Last news in Fakti

19 Август, 2020 21:14 3 809 25

Към Русия или към Запада: накъде гледа Беларус?

  • беларус-
  • русия-
  • запада-
  • протести-
  • владимир путин-
  • александър лукашенко

На протестите в Минск никой не развява флагове на ЕС. Беларус ще си остане проруска страна – дори и без президента Александър Лукашенко.

Към Русия или към Запада: накъде гледа Беларус? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един поглед към картата на Европа показва особеното географско разположение на Беларус: на запад страната граничи с членуващите в НАТО Полша, Литва и Латвия, на юг - с Украйна, а на изток – с Русия.

Беларус не е буферна държава, смята Густав Гресел от брюкселския мозъчен тръст Европейски съвет за външни отношения. “Беларус не е неутрален като Швейцария, Швеция и Финландия”, обяснява той. Източноевропейската държава е част от доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС). Другите членове на военния съюз са Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан.

Президентът Александър Лукашенко се позова миналата седмица на ОДКС. Той твърди, че НАТО разполагал войски на западната граница на Беларус. А след телефонен разговор с Лукашенко, Путин декларира, че Русия ще подкрепи своя съюзник “в рамките на договорните отношения“.

Русия не планира военна намеса

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг категорично отрече твърденията на Лукашенко за изпращане на допълнителни военни части в Полша и Литва и увери, че алиансът е заел "строго отбранителни" позиции и е "готов да отговори на всяка агресия срещу свои съюзници". Президентът Лукашенко пък разпореди на въоръжените сили на страната да започнат военни маневри по западната граница на Беларус.  

Според Густав Гресел, беларуският президент се опитва да конструира усещане за външна заплаха и така да насърчи Русия да се намеси в негова полза. "Но Путин няма подобни намерения. Докато Беларус не прекрачи червените линии, тоест се придържа към договорите за държавно обединение, икономическо и военно сътрудничество, Русия няма да се намеси", казва Гресел пред ДВ.

Експертите смятат, че основен приоритет на Русия е не спасяването на автократа Лукашенко, а съхраняването на проруската ориентация на страната. За Кремъл една промяна на управлението би била приемлива, стига да тя не променя курса на страната към Запада, Европейския съюз и НАТО.

Но и такава опасност изглежда не съществува. Опозицията не говори за интегриране на Беларус в Европейския съюз. Една от опозиционните лидерки Мария Колесникова заяви в интервю, че санкциите, които Европейският съюз обмисля срещу отделни лица, са по-скоро контрапродуктивни и ще се отразят лошо на дискусията между управляващите и опозицията.

Беларус не е Украйна

Европейските дипломати от дни предупреждават да не се дават поводи на Русия да твърди, че ЕС се меси във вътрешните работи на Беларус. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че хората в Беларус имат право сами да избират управлението си, но не отправи директно искане за оттегляне на Лукашенко. В телефонен разговор Владимир Путин и Ангела Меркел също са се разбрали, че няма да има “намеса отвън”.

Руската армия може за дни да окупира Беларус, но Кремъл няма интерес от една подобна интервенция, смята експертът Густав Гресел. Беларус не може да се сравнява с Украйна. Населението на Беларус е проруски настроено, двете държави са обвързани в общ съюз. Кому е нужна военна намеса?

Проблеми за Кремъл възникват от поведението на Лукашенко. Няколко дни преди изборите той задържа 32-ма руснаци с обвинението, че са руски наемници, работещи за дестабилизирането на Беларус. Лукашенко така и не откликна на желанието на Русия да построи военна база в Беларус и дори започна изграждането на отношения с НАТО. Беларус участва в някои програми на НАТО, а тази промяна в курса беше наградена от Европейския съюз през 2016 година, когато санкциите срещу управляващите в Минск бяха вдигнати.

Повторение на сценария от Армения?

Според някои от експертите, Русия може да се опита да наложи един проруски, модерен наследник на Лукашенко. Сред възможните имена се спряга Виктор Бабарико. Навремето, когато той се кандидатира за президент, Лукашенко се погрижи той да бъде задържан. Бабарико ръководи дъщерна компания на Газпром в Беларус и се обявява за независимост от Запада и от Русия. 

Паралели между ситуацията в Украйна и Беларус трудно могат да бъдат правени. Може би по-скоро с Армения. Там по време на протестите през 2018 година проруското правителство беше заменено от привидно ориентирани към Запада политици. Кремъл тогава не се намеси. Две години по-късно Армения не изглежда да има каквито и да било намерения да се оттегли от икономическите и военни споразумения с Русия. А днес министър-председателят и някогашен лидер на протестите Никол Пашинян се счита за приятел на Путин.

Автор: Бернд Ригерт


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    27 9 Отговор
    Русия е дала зелена светлина да свалят диктатора! ;)

    Коментиран от #13

  • 2 El Boko

    5 6 Отговор
    Познавам един доктор, обича да се изразява метафорично но не винаги според случая :)
  • 3 Путин , свали Боко от власт

    18 6 Отговор
    КГБ да извадят досиетата на агент Буда.
  • 4 Интересна статия...

    13 46 Отговор
    Беларусите са проруски настроени няма да се отделят от Русия...ами тяхна си работа, никой не ги е канил в ЕС, и никой няма да ги покани. Само че след санкциите от ЕС и САЩ, през скъсаните си джобове ще си държат само макарите, НАТО било на границите им, а те какво очакват??? Виенската филхармония ли??? Да се давят заедно с братята си руси, те от 1917г, събират 2+2, и получават винаги..0..иначе Лукашенко има хубав мустак, и фуражката му стои добре, изглежда фешън, и добре бие, само Ким Чен Ун е по-добър от него.

    Коментиран от #20

  • 5 Кой68

    6 1 Отговор
    Нещо като Югославия.Но нито Дони,нито Путин искат да е така....
  • 6 Кой

    10 21 Отговор
    КОЙ ПЛАЩА ЗА ОЗВУЧЕНИЕТО --- Попитайте Отровното Трио --- да предостави документи с Доходите си! За Музиката са дадани досега над 20 ХИЛЯДИ лева!!! Да ги бяха ДАРИЛИ на майките от СИСТЕМАТА ги УБИВА!!!
  • 7 Ххх

    6 1 Отговор
    Като умното агне, дето бозаели от две майки или като този, дето стоял на два стола. И продължението е известно.
  • 8 Отегчен

    16 4 Отговор
    Беларус гледа към Беларус, като България към България. Само вие медийни примати и съратниците ви, искате да гледаме другите.
  • 9 Мавъра вика Импекса

    7 15 Отговор
    Където гледа и нашия гнусен пъпчив Каун, в дюкяна на Путин.
  • 10 Кат Русия няма втора

    7 22 Отговор
    Лукашенко 26 години обещава пълна интеграция на Беларус в Евразия, но не го прави, за да си остане едноличен диктатор в Беларус. Сега Путин, ще използва момента на протеста и ще смени Лукашенко с някой по-послушен от Лукашенко. Въпросът е дали хората в Беларус, ще се съгласят да живеят като евразийци или ще пожелаят да живеят като европейци.То в България много хора харесват и рекламират Евразия, но всички български емигранти отиват да работят и живеят на запад.

    Коментиран от #12, #25

  • 11 Eeee

    22 6 Отговор
    Да не са луди да развяват европейски знамена.
  • 12 РЕАЛИСТ

    29 9 Отговор

    До коментар #10 от "Кат Русия няма втора":

    Ами, отиват да работят нашенци на Запад, защото им е разрешено. Как се отива в Русия, знаеш ли? Сега ходят на Запад да вършат черната работа, а едно време в СССР ходеха да работят по специалността. Кой тогава е приятел и кой използвач?

    Коментиран от #15

  • 13 Сделано в СССР

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Диктатор ще сменя диктатор ... Вангеровци затова ги беше пратил жуже
  • 14 МИХАЙЛОВ

    2 2 Отговор
    ....VOLVO - V 70...
    ....С ДИЗЕЛОВИЯ ДВИГАТЕЛ - D 5...
    ....ТОВА КОМБИ Е ЯКО... МНОГО ЯКО...
    ....А ДВИГАТЕЛЯ МУ D 5
    E НЕРАЗРУШИМ И ВЕЧЕН...
    ....И ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ
    Е ТОЧНО КАТО ЗА БЪЛГАРСКИТЕ
    УСЛОВИЯ И ИЗИСКВАНИЯ....
  • 15 Чукча писател ...

    8 20 Отговор

    До коментар #12 от "РЕАЛИСТ":

    :))))))) :)))))) Кой ще отиде в Руслямия за 200 лв. мин. заплата ?? В този кенеф никой не ходи

    Коментиран от #16

  • 16 Диверсант

    24 8 Отговор

    До коментар #15 от "Чукча писател ...":

    Ти първо излез от Евро кенефа и направи една разходка до Русия после им бери грижата на руснаците. Що за тъпаци. Живеят в бунището на Европа присмиват се на Русия
  • 17 Hoho Boho

    2 1 Отговор
    а ние сами ще се освободим!
  • 18 Кристиян Вигенин

    4 16 Отговор
    Има ясно разграничение между бившите страни от СССР.Едните,приели демократична форма на управление,избори,правителства и президенти,които се отеглят когато им изтече мандата.Те са трън в очите на Кремълското Запъртъче,което от друга страна се отнася благосклонно към колегите-диктатори от държавите които се придържат към авторитарната форма,каквато е и в Русия.
  • 19 Makarov

    8 3 Отговор
    Ще спретнат демократично майданче в Беларус по украински образец .Поредната тотално провалена и употребена държава. Всичко по реда си.
  • 20 даскала

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "Интересна статия...":

    Хайде не се прави на умен като ти липсва мозъчен капацитет за тази сложна човешка дейност.
  • 21 1 човек за ориентиране към живота

    6 0 Отговор
    Може би "някои" настройват Беларус против Русия, ако това е така, значи има секретен заговор срещу Русия от "не знам" къде !
  • 22 Българин

    2 10 Отговор
    Много сте влюбени в тези Рус,но никой от вас не си и помисля да живее там. Всички на запад гледате. Те и русияните,ако нямаха визови ограничения щяха да побегнат от путиновия рай. Бил съм там и зная каква мизерия е . Москва и Ленинград са витрина. Останалите 99% е пълна кочина.Най-богатата страна в света с най-бедното население. Щот диктаторите им харчат почти всичко за въоръжение.
  • 23 Актуална Антена

    6 4 Отговор
    Лукашенко е най големият демократ в Европа. Дори по времето на Ковид простутиите на ЕС го доказа.
  • 24 пътятнасравнението

    10 2 Отговор
    Какъв стратегически брюкселски анализ,каква дълбочина на евроатлантическите прозрения,каква любов и загриженост за народа на Баларус тънещ в бедност,недоимък и безработица!Как Батка да им отговори,като ги призове да следват евроатлантическият път на цветущата преди 1989г.България довел е до най-бедната страна в ЕС,управлявана от подкрепяна от Брюксел мафия,съсипана индустрия и разорено селско стопанство,фашизирана съдебна система със спецсъдилища,престъпност,наркомания,проституция!Гресел остава беларусите да тръгнат по пътят дето им чертаеш към българското дъно!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.