    Коментиран от #21

  • 11 ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ

    20 4 Отговор
    МЕН МЕ ИНТЕРЕСУВА КАКВО СТАВА С ЧЕКМЕДЖЕТО НА МАФИОТА БОЙКО И ЗАЩО ГЕШЕВ НЕ ЗАПОЧВА ПРОЦЕДУРА ПО ОТСТРАНЯВАНЕТО МУ?. ИНТЕРЕСУВА МЕ КАКВО СТАВА У НАС И ЗАЩО МАФИОТА БОЙКО ИМА ПОДКРЕПАТА НА ЕС И ШМЕРКЕЛ? ПЕРАЧ НА ПАРИ ЛИ Е БОЙКО БОРИСОВ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПОЛИТИЦИ? КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПАРИТЕ КОИТО ДАВА ЕС И КАКВО СЕ ПРАВИ С ТЯХ? БЕЛАРУС НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА. ДОКОГА ЩЕ НИ ТЪПЧЕ И КРАДЕ МАФИЯТА ГЕРБ?

    Коментиран от #12

  • 12 Кarosel

    4 11 Отговор

    До коментар #11 от "ВЯРВАТЕ ЛИ НА ДОКАЗАН И ОСЪДЕН ЛЪЖЕЦ ББ":

    Тинтири минтири! Ем за шарани от най - добрите ама ем!
  • 13 другарят

    24 6 Отговор

    До коментар #6 от "Сделано в СССР":

    Над 40 държави днес съществуват благодарение на "лошата" Русия включително и нашата! Ти като тъмен и неблагодарен талибан трябва да имаш поне малко съвест да признаеш това!
  • 14 Въпрос към DW

    18 2 Отговор
    Ще изпратят ли САЩ войски в Германия, за да упражняват контрол и натиск на Меркел, Германците и целия ЕС?
  • 15 Кремъл

    17 2 Отговор
    Типично провокативно в стила на Дойче веле. Ще изпоати и трябва да изпорти! Вас в Дойчлант какво Ви бърка Беларус? Или още са Пресни спомените отпреди 75 години.
  • 16 Русия

    16 2 Отговор
    Няма да допусне НАТО в Беларус

    Коментиран от #22

  • 17 Реалист

    15 2 Отговор
    Новият сценарий от Майдана 2014 е в пълен ход, ноооо крепкий орешек Лукашенко не е Янукович! И Русия няма да нахлуе - Германия 1939 нахлувв в Полша и след това в СССР! Русия просто ще помогне на Братска Беларис, както лицемерите от НАТО помагат в последно време на други.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Сандо

    11 2 Отговор

    До коментар #6 от "Сделано в СССР":

    Имаш ли представа изобщо от истирията на Русия?Явно не,защото не знаеш колко народи все още съществуват благодарение на тях.Един пример,за народ,за чиято история надали имаш понятие - Грузия.

    Коментиран от #23

  • 20 заеничарите

    12 3 Отговор
    Милите ми промивачи на мозъци се загрижили за Беларус,а стига бе!Защо забравихте еврата,кюлчетата и шкавчетата и пробутвате евоатлантичреските си манипулации на хората.всичките дето цитирате СА МОСКОВСКИ ПЕТОКОЛОННИЦИ НА ЗАПАДНА ХРАНИЛКА!ГРЕШКАТА НА БАТКА Е ЗАЩО НЕ ПОПИТА БЕЛАРУСИТЕ ИСКАТ ЛИ ДА СА КАТО БЪЛГАРИЯ НАЙ-БЕДНАТА СТРАНА В ЕС,УПРАВЛЯВАНА ОТ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКА МАФИЯ!ПИТАЙ БАТКА КАКВО ЩЕ КАЖАТ ПЛАТЕНИТЕ ДИМОНСТРАНТИ
  • 21 Ха ха ха ха ха

    5 3 Отговор

    До коментар #10 от "Кarosel":

    Сладур, изборите е Русия са идентични с тези в САЩ, което според теб значи, че и в САЩ е диктатура. Колкото до СП2 и т. н. Балкански поток.... примирете се вече.
    Има ги и двата! Колкото и неприятно да е за твоите господари.
  • 22 Не трябва да

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Русия":

    допускат втора усрайна.
  • 23 Чукча писател ...

    1 5 Отговор

    До коментар #19 от "Сандо":

    През късния XVIII век Източна Грузия (Картли-Кахетинското царство) сключва съюз с Руската империя и е анексирана през 1801 година. След кратка независимост, следвана от Руската революция през 1917, Грузия е окупирана от Съветския съюз (1921), ставайки съветска република. След независимостта си през 1991 г. посткомунистическа Грузия страда от гражданско неспокойствие и икономическа криза, което продължава през цялото десетилетие. Това продължава до Революцията на розите през 2003 г., след която новото правителство въвежда демократически и икономически реформи.
  • 24 Анонимен

    1 1 Отговор
    Вагнер отдавна е в Белорусия също тъка и в България .
  • 25 стоян георгиев

    1 2 Отговор
    в беларус на руснаците ще им е в пъти по-лесно от украина ако решат да налагат напълно марионетен режим.беларус е малка страна икономически напълно зависима от русия.
  • 26 ДядоСтою

    6 1 Отговор
    НЯМА СЦЕНАРИИ СОРОСИ БЕЛАРУС НЕЕЕ УКРАЙНА СЪЩО РУСИЯ КИТАЙ ТУРЦИЯ СЕВРНА КОРЕЯ КУБА ВЕНЕЦУЕЛА ИРАН СЦЕНАРИИИ НЕВЪМОЖНИ ТОВА НЕ ЕИЕ Е ВЕТРОПОКАЗЯТЕЛЯТ ГАНИО БЕЗ ДЪРЖАВА ТОПКИ И МОЗЪК
  • 27 Орисия

    1 4 Отговор
    Вечна Диктатура Горките млади хора на Беларус

    Коментиран от #29

  • 28 баба Яга

    1 3 Отговор
    Няма да изпратят официално защото такива санкции ще последват че Гномчето ще започне сам да си говори Най много зелени човечета Вагнерчета
  • 29 без име

    3 1 Отговор

    До коментар #27 от "Орисия":

    Остави ги Беларус.Оплаквай българските млади хора,които са в безисходица и единственото нещо,което би им помогнало да оцелеят, а не да умрат от глад е терминал2. Не случайно три милиона напуснаха родината и се евакуираха за да оцелеят.България -страната на пенсионелите и калинките. Другота се евакуира.
  • 30 Онуфри

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Русороб":

    Не те и лесно щат си роб. СЛАВА НА РУСИЯ
  • 31 Онуфри

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сделано в СССР":

    140 милиона държат в респект цялото джендър пространство. Само за това им дължим възхищение.
  • 32 Онуфри

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Кarosel":

    А това че миналия петък ЕС не защити Гърция от Турция как ти изглежда. Нормални ли е
  • 33 Чук

    0 0 Отговор
    Айде от Фонда Карнеги да не ни замазват очите