Отидете към основна версия

2 905 21

Проблем след проблем за Александър Лукашенко

  • александър лукашенко-
  • беларус

Концепцията за универсална юрисдикция позволява на Германия да преследва престъпления, извършени от чужденци в други страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четирима германски адвокати подадоха жалба срещу беларуския президент Александър Лукашенко заради прекалено използване на сила срещу протестиращи след изборите в Беларус, предаде ДПА.

Жалбата, в която се отправят твърдения за престъпления срещу човечеството, е подадена до федералната прокуратура в Карслруе от името на десет души, които казват, че са били изтезавани. Те твърдят, че са били подложени на физическо малтретиране, лишаване от храна и сън и унизително отношение.

Адвокатите заявиха, че техните клиенти са получили сериозни здравословни проблеми в резултат на тези действия. "Като цяло отношението на държавата (към тях) може да бъде описано единствено като варварско", казаха юристите.

Концепцията за универсална юрисдикция позволява на Германия да преследва престъпления, извършени от чужденци в други страни.

Адвокатите заявиха, че нито Лукашенко, нито служителите на силите за сигурност ще понесат правни последици в Беларус, пише БТА.

Според Съвета за правата на човека на ООН има много съобщения за изтезания, отвличания, произволни експулсирания и изчезвания в Беларус, където след президентските избори през август миналата година избухнаха масови протести срещу Лукашенко.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: