Last news in Fakti

10 Септември, 2020 13:51 4 024 2

Скандал! ЕС и Великобритания се събират спешно по спорния британски законопроект

  • брекзит-
  • мишел барние-
  • борис джонсън

Поводът е възникналото напрежение около хода на премиера Борис Джонсън да отмени ключови части от подписаното споразумение за Брекзит

Скандал! ЕС и Великобритания се събират спешно по спорния британски законопроект - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Обединеното кралство и ЕС ще проведат извънредни разговори днес в Лондон във връзка с възникналото напрежение около хода на британския премиер Борис Джонсън да отмени ключови части от подписаното споразумение за Брекзит.

Британският вицепремиер Майкъл Гоув и заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович ще обсъдят в Лондон как предвижданият Закон за вътрешния пазар, който вчера бе публикуван от правителството, може да засегне остров Ирландия.

Законът засяга Протокола за Северна Ирландия, който е част от подписаното споразумение за излизане от ЕС, целящ да не възникне твърда граница на остров Ирландия.

Брюксел иска разяснения от Лондон за бъдещото прилагане на споразумението.

Политически наблюдатели заявиха тази сутрин, че от това какво ще стане със Закона за вътрешния пазар до голяма степен зависи изходът на търговските преговори, които междувременно продължават между главните преговарящи Мишел Барние и Дейвид Фрост.

Съблюдаването на подписаните документи е абсолютно условие за Брюксел, за да се върви напред.

Плановете на Борис Джонсън да загърби клаузи във вече подписан международен документ бяха критикувани остро не само в Европа.

Бившият премиер Джон Мейджър изтъкна, че Великобритания рискува да загуби репутацията си на страна, спазваща поетите обещания.

Новината за извънредна среща идва само ден, след като редица европейски лидери критикуваха остро плановете на Обединеното кралство да наруши части от Споразумението за оттегляне, договорено с Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Госあ

    8 3 Отговор
    Ами защо не подпишат с твърда граница за северна ирландия ??? И след това северна ирландия да сложи твърдата граница с англия, ако иска да търгува с ЕС....
  • 2 Биоробот

    19 1 Отговор
    Защо се отказват от подписаното съвсем скоро споразумение, Джон? - Джендъри, сър.