Отидете към основна версия

3 157 25

Руски правителствен самолет е извършил бърз полет до Беларус и обратно

  • беларус-
  • минск-
  • русия-
  • александър лукашенко

Той е използван за превоз на висши държавни служители, включително шефа на ФСБ

Руски правителствен самолет, използван за превоз на висши държавни служители, включително шефа на Федералната служба за сигурност (ФСБ), е извършил бърз полет до Беларус и обратно, кацайки в Москва в ранните часове в сряда, показват данни от проследяване на полетите. Това предаде Reuters.

Самолетът е кацнал в Минск на фона на политическа криза в Беларус, близък руски съюзник. Протестиращите в страната са ядосани от президентските избори на 9 август, обявявайки ги за фалшифицирани. Те призовават лидера Александър Лукашенко да се оттегли. Той обаче отказва, заявявайки, че протестите са подкрепяни от чужбина с цел дестабилизиране на страната.

Данните от проследяването на полети показват, че самолетът Туполев Ту-214, който също е командно-контролен център, е отлетял за Минск от Москва във вторник, преди да кацне обратно в руската столица в ранните часове на тази сутрин. 

Вниманието е съсредоточено върху това как Русия ще отговори на най-голямата политическа криза в бивша съветска съседка след тази от 2014-а в Украйна. Тогава Москва се намеси военно, след като близкият до Кремъл лидер беше свален от публичните протести.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: