Last news in Fakti

8 Септември, 2020 15:07 2 793 12

Лондон: ЕС трябва да осъзнае, че Обединеното кралство е суверенна държава

  • брекзит-
  • великобритания-
  • ес-
  • борис джонсън

От Брюксел казват, че ще направят всичко по силите им за постигане на споразумение, но ще бъдат готови и за сценарий „без сделка“

Лондон: ЕС трябва да осъзнае, че Обединеното кралство е суверенна държава - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Главният британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост заяви преди да отпътува за започващия днес решителен кръг от преговори в Брюксел, че "ЕС трябва да прояви повече реализъм по отношение на статута на Обединеното кралство като независима държава“.

С много напрежение бяха белязани дните преди подновяването на осмия кръг от преговори, на които се гледа като на последен шанс за постигане на сделка преди изтичането на „преходния период“ в края на годината.

Дейвид Фрост заяви, че все още има време двете страни да договорят търговска сделка, но ЕС трябва да осъзнае, че преговорната позиция на британците е позицията на една суверенна държава.

Думите на Фрост идват след заканата на премиера Борис Джонсън да напусне преговорите, ако сделка не бъде постигната до 15 октомври.

От ЕС казват, че ще направят всичко по силите им за постигане на споразумение, но ще бъдат готови и за сценарий „без сделка“.

Острата размяна на реплики дойде и след като от Даунинг стрийт обявиха, че подготвят нов закон за митническите правила в Северна Ирландия в случай, че се провалят преговорите.

В Брюксел изразиха загриженост, че Великобритания няма да изпълни задълженията си по подписаното споразумението за напускане на организацията.

Ако търговска сделка не бъде постигната и ратифицирана от европейските страни до края на годината, Обединеното кралство ще трябва да търгува с блока по правилата на Световната търговска организация, което включва тарифи.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Видински

    13 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "ЕС трябва да прояви повече реализъм по отношение на статута на Обединеното кралство като независима държава“.
    Незнам колко ще е независима , след като шотландия поиска нов референдум за независимост :)
  • 2 Някой

    27 4 Отговор
    ЕС трябва да осъзнае, че Обединеното кралство е суверенна държава.Ау а питахте ли другите народи и държави на времето ... Колонизирай граби убивай Няма по долно племе от англосаксоните
  • 3 Πέτρος

    25 4 Отговор
    англия е суверена, вместо имигранти от европа сега суверено имаме от пакистан

    Коментиран от #11

  • 4 Угрижен

    18 7 Отговор
    Преди Англия беше мрачен остров от Европа. Сега ще бъде просто един самотен мрачен остров, роб на американските си господари и много кюмюр от Индия.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 дундаров

    10 3 Отговор
    управляващите обединеното кралство алчни траверси. ОСТАВКА.
  • 7 Гойко Митич

    8 6 Отговор
    Може да са гадни,но определено са умни англичаните и имат вековни традиции в международната дипломация, тъй че не е нужно да сме загрижени за тях-те добре знаят какво правят.ЕС е тотално компрометиран и без бъдеще.
  • 8 ЕСист

    5 4 Отговор
    Тези какво искат, да кажат? От тях нищо не зависи вече.
  • 9 XMAN

    6 8 Отговор
    Абе дървени философи плюете,а всички се натискате да ходите в Англия. Защо ,ами стойте си в кочинката тогава.
  • 10 Нина Николова

    2 2 Отговор
    Англичаните ще се оправят много бързо след брекзит , но ние едва ли ?!
  • 11 Както се казва

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Πέτρος":

    един британски филм: "Добре дошли в британски Пакистан!"
  • 12 гост

    0 0 Отговор
    Голяма драма и дилема ,отрязвате ги и всеки да се оправя сам и да си върви по пътя.Какво толкова им се маолят на англичаните не мога да разбера.
Новини по държави: