Last news in Fakti

19 Август, 2020 16:24 2 098 22

ЕП се опасява от военна намеса в Беларус

  • беларус-
  • ес-
  • военна намеса-
  • русия-
  • еп-
  • давид сасоли-
  • александър лукашенко

Бъдещето на Беларус може да бъде определено само от гражданите на страната

ЕП се опасява от военна намеса в Беларус - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Има всички основания да се опасяваме от увеличаване на репресиите и от военна намеса в Беларус. Това заяви председателят на Европейския парламент Давид Сасоли на днешното видеоконферентно заседание на Европейския съвет, цитиран от парламентарния пресцентър, предаде БТА.

Той призовава ЕС незабавно да наложи санкции на отговорните за насилието над протестиращите след обявяването на Александър Лукашенко за победител в президентските избори в началото на месеца. По неговите думи европейските мерки може да включват запор на имущество на онези, злоупотребили с власт и нарушили основните права.

Бъдещето на Беларус може да бъде определено само от гражданите на страната, по обичайния демократичен път. Външна намеса в тази криза би била неприемлива, заявява Сасоли. По неговите думи гражданите на Беларус се борят за ценностите, които изповядва ЕС - човешко достойнство, права на човека, свобода и демокрация.

Наш дълг е да помогнем на тези хора, като приятели и съседи, по пътя към самоопределението, и да бъдем решителни срещу насилниците, посочва председателят на ЕП. Сасоли призовава за незабавни нови избори и настоява задържаните след 9 август да бъдат освободени, лекувани и обезщетени. Постигането на мирно решение следва да се потърси в диалог между всички страни в Беларус и международните участници, добавя председателят на ЕП.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 миш

    33 1 Отговор
    Ами,опасявайте се ,кой ви пречи ,а и е безплатно,само седете мирно да се не и уплашите.
  • 2 Псевдоним

    21 0 Отговор
    Аз пък се опасявам, че комшията от горния етаж ще ме наводни и като превенция ще му стържа с къртач по тавана.
  • 3 Последния Софиянец

    32 1 Отговор
    В Беларус Пражка пролет.Турция и Гърция се хванали за гушите,а ние още се занимаваме с една Тиква.Някоя сутрин ще се събудите под истинска окупация.
  • 4 Сандо

    36 2 Отговор
    Гиди лъжци и лицемери!Оставете Беларус на мира,те ще се оправят и без вас.Заемете се с Европа,че която и страна да хванеш,все е тръгнала на провал,а целия ЕС отива към бардак.А какво беше преди едни трийсетина години ... .
  • 5 ΞLΞVΛTΞ

    26 4 Отговор
    Русия трябва да влезе бързо.Иначе Сащ ще набутат ракети до границата и.

    Коментиран от #11

  • 6 Славчо

    21 3 Отговор
    Краварите скоро ще усетят сексуалната мощ,на някой руски богатир.
  • 7 ахаааа

    32 2 Отговор
    А задържаните на протестите във Франция? Те да бъдат ли освободени? А убитите във Франция на протестие? Да бъдат ли обезщетени техните семейства? Защо сте занемели за Франция?
    И кои са ЕС ,че ще налагат незабавни втори избори на суверенна страна,която е извън ЕС ?
    Още малко остана на мутрите в Брюксел. След изборите в САЩ всичките мутри от Брюкесл отиват на бунището.
  • 8 Ахмак

    32 3 Отговор
    Имам питане!
    Беларус - държава за която Европа плаче,не е членка на ЕС.
    Беларус- държава в която един диктатор прави каквото си иска!
    България-държава за която на Европа не и дреме,но иначе член на ЕС.
    България- държава в която един диктатор парави каквото си иска!
    Абе , някой да ми каже - това истина ли е ,или съм предозирал с ракия???
  • 9 Чебурашек

    22 1 Отговор
    На германците им трябват нови болногледачи за старческите домове че са застаряваща нация.Я кви млади бели белорускини точно за целта да подмиват немска урина тя като елексир нали са "севрният клон на арииската раса" "богове".А и ще забършат по един кафяв бежански за да родят бъдещето на северната арииска раса а именно кафяви амуджи.
  • 10 До ООДА

    24 1 Отговор
    Вие във вътрешните работи на суверенна държава не може да се месите по никакъв начин. Ако има намеса военна отвътре ще стоите и ще гледате,като пъдпъдъци в клетка и нищо не може да кажете. Когато САЩ се месят някъде мълчите като бити и евани,а сега до небето квичите смвотаняци такива.
  • 11 Съвет

    2 11 Отговор

    До коментар #5 от "ΞLΞVΛTΞ":

    Не е нужно да се четат коментарите на малоумни те тролове на сайта.
  • 12 ΞLΞVΛTΞ

    17 1 Отговор
    Нещата са ясни ако Русия не се намеси американските военни летища ще бъдат изградени на границата.Въпрос на оцеляване не Беларус да бъде погълнат от Русия.
  • 13 Уйдурма

    19 1 Отговор
    Какво лицемерие и фейк лъха от такваз новина.
    Не е ясно кой е казал такова нещо , но новината го твърди. Ако някой го е казал пишете кой и кога . Освен това , защо няма новини за реакции на българските протести . България държава в ЕС има диктатор и олигарси и народа се е вдигнал , но никой нищо не казва, или нашите сайтове не го отразяват.
  • 14 веселяк

    12 0 Отговор
    Еврогейците ги е страх от зелените учтиви човечета! Били чували, че инструментите им (шанцовите) са много големи!
  • 15 Сасоли,

    14 1 Отговор
    Искате да помогнете на Беларус както на България ли? Да,успяхте да ни унищожите като нация и като държава. Използвате ни като бели роби и толерирате българският деспот Борисов,но президента на Беларус ви пречи,защото не може да го командвате. Вие в Брюксел сте банда изроди,нищо повече. Ще се радвам да се опитате с намеса като в Украйна,за да има повод Русия да изтрие от картата ненаситните ви апетити

    Коментиран от #17

  • 16 Karosel

    1 7 Отговор
    Е какво прави... Остава я на гладната медвед да я опраска! Меркел да не се прави на гръмната гугутка, ами да спира СП2!
  • 17 Karosel

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "Сасоли,":

    Кой иска да командва Лукашенко бре я се спри! Той ще избива белорусци без да му мигне окото!
  • 18 РУСИЯ ТРЯБВА

    8 1 Отговор
    НЕЗАБАВНО ДА СЕ ОБЕДИНИ С БЕЛАРУС И СЛЕД ТОВА ДА ИЗГОНЯТ ЕВРЕИТЕ ОТ УКРАЙНА И УКРАЙНА ДА СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ ТЯХ. ..ПЛАНА НА ЕВРЕИТЕ Е ДОКАТО Е РАЗПОКЪСАНА РУСКАТА ЗЕМЯ ДА Я ЗАВЛАДЕЯТ
  • 19 Матей

    8 1 Отговор
    НАТО се амбицира,надушва прясна кръв,а белорусите сякаш са обезумели,явно са подведени и не разбират как действат против себе си.Но Русия няма да си остави магарето в калта,по множество съображения и все изключително важни.По един или друг начин няма да допусне Белорусия да се превърне в неин враг,като Украйна,ако трябва и с военна кампания.Ако се стигне до сериозен военен сблъсък с НАТО,НЕМИНУЕМО ЩЕ ДАДЕ ОТРАЖЕНИЕ И ТУК,боковци да си стягат опинците.
  • 20 TOTHME

    2 0 Отговор
    Срещу "гравитацията" може да се противопоставиш временно, до краят на силите ТИ.😅
  • 21 Онзи

    5 0 Отговор
    Света обезумя, всеки иска ресурсите на Русия. Дано Русия осриска и да се държи.
  • 22 Гост

    0 0 Отговор
    Лошото е, че бъдещото на страната при вариант - Тихановская няма да се определи от геажданите на Белорус. Домакинята с претенции за лидер се намира в Литва, от където и пишат речите. А щабът на протестите - в Полша.
Новини по държави: