Отидете към основна версия

2 801 12

Лондон: ЕС трябва да осъзнае, че Обединеното кралство е суверенна държава

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • борис джонсън

От Брюксел казват, че ще направят всичко по силите им за постигане на споразумение, но ще бъдат готови и за сценарий „без сделка“

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост заяви преди да отпътува за започващия днес решителен кръг от преговори в Брюксел, че "ЕС трябва да прояви повече реализъм по отношение на статута на Обединеното кралство като независима държава“.

С много напрежение бяха белязани дните преди подновяването на осмия кръг от преговори, на които се гледа като на последен шанс за постигане на сделка преди изтичането на „преходния период“ в края на годината.

Дейвид Фрост заяви, че все още има време двете страни да договорят търговска сделка, но ЕС трябва да осъзнае, че преговорната позиция на британците е позицията на една суверенна държава.

Думите на Фрост идват след заканата на премиера Борис Джонсън да напусне преговорите, ако сделка не бъде постигната до 15 октомври.

От ЕС казват, че ще направят всичко по силите им за постигане на споразумение, но ще бъдат готови и за сценарий „без сделка“.

Острата размяна на реплики дойде и след като от Даунинг стрийт обявиха, че подготвят нов закон за митническите правила в Северна Ирландия в случай, че се провалят преговорите.

В Брюксел изразиха загриженост, че Великобритания няма да изпълни задълженията си по подписаното споразумението за напускане на организацията.

Ако търговска сделка не бъде постигната и ратифицирана от европейските страни до края на годината, Обединеното кралство ще трябва да търгува с блока по правилата на Световната търговска организация, което включва тарифи.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: