Отидете към основна версия

3 268 18

Барак Обама е преизбран за президент на САЩ

  • барак обама-
  • мит ромни-
  • избори-
  • сащ-
  • преизбраха барак обама-
  • обам отново президент-
  • обама победи

Най-доброто за Америка предстои, бяха първите думи на стария нов президент

Снимки: ЕПА / БГНЕС

Официално: Барак Обама е преизбран като 44-ия президент на САЩ, съобщи US Today.

При преброени 57% от гласовете Барак Обама е успял да събере 274 електорални гласа на президентските избори в САЩ, предаде Ен Би Си. Победителят в президентската надпревара трябва да събере най-малко 270 електорални гласа.

Най-доброто за Америка предстои, заяви  Барак Обама пред своите поддръжници в Чикаго. „Тази вечер задачата да направим нашия съюз по-добър продължава. Продължава благодарение на вас”, каза Обама.
Ние сме американско семейство, което заедно се издига или пада”, заяви старият нов президент. Той благодари на всички, които са се включили в кампаниите и които са гласували.

Това превръща Обама в президент на страната за следващите четири години. Си Ен Ен, Би Би Си и Си Би Ес също потвърждават информацията.

Демократът Обама e получил 49% от гласовете (39 938 011 гласа). Неговият конкурент Мит Ромни изостава с 203 електорални гласа и 50% от гласовете.

"Още четири години", написа преди минути Барак Обама в своя Twitter акаунт.

Изборите в САЩ са станали повод за 11 млн. туита - при това до вторник вечерта, съобщи микроблогинг мрежата. Това ги прави "най-туитваното" събитие в историята, следвано от първите телевизионни дебати между кандидатите за Белия дом - сегашният президент Барак Обама и съперникът му Мит Ромни, предаде АФП.

Републиканският претендент за Белия дом Мит Ромни произнесе реч, в която призна поражението си на президентските избори в САЩ. Ромни заяви, че е телефонирал на президента Барак Обама, за да му честити победата. „Вярвам в народа на Америка. Нацията избра друг лидер и аз, и съпругата ми Ан се молим за него и за тази велика нация. Бог да благослови Америка!”, добави републиканецът.

Обама победи Ромни в редица решаващи щати - Охайо, Уисконсин, Айова, Пенсилвания и Ню Хемпшър - въпреки слабото икономическо възстановяване и високата безработица.

Барак Обама поема втория президентски мандат с тежката задача да преодолее годишния бюджетен дефицит от 1 трилион долара и да намали държавния дълг от 16 трилиона долара, да реформира скъпоструващите социални програми и да работи с Конгреса, в който се запазва съотношението на силите - мнозинство на републиканците в Камарата на представителите и мнозинство на демократите в Сената, коментира Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини