Отидете към основна версия

12 416 90

Македонски професор: Нека пишат каквото си искат. Македонците имат свой език

  • северна македония-
  • македонски език-
  • професор-
  • бяла книга-
  • ес

Македонският език ще съществува, докато е жив и последният македонец, каза професорът

Снимка: Shutterstock

Те могат да пишат каквото си искат, това е 21-ви век, казва професорът от Института по македонски език Елка Ячева-Улчар по повод информацията, че "Бяла книга за езиковия спор между България и Македония" ще излезе скоро в България. Това е частна инициатива, в която ще бъдат представени примери за „кражба на българска история, унищожаване на български паметници и репресии над македонци, които се смятат за българи“. Това пише македонското издание “Слободен печат“, цитирано от агенция "Фокус".

„Те могат да пишат каквото си искат, сега сме 21 век. Днес македонците имат своя държава и свой стандартизиран език. Много скоро те ще имат правителство, което ще защитава интересите на техните граждани, а не търговци на чужди дворове. Езикът не се променя по този начин. Македонският език ще съществува, докато е жив и последният македонец". казва Ячева-Улчар за "Слободен печат".

Професор Ана Конова, която е рецензент на книгата, каза, че целта е "да се дадат примери за кражба на българско наследство и нарушения на човешките права в Северна Македония". Според нея позицията на България по отношение на европейската интеграция на Скопие не е достатъчно ясно формулирана, за да бъде разбираема за европейските партньори, цитира думите ѝ изданието.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 32 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: